STÍLUS

Menzareformmal kezdi az új tanévet Ferencváros


Idén ősztől nagy változtatásokra készülünk a közétkeztetésben – jelentette be Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere. Ugyanis szeptember 1-től két kerületi iskolában is elstartol a szabadszedéses menzai étkeztetés, ahol a gyerekek ráadásul finomabb és egészségesebb ételek között válogathatnak majd.

A kezdeményezés nem egy magányos kísérlet a fővárosban, ugyanis a főváros még 2023 decemberében csatlakozott a több száz várost felsorakoztató Milánói Városi Élelmiszerpolitikai Paktumhoz, ezzel elkötelezte magát, hogy fejleszti a városi élelmiszerrendszereit, javítva ezzel a lakosok életminőségét és az élelmiszerbiztonságot. Az egyezményhez való csatlakozást követően Budapest három olyan uniós projektben is részt vesz, amelyeknek az a célja, hogy a városi lakosság elérhető áron jusson hozzá egészséges és egyben fenntartható élelmiszerekhez, ezzel is hozzájárulva a klímavédelmi célkitűzések teljesüléséhez, ezekről itt írtunk bővebben. 

A jelen esetben fontos projekt a fővárossal közös EU-s program, a SchoolFood4Change (SF4C) és a FINI-program, aminek célja, hogy újragondolják az ételek beszerzésének és elkészítésének módjait.

Ferencvárosban a szakmai és szülői szervezetekkel való egyeztetés után a Bakáts téri mellett a Mester utcai Molnár Ferenc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában vezetik be a szabadszedéses menzákat. A polgármester szerint nem csak a módszert de a menüt is megreformálják, és egészségesebb ételekkel fognak találkozni a gyerekek. 

A pályázati kiírás feltétele volt, hogy egy levest és kétféle, azonos elemet nem tartalmazó főételt kell majd kínálnia ebédre annak, aki az önkormányzati közbeszerzést elnyeri. Minden nap háromféle zöldség és kétféle öntet az elvárás a salátabárban. Feltétel volt még, hogy a zöldségeket felszeletelve szállítsák ki, és a szezonális választékhoz igazítsák. Az összetevőlista, az allergének mind fel lesznek tüntetve a menzán, és a kerületi dietetikussal egyeztetve húsmentes nappal is tervezni kellett, illetve gondoltak a vegetáriánus, a sertéshúsmentesen és a valamilyen ok  miatt diétás étkezőkre is – írta a 9magazin.hu

Baranyi szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezzel a szabadszedéses módszerrel mardékmentessé lehet tenni a sulis menzákat. Kiemelte, hogy ha a projekt valóban beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor a jövő tanévtől a kerület minden iskolájában svédasztalos iskolai menza lesz.

(Kiemelt kép: OPA/Satu Haavisto)