STÍLUS

A budapesti Memento Park is felkerült Európa legveszélyeztetettebb örökségi helyszíneinek listájára


Az összesen 11 európai helyszínt felsoroló listát egy történészekből, régészekből, építészekből, műemlékvédelmi és pénzügyi szakemberekből álló nemzetközi tanácsadó testület választotta ki.

Magyarország területéről a budapesti Memento Park és a miskolci Herman Ottó Múzeum épülete került fel Európa legveszélyeztetettebb örökségi helyszíneinek listájára.

Ezek közül hét helyszín bekerülhet majd az Europa Nostra és az Európai Beruházási Bank Intézet veszélyeztetett európai örökségek megmentését segítő programjába - írta meg a Turizmus.com. A kiválasztás szempontjai között szerepelt nem csak a helyszínek kulturális jelentősége, de a helyi és szélesebb regionális közösségek közti párbeszédet és békés együttélést segítő jellege is - áll a közleményben.

A hazai helyszínek mellett a legveszélyeztetettebb örökségi helyszínek listájára került a Kortrijk vasútállomás (Kortrijk, Belgium), a Mariemonti Királyi Birtok és Múzeum (Morlanwelz, Belgium), a mostari partizán emléktemető (Mostar, Bosznia-Hercegovina), a Csakvindzsi erőd (Zugdidi, Georgia), a Nővérek Háza épületegyüttes Kleinwelka egykori morva településen (Németország), a Gidasz villa ("Konaki")(Alexandria, Görögország), a Pastrovska Gora kultúrtáj (Montenegró), a Sveti Stefan, Pastrovici kultúrtáj (Montenegró), valamint a Petrovac na Mlavi vízimalmok (Bisztrica, Szerbia).

A kiválasztott 7 helyszínről a végleges lista idén áprilisban derül ki, az idén 10 éves program egy civil társadalmi kezdeményezés és kampány része, amelynek elsődleges célja a figyelemfelhívás, valamint 10 ezer euró anyagi támogatást is biztosít.

(Kép: Frédérique Voisin-Demery / Flickr)