KÖZÉLET

A XV. kerület megakadályozná a szomszédjában épülő akkumulátorgyár felépítését


A kerület egyik önkormányzati képviselője sürgősségi indítványt nyújtott be az ügyben a képviselő-testülethez.

Fót területén akkumulátorgyár és felső küszöbértékű veszélyes, 4000 tonna mérgező anyagot tároló raktár épül, az ügyben már lakossági aláírásgyűjtés is indult.

„Még ha Fót városa is az, aki hivatalosan eljárást kezdeményezhet, nekünk, Rákospalota, Pestújhely és Újpalota képviselőinek mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ne épüljön meg Fóton – és egyébként máshol sem – az akkumulátorgyár. Ezért sürgősségi indítványt nyújtottam be a 15. kerületi képviselő-testületnek, amelyel támogatást és segítséget nyújtanánk Fót városának, hogy megakadályozzuk ezt a szörnyűségét” – közölte Szilvágyi László, a XV. kerület egyik önkormányzati képviselője a Facebookon.

A határozati javaslatban ez áll: „Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, kinyilatkoztatja, hogy egyetlen olyan akkumulátorgyártó vagy azok veszélyes anyagait tároló üzemet sem támogat, melynek telepítését nem előzi meg környezeti hatástanulmány és helyi népszavazás abban a kérdésben, hogy a helyi lakosok akarják-e a kérdéses üzem létesítését. Továbbá a Képviselő-testülete kinyilvánítja szolidaritását és minden kért segítséget megad Fót városának, ami ahhoz kell, hogy a közigazgatási pert sikerrel megvívja.”

(Kiemelt képünk illusztráció: HelloParks/Futureal-csoport)