KULTÚRA

Hullócsillagtúra SUP-pal és varjúsimogatás – ezt kínálja Budapest a hétvégére


Összegyűjtöttük, hogy milyen kikapcsolódási lehetőségeket tartogat Budapest erre a hétvégére: lesz hullócsillagtúra SUP-pal, varjúsimogatás és rendeznek ingyenes szabadtéri koncerteket.

Kertmozik

Városháza Park Mozi

A Városháza nemrégiben átadott Pop Up parkjában július végéig filmek várják esténként az érdeklődőket. A vetítésekre 2900 forintba kerül egy jegy.

Augusztus 9. péntek - Kontroll

Augusztus 10. szombat – Kálmán-nap

Augusztus 11. vasárnap – Szegény párák

Mozisziget 

A Mozisziget az Európai Unió Magyarországon működő nemzeti kulturális intézeteinek ernyőszervezete, az EUNIC Hungary által szervezett ingyenes szabadtéri vetítéssorozatnak a Margitszigeti Atlétikai Centrum ad otthont augusztus 8. és 21. között.

Augusztus 9. péntek - A szép América

Augusztus 10. szombat - Az én kis angyalom

Augusztus 11. vasárnap - Fény Fény Fény

width=1500
Kép: Budapest kertmozi/Budapest kertmozi

Hunyadi téri kertmozi 

A VI. kerület szívében, a Hunyadi téren június 29. és augusztus 17. között vetítenek kasszasiker filmeket, a belépő 2900 forint.

Augusztus 10. szombat – Ének az esőben

Szabad a rakpart

Viadukt Fesztivál 

Idén nem csak hétvégén szabad a pesti alsó rakpart, hanem augusztusban három teljes hétre is. Ez a Viadukt Fesztivál második hetének záró etapja.

 Augusztus 9. péntek

18 órától mintegy másfél órán át elkészíthetitek a saját képeslapotokat a Miniakadémia segítségével.

19 órától az érintés művészete workshopon megismerhetitek, hogyan kommunikálhattok és fejezhetitek ki magatokat az érintésen keresztül. Ezen az estén az Unravel csapata gondoskodik a fergeteges hangulatról.

Augusztus 10. szombat

14 órától 17-ig ismét varjakat és más, izgalmas madarakat simogathattok a Viadukt Bárban.

Ezen az estén egy műfajokon átívelő eseményre várnak mindenkit, ahol a dallamosabb electro-n és breakbeateken át a sötét drum and bass-ig visznek bele a nyári éjszakába. A Fesztivállal tart a hazai elektronikus zenei szcéna analóg-szakértője, Ramin Sayyah, továbbá a KamaRave krúból ismert Meduzah, aki szintén változatos szelekcióiról híres. A törtebb ütemekért a Col:lab tagjai, Llkrndsz, Braincrack és Cronik, továbbá a szombathelyi székhelyű Strangefunk csapat tagja, Kace fog felelni.

Viadukt
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Augusztus 11. vasárnap

18 órától lézerkard képzés kezdő és haladó Jedi harcosoknak, kicsiknek és nagyoknak. Fedezd fel a Jedi lovagok misztikus világát egy galaktikus kaland keretében, ahol saját lézerkardotok lehet, és a csillagok közötti harc művészetében is elmélyülhettek.

Érkezik a Synapse társulata, hogy elvarázsoljon titeket a legszebb dunaparti naplementében. A pult mögött Girder, Puborka, Gabagon, Acsa, Dorota, Kinga és ML91 vár titeket!

Zenei programok

Zenélő Budapest 

Jubileumi 10. évadát ünnepeli a Zenélő Budapest. Az évforduló alkalmából a másfél hónapos sorozat kiemelkedő eseményeként augusztus 10-én szombaton, délután 4-től este 8-ig szabadtéri ingyenes Zeneparkkal várják az érdeklődőket a Millenáris - Széllkapu Parkba.

16.00-19.00 Óriáshangszerek - interaktív zenés játszótér

16.00-19.00 Origami papírhangszer hajtogatás gyerekeknek és felnőtteknek

16.00, 16.30 Huszár rézfúvósok reneszánsz, barokk műsora

17.00 Capriccio vonósnégyes: A klasszikus zene gyöngyszemei

17.30 Interaktív mesekoncert a Campanelli harangjáték együttessel

18.00 Japándob koncert a Dobolda japándob csoporttal

18.30 Four Bones Quartet: Népek zenéje a világ körül

19.00 Záró koncert: Micheller Myrtill - Pintér Tibor voice/guitare és a Götz Saxophone Quartet műsora

Tárlatvezetés a Ludwig Múzeumban

Tárlatvezetés lesz augusztus 11-én a Kis magyar kockológia, A modernitás hajlékai a kádár-korszakban című kiállításon a Ludwig Múzeumban.

A kiállítás középpontjában egy mindannyiunk számára ismerős, csaknem hétköznapi építészeti jelenség, a jellegzetes kockaház (sátortetős kockaház, ún. Kádár-kocka) áll. A hatvanas, hetvenes évek családi háza a mai napig meghatározza a magyar vidék településeinek képét. 

KOCKOLÓGIA.
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Hullócsillagtúra SUP-pal

A Perseidák meteorraj maximuma idén augusztus 12-én 16 órára esik, de már előtte is érdemes az eget kémlelni. Főleg SUP-ról.

Augusztus 10-11. estéjét éjszakáját lehetőséged van kint tölteni a szabadban. A kalandvágyó érdeklődők még sötétedés előtt naplementében kieveznek az Egyfás-szigetre (ha a vízállás nem engedi, akkor egy másik alkalmas helyre) tüzet raknak, gitároznak, szalonnát sütnek, majd közösen kémlelik az eget és nagyokat kívánnak.

A bevállalósak kint is aludhatnak egy hálózsák és derékalj kombóval, aki nem marad éjszakára, annak éjfélkor lesz lehetősége elhagyni a helyszínt. A többiekkel napfelkeltében eveznek vissza a Római-partra.