STÍLUS

Svédasztal, szezonalitás, egészséges ételek – Ferencváros is csatlakozik a fővárosi menza reformhoz


Ha a mai harmincas, milleniál generációnak azt mondjuk, sulimenza, a legtöbben csendes borzongással gondolunk vissza a rántott párizsi–finomfőzelék–vizes paradicsomleves kombinációkra, pedig az iskolai étkeztetést lehet egészen máshogy is csinálni, szabad szedéssel, finoman és egészségesen.

Mások, máshol hogyan csinálják?

2023 decemberében Budapest is csatlakozott a több száz várost felsorakoztató Milánói Városi Élelmiszerpolitikai Paktumhoz, ezzel elkötelezte magát, hogy fejleszti a városi élelmiszerrendszereit, javítva ezzel a lakosok életminőségét és az élelmiszerbiztonságot.

Az egyezményhez való csatlakozást követően Budapest három olyan uniós projektben is részt vesz, amelyeknek az a célja, hogy a városi lakosság elérhető áron jusson hozzá egészséges és egyben fenntartható élelmiszerekhez, ezzel is hozzájárulva a klímavédelmi célkitűzések teljesüléséhez. A projektek során egyrészről a lakosság és szakértők bevonásával megalkotnak egy városi fenntartható élelmezési stratégiát, másrészről 30 iskolában fenntartható és integrált menzaprogramot – ez a SchoolFood4Change (SF4C) – indított el a főváros a gyerekek és szülők aktív részvételével, a szakácsok továbbképzésével és a beszerzési folyamatok megreformálásával, továbbá helyet adnak a környezeti kihívásokhoz jobban alkalmazkodó elfeledett növényfajták (pl.: alakor, tönke, babok, borsók, lencsék) közétkeztetésbe történő bevonásának és népszerűsítésének. Mindezt segítendő 2023-ban létrejött a Fővárosi Élelmezésügyi Kerekasztal is, amely teret nyújt a városi élelmiszerrendszerekhez kapcsolódó érintettek aktív bevonására és a különböző érdekek, szempontok megvitatására, valamint a közös célkitűzések megfogalmazására. 

Mára a Fővárosi Önkormányzat évente nagyjából 2 milliárd forint értékben közel 2 millió adag ebédet biztosít az általa ellátott óvodáknak és iskoláknak. Az Európai Unió Gyermekgarancia programja, melyet hazánk is elfogadott, elvárja, hogy minden gyermeknek járjon legalább napi egy egészséges iskolai étkezés. Sajnos sok gyermek valóban csak az intézményekben jut hozzá a napi egyetlen tápláló étkezéshez. Ezért a közétkeztetésnek fontos szerepe van abban, hogy a Főváros kitűzött céljainak megfelelve 5 évvel növekedjen a várható élettartam és a budapestiek utolérjék az uniós átlagot. Ehhez mindenekelőtt még egészségesebbé és fenntarthatóbbá kell tenni a menzát – írta a Budapest Városháza a Nemzetközi Iskolai Menza Nap kampány alkalmával, március 13-án.

„Újra kell gondolnunk az ételek beszerzését és az ételek elkészítésének módjait. A SchoolFood4Change uniós programunkban ezeknek a megvalósításán dolgozunk. Szeretnénk, hogy a gyermekek a tanórákon és azokon kívül is megismerhessék az egészséges és fenntartható táplálkozás fontosságát. Az ezt támogató FINI-modellhez eddig már 12 iskola csatlakozott, de várjuk további iskolák jelentkezését is, hogy a változás mozgatórugói legyenek!" - írták. 

Menzareform Ferencvárosban

A fővárosban már több kerületben elindultak szabad szedéses kísérletek, s a tapasztalatok mindenhol kedvezők. A gyerekek választhatnak, így elégedettebbek az étkezéssel, és hamar rászoknak arra is, hogy csak annyit szedjenek, amennyit meg is esznek, jelentősen csökkentve a pazarlást – erről már a 9magazin.hu számol be. A menzareformot a korábban már említett, a fővárossal közös EU-s program, a SchoolFood4Change (SF4C) támogatja, amelynek keretében a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola is bevezeti a Fenntartható és Integrált Iskolai Menza (FINI) modellt, írják. 

