KULTÚRA

Megvannak a Tollak és Tappancsok meseíró pályázat díjazottjai


A Fővárosi Állat- és Növénykert, valamint a Magyar Írószövetség által közösen meghirdetett meseíró pályázat legjobb alkotásait egy gyűjteményes mesekönyvben jelentetik meg. Ha te is kipróbálnád magad meseírásban, arra is van még lehetőség!

Június elején hirdette meg a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Magyar Írószövetség közös meseíró pályázatát „Tollak és Tappancsok” címmel. Az első fordulót olyan tapasztalt alkotók számára írták ki, akik legalább az egyik, a hivatalos pályázati felhívásban megjelölt írószervezet tagságába tartoznak. Az öttagú szakértő zsűri általános értékelése szerint a pályázatra számos színvonalas pályamunka érkezett, éppen ezért a zsűritagok nehéz helyzetben voltak, amikor a díjazásra javasolt alkotásokat kellett kiválasztaniuk. Végül a három fődíj mellett három különdíjat is odaítéltek.

Az első díjat Fedina Lídia Verseny a tűzzel című alkotása érdemelte ki. A szöveg klasszikusan szépívű, jól komponált mese, amely rendkívül szubtilis módon mutatja meg ifjú olvasóinak a felelősségvállalás, önzetlenség, szükséges helytállás és esetenként a hősiesség fontosságát a(z állati – és persze ezen keresztül az emberi) társadalomban, és még a gyerekek zoológiai ismereteit is bővíti. 

A második helyezettnek járó díjat Regős Mátyás Fityiszt a farkasnak! című írása kapta. A mese meglepően szellemes fordulataival, tömör és jól szerkesztett tartalmával, lehengerlő humorával, egyszerre több (gyerek)generációhoz szólni tudó képességével érdemelte ki a díjat; humora az állati természet és látásmód egészen friss ábrázolására is képes, ami klasszikusokat megidéző külön erény.  

A harmadik helyezett Szőcs Margit A tüsszentő elefánt című meséje lett. A történet erős empátiájával, a gyerekfantázia gyógyulásban is tetten érhető hatásával olyan különleges világot teremt a kórházban lábadozó kislány körül és köré, amelyik feltétlenül kiemelkedik és díjazásért kiált. 

Ezeken felül különdíjban három további alkotás részesült:

  • Juhász Kristóf Mese Béla király kútjáról című írása, amely a beérkezett művek közül egyedüliként választott és dolgozott fel szellemesen és mondaszerűen történelmi témát; 
  • Milbacher Róbert Borongós Barangó és barátai című története, amelyik erőteljes nyelvi humorával és szellemességével emelkedett ki a mezőnyből; valamint 
  • Oláh András A szeretet melege című meséje, amely – címéhez híven és a mesék egyik örök küldetéséhez méltó módon – a szeretet erejéről és az összetartozás, gondoskodás fontosságáról szól. 

Az Állatkert és a Magyar Írószövetség időközben elindította a meseíró pályázat második fordulóját is azoknak az alkotó kedvű érdeklődőknek, akik ugyan nem feltétlenül tapasztalt írók, és nem tagjai egyik írószervezetnek sem, ám kedvet és tehetséget éreznek magukban a meseíráshoz.

Így a Nagy Zsuzsanna, a köztársasági elnök házastára fővédnökségével meghirdetett „Tollak és Tappancsok – Újratöltve” című folytatásban a pályázatot kinyitják a tehetséges amatőr meseírók előtt is, vagyis itt az írószervezetek valamelyikében való tagság már nem számít részvételi feltételnek. Erre a fordulóra szeptember 30-ig várják a pályaműveket.

Az Állatkert szándéka, hogy a legjobban sikerült meséket a pályázat mindkét fordulójából egy gyűjteményes mesekönyvben jelentetik meg.