KULTÚRA

Úttörő médiaművészeti fesztivál lesz Budapesten


Elképesztő látványban lesz része azoknak, akik augusztus végén ellátogatnak a Lumiere Hall médiaművészeti fesztiváljára, ahol több mint 30 nemzetközi művész alkotásain keresztül mosódnak el a határok ember és technológia között.

Az új művészeti tér, a Lumiere Hall – amely híres a lebegő Hold-installációjáról, valamint a Van Gogh és Klimt multimédiás kiállításairól – egy új médiaművészeti fesztiválnak ad otthont augusztus 30-31-én a Piarista közben.

A fesztivál több mint 30 digitális művészt vonultat fel a világ minden tájáról, és egyedülálló 360 fokos panorámavetítést és multimédiás élményt kínál. A Metaxis: Identity címet viselő fesztivál az ember és a technológia közötti határokat vizsgálja, kritikus kérdéseket vetve fel az emberiség által a technológiai fejlődés révén leküzdött korlátokról. Műveik bemutatják, hogyan segíti a technológia a kultúrák cseréjét és megértését, eltörölve a határokat a nemzetek között:

A műalkotások a technológia révén megvalósuló harmonikus együttélést vizsgálják az ember és a természet között, valamint egy olyan jövő vízióját, ahol az emberiség a technológiai fejlődés révén túllépi saját korlátait.

A fesztivál az emberek és a mesterséges intelligencia közötti kapcsolatot helyezi a középpontba, feltárva azok kölcsönhatásait és a szinkronicitást, amelyek ebben az interakcióban felmerülhetnek.

A kiállítás két napon keresztül látogatható pénteken és szombaton, mely napokon este 8-tól fél 11-ig tartanak a bejárások. Míg pénteken a beléptetést követően egy rövid előadást hallhatunk Ivan Solodtól a kupolavetítés titkairól, addig szombaton egy művészeti beszélgetéssel kezdődik a program.

Ezt követően fél 9-től videóművészeti program kezdődik, 8 művész alkotásaival. Végül 9 órától fél 11-ig a világ különböző pontjairól érkező 10 művész immerzív videóinstallációi láthatók. Jegyek és további részletek ide kattintva érhetők el.

Kiemelt kép: Lumiere Hall