A IX. kerületi iskolai étkezés megújításának keretében a gyerekek maguk dönthetik majd el, miből, mennyit kérnek. A civil (szülői), kerületi, fővárosi és EU-s összefogással indult átalakítás a „szabad szedés” joga mellett az egészségesebb, környezetkímélőbb étkezést, a gyerekek és a szülők szemléletének formálását is célozza.

A kerületi lap beszámolója szerint a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskolában a szülői munkaközösség (szmk) tagjai határozták el, tesznek valamit azért, hogy gyerekeik finomabb ételekkel lakjanak jól az iskolában. Ezért a szülők megkeresték az önkormányzatot, és azt kérték, tehessenek ők is javaslatot arra, milyen legyen a szerethető menza. Az önkormányzat örömmel fogadta ezt, és az összefogás eredményeként novemberben két iskolában is bevezetik a szabad szedéses menzát, amit szemléletformáló és más közösségi programok is kísérnek majd. 

Milyen lesz az új menza?

A tervek szerint egy levest és kétféle, azonos elemet nem tartalmazó főételt kell majd kínálnia ebédre annak, aki az önkormányzati közbeszerzést elnyeri. Minden nap háromféle zöldség és kétféle öntet az elvárás a salátabárban. Feltétel még, hogy a zöldségeket felszeletelve szállítsák ki, és a szezonális választékhoz igazítsák. Télen egyféle zöldségből egyféle öntettel készül majd a saláta. A salátabárban felszolgált összes öntet és kész saláta összetevőlistáját és az allergénekre vonatkozó információkat elektronikus úton is meg kell küldeni, és a tálalási helyszínekre nyomtatott formában is juttatni. Heti egy húsmentes napot is bevezetnek, amit minden esetben előzetesen egyeztetni kell Ferencváros dietetikusával. A vegetáriánus és sertéshúsmentesen étkezők részére összehangolják ételüket a normál étkezők étlapjával. A diétás étkezőknek egyenként csomagolva küldik majd az ételt. Külön értékelési szempont a közbeszerzés során a környezetbarát csomagolás, illetve ha a szállításhoz hibrid vagy elektromos járművet használnak.

A cél nem csupán a menza átalakítása, hanem olyan jól működő európai gyakorlatok bevezetése, amelyek mérhető eredményeket hoznak például az élelmiszer-hulladék csökkentése vagy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése terén. 

A Bakáts téri mellett a Mester utcai Molnár Ferenc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában indul el a program pilotprojektként, a későbbiekben pedig kiterjesztik a kerület többi oktatási-nevelési intézményére is. 

A szabad szedős rendszernek egyszeri beruházási költsége van, ezt az önkormányzat fogja állni (melegítő és hűtőtálalók). Kovács András alpolgármester szerint a kétiskolás kísérlet egyik célja, hogy kiderüljenek az anyagi vonzatok. Az önkormányzat mindenesetre már most is jelentős összeggel támogatja az iskolai menzaételek árát – foglalta össze a kerületi lap. 

Ne legyen olyan könnyű dolga mégse

Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő hétfői posztjában számolt be egy készülő törvényjavaslatról amely szerint ezentúl kizárólag a Kréta rendszeren keresztül zajlana majd a gyermekétkeztetés adminisztrációja és fizetése is. Ennek keretében az önkormányzatok a gyermekétkeztetés teljes költségének az 5 százalékát be kell hogy fizessék a Krétát üzemeltető cégnek, illetve abban az esetben is, ha az önkormányzat nem egy kiszervezett céggel intézteti a főzést, hanem saját maga szervezi azt meg, akkor is előbb át kell folyatni az ebédpénz a Krétán, és majd onnan kapják vissza. 

(Kiemelt kép: OPA/Satu Haavisto)