KÖZÉLET

Óbudán még a lomtalanításba is bekavar az árvíz


A III. kerületben a lomtalanítás szeptember 17-én kezdődött, és szeptember 30-ig tartana. De úgy tűnik, az árvíz borítja a terveket. 

Tájékoztatjuk Óbuda-Békásmegyer lakosait, hogy a közelgő árhullám miatt a Duna-menti körzetek (3., 6., 7. és 8.) egyes részein

a meghirdetett időpontban csak részlegesen végezhető el a kerületi lomtalanítás, 

jelentette be a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

Az érintett területek:

  • a Királyok útja és a Duna közötti ,
  • a Nánási út és a Duna közötti szakasz és
  • az Almási Balogh Loránd utca teljes területe.

A cég arra kéri az árvízvédelmi készültség ideje alatt lezárásokkal érintett területek lakosait, hogy „hulladékgyűjtő edényeiket a hulladékszállítás napján a gépjárművekkel még megközelíthető területre helyezzék el, ahonnan munkatársaink elszállítják a hulladékot”.

Az önkormányzat ezt azzal egészítette ki, avagy pontosította, hogy arra kérte az érintetteket, hogy kizárólag a lezárt területre merőleges, nem lezárt utcákba pakoljanak.

árvíz
Kép: obuda.hu/obuda.hu

 

A többlethulladékot, amely a hulladékszállításban esetlegesen bekövetkező fennakadások miatt keletkezik, az FKF munkatársai az árhullám levonulása után elszállítják.

A pótlást november 25-én tervezi végrehajtani a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt, 

tette hozzá az önkormányzat.

A III. kerületben a lomtalanítás szeptember 17-én kezdődött, és szeptember 30-ig tartana, de úgy tűnik, az árvíz borítja a terveket. 

Ahogy Énbudapestem is megírta, az elmúlt évtized legnagyobb árvize közeledik Budapesthez, amelynek nyolc métert is bőven meghaladó tetőzését szeptember 21-re, szombatra várják.

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) munkatársai folyamatosan zárják a csatornazsilipeket,

ezzel párhuzamosan pedig a felszínen is megkezdték a védvonali átjárók lezárását. Mindeközben több terület védelmét is homokzsákokkal erősítik.

A III. kerületben az FCSM szeptember 17-én, kedden 6 órától előbb a járműforgalom elől zárta le a Királyok útját a Pünkösdfürdő utca és az Emőd utca közötti szakaszon, szeptember 18-án, 0:00 órától pedig a gyalogos- és járműforgalom elől is lezárják

  • a Pünkösdfürdő utca,
  • a Nánási út-Királyok útja, valamint
  • az Emőd utca és a Duna által közre zárt árterületet.

Ettől kezdve az ott lakók sem hajthatnak be a lezárt területek egyikére sem.

A III. kerületi önkormányzat

összesen 145 ezer homokzsákot és 360 köbméter homokot biztosít a védekezéshez.

Az érintett területen lévő keresztutcákba, összesen 11 helyszínre szállítottak homokot, amit a helyi árvízi védekezéshez bárki, szabadon felhasználhat.

A 34-es autóbusz terelve a Szentendrei út–Czetz János köz–Czetz János utca–Mátyás király út–Batthyány utca–Madzsar József utca útvonalon közlekedik, nem érinti a Békásmegyer H és a Rómaifürdő H közötti megállókat.

A 934-es éjszakai járat szintén terelve jár, erről ide kattintva olvashat részletesen.  

Kiemelt kép: Fővárosi Csatornázási Művek Zrt./Facebook