KULTÚRA

Színházi ünnep Erzsébetváros kapujában


Szeptember 7-én az Örkény Színház a Madách téren rendezi meg évadnyitó fesztiválját, az Örkény Kertet. A társulat az idén lett húsz éves, és ezt meg kell ünnepelni. Előadásokkal, koncertekkel, beszélgetésekkel. És fánkkal.

Tizenharmadik alkalommal rendezi meg az Örkény Színház évadnyitó fesztiválját, az Örkény Kertet a Madách téren, szeptember 7-én. Az egész napos rendezvényen találkozhatnak a színház művészeivel és kedvezményesen válthatnak jegyet az előadásokra.

Az idei Örkény Kert attól különleges, hogy a 2024/2025-ös évadban a színház fennállásának 20. évét ünnepli, és ez lesz az ünnepi programsorozat első állomása.

A szervezők ígérik, hogy szombat este bejelentenek egy, az ünnepi évadra vonatkozó nagy meglepetést is.

Az viszont nem titok, hogy a látogatókat 1000 darab klasszikus szalagos fánkkal vendégelik meg, melynek ötletét Örkény István darabja, a a Macskajáték adta. „A fánkokat 16 órától osztják színészeink a Madách téren, " – közölte a színház, de a tervek szerint ekkor már javában tart a fesztivál.
hogy az esemény reggel kilenckor jógával kezdődik „A gyakorlást Pranayama légzőgyakorlatokkal kezdjük, stresszoldó Yin jóga relaxációval fejezzük be.  A hangsúly az erősítésen és nyitáson lesz, miközben lecsendesítjük az elménket" – ígéri a művésznő. Napközben a Piros Kakaó Játszóház állatmesékhez kapcsolódó kézműves foglalkozással várja a gyerekeket, ami azért aktuális, mert  az új évad egyik bemutatója Aesopus állatmeséje lesz, A nyúl füle Dargay Marcell, Fábián Péter és Parti Nagy Lajos átdolgozásában. 

A nagyszínpadon 15.30 órától kezdődnek a koncertek, elsőként a Danubia zenekar lép fel, 18 órától Beck Zoltán és Grecsó Krisztián műsora hallható, este nyolckor pedig kezdetét veszi az Örkény Esztrád, amelynek során a társulatból mindenki, aki szeret énekelni,  kedvenc dalát énekli szólóban, vagy duóban, vagy ahogy kedve tartja.

Az Esztrád mindig nagy siker, a színészeink közül szinte mindenki részt vesz benne, aki pedig saját túlzó önkritikája miatt nem, az a színház térre nyíló ablakaiból irigykedik a fellépőkre. A tagok minden évben nagy ambícióval készülnek erre az előadásra, amelynek különlegességét többek közt az adja, hogy csak ezen az estén látható, nem szokták megismételni

– ígérik a rendezők.

A koncertek mellett számos egyéb eseményt rendeznek az „Örkényesek": a kisszínpadon 17 órától ugyancsak énekelnek a színészek – olyan dalok hangzanak el, melyek korábban a színház műsorán szerepeltek, 19 órától pedig a Műszak és a többiek lép fel: a zenekar a színház világosítótárának tagja, Petrik György által szerzett dalokat adja elő. A formációt Zsigmond Emőke, Petrik György, Fánczi Gábor, Almási Tamás, Szél Attila és Kákonyi Árpád alkotják.

Nemcsak a téren lesznek programok, odabent az Örkény Színházban is: Kadarkai Endre 15 órától Tenki Rékával, 17 órától Nagy Zsolttal beszélget, de a portréinterjúk nemcsak a riporter kérdéseiből állnak. A társulat tagjait is egy-egy kérdés erejéig részt vesznek a beszélgetés alakításában.

Este hétkor Csuja Imre lép a színpadra és Babits Mihály nagyívű költeményét, a Jónás könyvét adja elő.

A Stúdióban Mindentudás címmel, 14 órától  Bíró Kriszta az elfeledett nőkről, 16 órától Kókai Tünde a tudatos álmodásról, 18 órától Tenki Réka a gyermeknevelés pszichológiájáról tart előadást. 19 órától kerekasztalbeszélgetés lesz, melyből megtudhatjuk, hogy milyen kapcsolat születik az új évadban a Budapesti Örkény Színház és a német Theaterhaus Jena között. A 2024/205-ös évad közös kísérletéről Gáspár Ildikó rendező, Tompa Andrea író, Daniele Szeredy, a Theaterhaus Jena munkatársa és Sárossi Bogáta, a Goethe Intézet munkatársa beszélget. 

Kiemelt kép: Örkény Színház