KULTÚRA

Az állam nem kér belőle, a főváros különleges helyszínre viszi a World Press Photo kiállítást


Tartva a kormány retorziójától, 48 év után először idén a magyar állami intézmények egyike sem fogadta be a WPP képeit, a főváros viszont tárt karokkal várja a kiállítást.

A World Press Photo kiállítás 48 éven át volt újra és újra minden gond nélkül látható Magyarországon, sőt az elmúlt hat évben a Magyar Nemzeti Múzeumban közel ötvenezer ember nézte meg évente. Mint emlékezetes, a tavalyi, 2023-as kiállításon azonban néhány bemutatott fotóra hivatkozva a Mi Hazánk elérte, hogy a teljes kiállításról központilag tiltsák ki a 18 év alatti látogatókat, a korhatár bevezetése ellen felszólaló L. Simon Lászlót pedig kirúgták a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatói székéből.

A szervezők ettől függetlenül idén is elkezdték a munkát, hogy ahogy eddig 48 alkalommal mindig, úgy most 49. alkalommal is eljusson Budapestre a kiállítás,

de úgy tűnik, teljes kormányzárba ütköztek, az állami intézmények mint helyszínek rendre visszautasították a 2024-es World Press Photo bemutatásának lehetőségét

– számolt be róla Karácsony Gergely a Facebookon.

Mint írta, ezután a World Press Photo képviselői megkeresték a fővárosi vezetést, és

a főpolgármester különleges helyszínt ígért a kiállítás idei bemutatásához, méghozzá a Budapesti Állat- és Növénykert végében épült Biodóm hatalmas bejárati auláját.

 

A World Press Photo kiállítás a világ legjobb és legfontosabb sajtófotóit és dokumentarista fényképeit mutatja be, amelyeket egy független zsűri választ ki. A kiállítás arra ösztönzi a nézőket, hogy lépjenek ki a hírciklusból, és kritikusan gondolkodjanak világunk fontos témáiról. A kiállítás szervezői hisznek abban, hogy a pontos, sokszínű, kiváló minőségű vizuális történetek elősegítik a kölcsönös megértést a világban.

 

WORLD PRESS PHOTO KIÁLLÍTÁS 2024

2024. szeptember 20. és 2024. október 27. között mindennap látogatható;

hétfőtől csütörtökig és vasárnaponként 10 órától 18 óráig;

pénteken és szombaton, valamint október 23-án 10 órától 20 óráig (október 23-án a megszokott jegyárak érvényesek).

A belépőjegyek online és a helyszínen is megvásárolhatók;

felnőtt jegyár: 5000 forint;

kedvezményes jegyár: 4000 forint.

Kísérő kiállítás

ON THE SPOT – válogatás Cseke Eszter és S. Takács András műsorának képeiből és videóiból

(Kiemelt kép: World Press Photo kiállítás 2023 – Fotó: Merész Márton/Énbudapestem)