KULTÚRA

Szigetlexikon: minden, amit a fesztiválról tudni érdemes


Összegyűjtöttük, hogy a koncerteken, programokon kívül mit érdemes tudni a Sziget-fesztiválról. Tudtad, hogy holland rendőrök is vigyáznak a rendre, hogy működik ott egy "kórház", talált tárgyak osztálya, panasziroda és a másnaposoknak kialakított pihenő is? És azt, hogy a Sziget Magyarország tizedik legnagyobb "városa"?

A Sziget számokban

A Sziget, a napi 95-ezres befogadó képességével Magyarország tizedik legnagyobb „városa”.  100 országból érkeznek vendégek és az 52 programhelyszínen 54 országból érkező, összesen mintegy 600 fellépő produkcióit láthatjuk a 6 nap alatt. A fesztivál legnagyobb helyszíne a mintegy 1000 négyzetméteres nagyszínpad, a legkisebb programhelyszín egy 4 négyzetméteres sátor. A legnagyobb építmény a Revolut Színpad sátra, melynek alapterülete 5700 négyzetméter, a Bolt Party Aréna 4 ezer négyzetméteres területet foglal el, a Yettel Colosseum pedig 3 ezer raklapból épül fel. A fesztivál idején 46 kilométer ideiglenes víz és szennyvíz csatorna épült ki, ami a 132 vizes konténert szolgál ki és több mint 500 zuhanyállás fogadja a vendégeket. A Sziget területén 85 italt árusító egység és 80 ételt forgalmazó büfé található.

Welcome Zone

A Szigetlakókat egy új Welcome Zone fogadja, ami azon túl, hogy egy tökéletes találkozási pont, itt alakították ki a megújult Városközpontot is. Itt található az információs központ, a talált tárgyak osztálya, a közönségszolgálat, az úgynevezett Szitizen Center vagy a biztonsági kérdésekben segítő panasziroda is. A Városközpontban található a Mental Care Corner, ahol szakképzett segítők gondoskodnak arról, hogy visszanyerje a lelki egyensúlyát, akit bármi kellemetlen élmény ért vagy valamiért pánik fogta el. Akik pedig esetleg túllépték az alkoholtűrő határukat, a BOLT Party Aréna melletti Hangover Care Corner-ben pihenhetik ki a fáradalmaikat. Az Elsősegély Központban a balesetek többségét jelentő bokaficam vagy egyéb sérülések ellátásán túl egy olyan “védőhálót” igyekeznek biztosítani, mely az egészségügyi problémával élők - mozgáskorlátozottak, cukorbetegek vagy gyógyszer szedésre kötelezettek, stb. - számára nyújt biztonságos szórakozást. 

Sziget
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Szigetkórház

Kialakítottak egy 0-24 órában elérhető egészségügyi központot is a fesztivál idejére, benne több mint 200 fős személyzet, orvosokkal, ápolókkal, helperekkel és mentőautókkal. A Sziget „kórházban” a kisebb sérülések és egyéb panaszok ellátása mellett akár röntgenvizsgálatot is tudnak végezni. A biztonságra a nap 24 órájában többszáz fős biztonsági és további rendvédelmi szolgálat ügyel és egy tűzoltócsapat is szolgálatot teljesít. Az irányítást ellátó úgynevezett vezetési törzsben részt vállalnak meteorológusok, tűzoltók, fegyveres erők képviselői, valamint operátorok.

Taxik

Ideiglenes taxiállomást létesített a Ladik utcában a BKK, hogy a Sziget Fesztivál idején a rendezvény hivatalos személytaxiszolgáltatói – a Főtaxi és a BOLT – mellett más taxitársasághoz tartozó és a független taxiszolgáltatók is jelen lehessenek a rendezvény környékén. A Főtaxi és a BOLT autói számára kijelölt drosztok a K-híd és a H-híd közelében vannak. Más szolgáltatók a Sziget Fesztiválhoz legközelebb az ideiglenes taxiállomáson, a Ladik utcában, a Filatorigát HÉV-megálló mellett, egy tíz férőhelyes taxidroszton vehetnek fel utast, és ugyanide hozhatják a rendezvényre érkező utasaikat. A BKK a BRFK-val, a Fogyasztóvédelmi hatósággal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, valamint Budapest Főváros Kormányhivatala közlekedési hatóságának munkatársaival közösen rendszeres akciók keretében ellenőrzi a taxikat.

Útlezárások

Az Óbudai-sziget környékén lezárásokra és erősebb forgalomra figyelmeztetett a BKK. Augusztus 15-én 20 óráig lezárták a Budai alsó rakpart északi szakaszát a Mozaik utca és a bevásárlóközpont parkolója között, az Óbudai-szigetet pedig már korábban lezárták. Keddig naponta 13 órától hajnali 3 óráig időszakosan szintén lezárják a Mozaik utcát, valamint a Budai alsó rakpartot a Mozaik utca és a Margit-híd között. További lezárásokról itt írtunk.

Zajszint

Az előírásoknak megfelelő, a határértéken jóval belüli a Sziget zajszintje, ezt mutatták a kedd késő este a III. kerületben végzett mérések - mondta a fesztivál főszervezője az MTI-nek. Kádár Tamás beszámolt arról, hogy az óbudai mérések 50 decibel környékén vagy az alatt voltak, ez bőven alatta van a szabályozásban előírt zajszintplafonnak, amely 23 óra előtt 65, utána 55 decibel.

Budapest,
Kádár Tamás, a Sziget főszervezője Kép: Balogh Zoltán/MTI Fotószerkesztőség

Rendőrök

Holland rendőrök is támogatják a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkáját a Sziget fesztiválon. Ők önállóan nem intézkedhetnek, de segítik magyar társaikat.  A Szigeten egyenruhában gyalogos, illetve elektromos rollerrel közlekedő járőrök is jelen lesznek. A dunai vízirendészet pedig 24 órás szolgálatot lát el hajókkal a Hajógyári-sziget körül. A BRFK egy úgynevezett Prevenciós Pontot is üzemeltet a fesztivál területén, ahol többek között azok is segítséget kérhetnek, akiknek eltűnnek az okmányai. Amennyiben valaki bűncselekmény áldozatává válik, a III. kerületi rendőrkapitányságon tehet feljelentést, ahol idegen nyelven beszélő rendőrök is szolgálatot teljesítenek.

Budapest,
Kép: Balogh Zoltán/MTI Fotószerkesztőség

 

 

Kiemelt kép: Balogh Zoltán/MTI Fotószerkesztőség