STÍLUS

A színes aszfaltfestés és jótékony hatásai – 5+1 menő budapesti talpalávaló


Nem csak jól néz ki, de a forgalomra is és a környékre is pozitív hatással van, mi az? A budapesti köztereken is egyre több helyen bukkan fel a színes aszfaltfestés, sokszor éppen a kísérleti, taktikai urbanisztikai projektek részeként.

Ki szeretett krétával rajzolgatni az aszfaltra – ugróiskolát, képregényeket, üzeneteket, meséket, labirintust? A színes képek azonnal hatalmas játéktérré alakították a szürke aszfaltot, de milyen szomorúak voltunk, amikor az első eső elmosta az egészet.

Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka

Egyre több nagyvárosban ismerik fel, hogy az aszfaltra festett színes mintáknak menyi pozitív hatása van. Nem csak a helyi lakosok számára teszi vonzóbbá a közteret, ezzel fellendítve a helyi kiskereskedelmet is, de a Bloomberg Philanthropies tanulmánya szerint a láthatóság növelésével biztonságosabbá is tehető egy-egy helyszín. Kutatásokkal bizonyították, hogy ahol színesre festett kereszteződések állnak, ott jelentősen csökken az autók sebessége, és ezzel a közúti balesetek súlyossága és száma is. De nézzük, Budapesten hol is bukkant már fel a színes aszfalt?

1. Havanna Piac

Kezdjük is a legnagyobbal és leglátványosabbal, ami nem ideiglenes céllal készült. A 18. kerületi Havanna telep hetivására a 2016-os TÉR_KÖZ pályázat elnyerésével kapott állandó épületet – és nem is akármilyen környezettel. A Keller Ferenc építész a Modulart építész iroda a tervezés során számolt azzal, hogy a piacot rengetegen nem csak az utcaszintről látják, hanem a környező tízemeletesek ablakából is. És bár a vásár csak heti egyszer van itt, de fontos, hogy a környezet a hét többi napján is látványos eleme legyen a környéknek.

Fotó: Építészfórum/ Városkép/ Ruzsa István
Fotó: Építészfórum/ Városkép/ Ruzsa István

Így jutottak arra, hogy a piac körül/alatt elterülő aszfaltra a pesterzsébeti születésű Kondor Béla Csendélet című festményének egy újragondolt változata kerüljön. (Kondor rajzainak alakjai a pestszentlőrinci Kossuth téren is felbukkannak, a sétányok kövezetébe kirakva.)

2. Népszínház utca

Elindult a Népszínház utcában a második, eddig nagyon barátságtalan kereszteződésének a megújítása, az Alföldi/Vay Ádám utcai csomópontot a kerület zöldíti és színesíti. 19 talajkapcsolatos fát ültetnének, esőkert és zöld fal is lenne – de még zajlik a társadalmi egyeztetés a pontos tervekről. Ám ami már most is látható, az a színes és játékos aszfaltfestés, ugyanis a Rév8 Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. csapata már meg is festette itt a szürke aszfaltot. 

Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka

3. Bacsó Béla utca

Nem kell messzire menni a kerület másik színes pontjához sem… A 2021 tesztidőszak hatalmas sikere után idén tavasszal is véglegesen megnyitott sétálóutca lett a Bacsó Béla utca Rákóczi tér felé eső szakasza. Az éttermek, kávézók teraszai mellett “nemfogyasztós” kerületi asztalok is kikerültek, hatalmas kaspós növények dobják fel az utcát, és igen, az aszfaltfestés is elmaradhatatlan része lett a szakasznak. Már a 2021-es kísérletei évben közösségi festéssel tették játékossá az úttestet, idén pedig még nagyobb mintákkal borították be. 

Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka

4. Budai_Alsó rakpart

Még augusztus 14-ig megleshetitek és kipróbálhatjátok, mennyire menő hely lett a budai rakpartból a Budapest Tuning pályázatával. A sok csillezős pad, növény és sütögetős hely mellett fontos szerepe volt a környezet lakályossá tételében a FabLab színes mintáinak is. Ráadásul az aszfaltfestés egyedi identitást is ad a helynek, is csodás lábszelfiket is lehet lőni amiről mindenki azonnal felismeri, hol is múlatjuk éppen az időt. A 1,5 kilométeres szakaszon több helyen is megtaláljátok a változatos mintákat, a leglátványosabb a Jégverem utcai Piknikező részen található két figura. 

Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka

5. Ugróiskola az Oktogonon

Ebbe csak egészen véletlenül botlottunk bele, de mennyire kedves gesztus már? Játékos is és színes a várszerű ugróiskola, egy percre mi is megálltunk a nagy rohanásban megcsodálni és szolidan kipróbálni. Bár ez kicsit más műfaj, mint a hatalmas, figyelemfelhívó aszfaltfestések, ennek is pont úgy helye van a városi köztereken, mint óvodák és iskolák udvarán. 

Fotó: Bartha Dorka
Fotó: Bartha Dorka

+1

Évek óta színesíti a város a Kétfarkú Kutya Párt híres-hirdet aszfaltfestése. Az akciójuk 2016-ban indult, kettős céllal. Egyrészt a töredezett, elhanyagolt útszakasz így akarták színesíteni, másrészt figyelemfelhívás is volt a rossz állapotukra és a balesetveszélyességére. A festés különlegessége, hogy a matematikai négyszín tétel gyakorlati alkalmazása is (= egy tetszőleges régiókra osztott síkot, ki lehet úgy színezni legfeljebb négy szín felhasználásával, hogy ne legyen két azonos színű szomszédos régió. Két régiót akkor nevezünk szomszédosnak, ha nem csak izolált pontokban, hanem egy görbe mentén érintkeznek).