FRISS

Felújítják a Táncművészeti Egyetem épületét


1 milliárd 497 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásból végzik a munkálatokat a zuglói campuson.

Közel másfél milliárd forintból felújítják a zuglói campus C épületét, ami – mint az Építészfórum írja –  funkciója szerint a gyakorlati oktatást és képzést segíti.

Az épület Lázár Antal DLA Kossuth-díjas építész tervei nyomán valósult meg 2002-ben, és bár átadásakor korszerű helyet biztosított a táncművész-képzés számára, mint a lap beszámol, mostanra eljött a megújulás ideje.

Gáspár Emese rektorhelyettes a beruházás részleteiről egy 2023 januári sajtótájékoztatón azt mondta, a korszerűsítést a Széchenyi Terv Plusz Operatív Program keretében egy, az egyetem által

elnyert 1 milliárd 497 millió forintos

európai uniós vissza nem térítendő támogatásból végzik.

A projekt 2026 áprilisában zárulhat.

Az egyetem (korábban főiskola) azt követően talált új otthonra, miután végleg kiköltözött az Operaházzal szemben található, Lechner Ödön által tervezett egykori balettintézet épületéből, valamint a Kazinczy utcai gyakorló tánctermekből.

A Magyar Táncművészeti Egyetem jelenlegi campusának kialakítása 2001-ben kezdődött, írja az egyetem honlapja. Ekkor vehette birtokba az intézmény gimnáziuma és igazgatási egységei a XIV. kerület, Columbus utca 87–89. szám alatti oktatási-igazgatási épületet.

A következő évben megnyílt a Táncművészképző Intézetnek helyet adó 12 vadonatúj balett-terem. Ezzel az Andrássy úti székhely megszűnt.

Amint a lap megtudta, a hamarosan aktuális energetikai és gépészeti fejlesztést ugyancsak Lázár Antal DLA koordinálja az A&D Stúdió Kft-n belül.

Az Operaházzal szemközti 105 éves Dreschler-palota eladásáról 1997. októberében döntött a VI. kerületi képviselő-testület, ami nem történhetett úgy, hogy

ne kövessék botrányok az ügyletet.

Ahogy a Magyar Narancs egykori cikke írja, a Balettintézet épületének négyzetmétere annyiba sem került, mint egy pesti komfort nélküli, szoba-konyhás, udvari lakásé.

Az adásvétellel kapcsolatban később kiderült, hogy a VI. kerületi képviselők mindenféle pályáztatás nélkül egy fantomcégnek adták el nagy szavazattöbbséggel az ingatlant, ami azóta még többször tulajdonost váltott.

A korábbi Táncművészeti Főiskola egyébként 2017. február 1-jétől folytathatta egyetemként a munkáját, amit Szakály György, egykori rektor az elmúlt hatvan év legfontosabb eredményének nevezte.

(Kiemelt kép: Google Maps)