KÖZÉLET

Zajlik az európai polgármesterek csúcstalálkozója


Több mint félszáz európai főváros és város polgármesterei és képviselői találkoznak a frissen megválasztott EP-képviselőkkel Strasbourgban október 21-22-én az „European Mayors Summit” keretében.

A csúcstalálkozó célja az Európai Unión belüli több szintű együttműködés kialakítása, ahol a helyi vezetők lehetőséget kapnak arra, hogy formálják a legfontosabb kihívásokkal és prioritásokkal kapcsolatos diskurzust és meghatározzák a következő uniós ciklus legfontosabb lépéseit.

Emellett a találkozó céljai között szerepel

  • Összehozni az újonnan megválasztott EP-képviselőket és az európai polgármestereket, hogy stratégiai kapcsolatokat építsenek ki a különböző kormányzati szintek között.

  • Képviselni a helyi célokat és szükségleteket az európai szinten, kiemelve a városok úttörő szerepét Európa zöldebbé és digitálisabbá tételében.

  • Elősegíteni a közös párbeszédet a városi szinten kezelt fontos európai politikai kérdésekről.

  • A hálózatot fontos közvetítőként pozícionálni a helyi igények és célok, valamint az európai döntéshozatali folyamatok között, megerősíteni a jelenlétet Strasbourgban, az Európai Parlament legfőbb székhelyén.

A képviselőkkel való találkozóra október 22-én délelőtt kerül sor az Európai Parlamentben, Strasbourgban, ahol az esemény egy politikai nyilatkozat aláírásával zárul, amely megfogalmazza a polgármesterek Európa jövőjével kapcsolatos elvárásait és a városok alapvető szerepét az Európai Unióban.

Az EP-képviselőkkel való találkozót a polgármesterek találkozója készíti elő október 21-én délután a strasbourgi városházán, ahol a polgármesterek értékelhetik az európai választások eredményeit, megoszthatják egymással politikai prioritásaikat a következő uniós mandátumra vonatkozóan. A megbeszélések négy fő téma köré szerveződnek:

  • A városok az uniós demokrácia és a következő európai költségvetés szereplőiként
  • Befogadó és barátságos városok
  • Egészséges és klímabarát városi területek biztosítása
  • Innovatív és élénk városok

Karácsony Gergely főpolgármester a nyilvános konferencián a "Polgármesterek, a demokrácia védelmezői Európában?" panelbeszélgetésen vesz részt három másik európai városvezető (Lipcse, Firenze és Strasbourg) részvételével.