KULTÚRA

Kedvenc pékségeitek augusztus 20-án új helyszínen mutatkoznak be


A pékek a saját kezükbe vették a szervezést, és a 10. Kenyérlelke Fesztiválra, a régi mellé új célokat és üzeneteket is megfogalmaztak.

Augusztus 20-án új helyszínen és megújult tartalommal, a Magyar Kézműves Kenyér Társaság szervezésében jelentkezik a Kenyérlelke Fesztivál, a kézműves pékszakma legrangosabb hazai összejövetele. 

Új fesztivál, új helyszín, új üzenet

A 10. Kenyérlelke Fesztiválnak augusztus 20-án, 10 órától Budajenő és annak ikonikus műemlék épülete, a Magtár ad otthont. 

A kézműves pékségek régi üzenete, miszerint a jó kenyér a liszt, víz, só hármasából áll, nem kevésbé igaz, de már nem elég. Az otthonsütőknél még mindig az esztétikum a cél, a fogyasztók nagy többsége pedig elsősorban még mindig a feldolgozott élelmiszer felé mozdul. A fesztivál új üzenete szerint jó minőségű alapanyagok kellenek (pl: ősbúza), a hangsúlyt el kell tolni az egészséges táplálkozás felé, és ehhez más ágazatokat is be kell kapcsolni (pl: tej, hús, zöldség), fenntartható értékláncokra kell törekedni, kiaknázni a már meglévő és jól működő kapcsolatokat a gazdákkal és molnárokkal.  

Idén a tiszta élelmiszerre fókuszál a fesztivál, ezért olyan pékeket, otthonsütőket, érdeklődőket várnak, akiknek fontos, hogy mit esznek. 

A szervezők piknik hangulatot ígérnek a 20 legjobb kézműves pékség részvételével, a festői szépségű helyszínen pódiumbeszélgetések, workshopok, zenei programok, kreatív gyerekjátékok, kemencés élménysütés színesíti a programot. Kenyérszentelés is lesz délben.

 

A versenyről

Újdonság, hogy a hagyományokkal szakítva a pékségek mostantól nem versenyeznek, hanem profi zsűri által minősíttethetik termékeiket. Idén fehér/félbarna és teljes kiőrlésű kategóriában várják a kenyereket, amelyeket a zsűri külalak, bélzet és íz alapján három minőségi osztályba sorol: ennek értelmében arany, ezüst és bronz minősítés jár az arra érdemes kenyereknek. A kenyerek kizárólag az alábbi alapanyagokból készülhetnek: liszt, víz, kovász (liszt és víz) valamint só. 

Kenyérlelke
Kép: Kenyérlelke Fesztivál

 

Az otthonsütő hobbipékek is megmérettethetik magukat a fenti két kategóriában, munkáikat a hazai kézműves pékek értékelik, a nyertesek és a helyezettek értékes díjazásban részesülnek. Nekik augusztus 19-ig lehet nevezni.

Kenyérlelke Fesztivál 2024

2024. augusztus 20. 10:00 – 18:00, Budajenő, Magtár

Megközelítés (autó nélkül): a Széll Kálmán térről a 795-ös Volánbusszal

 

További információ és részletes program:

www.kenyerlelkefesztival.hu

Facebook esemény