KULTÚRA

Nyit a Sziget: ünnepeljünk együtt!


Augusztus hetedikén kezdődik és hat napon keresztül tart a többszáz produkciót felvonultató Sziget Fesztivál. Az Énbudapestem vette a bátorságot, hogy ajánljon egy-egy koncertet minden napra.

Augusztus 7. Kylie

A pályafutását gyerekszínészként kezdő Kylie Minogue a 80-as évek végén jelentette meg első albumát, amiből több mint ötmillió példányt adtak el, és ami rögtön világszerte ismertté tette. Ahogy a fesztivál az ajánlójában is írja, Minogue karrierje során aztán több mint 80 millió lemezt adott el, és számos díjat gyűjtött be, köztük 4 BRIT-díjat, 2 MTV-díjat és 2 Grammy-díjat. Egyedülálló abban, hogy öt egymást követő évtizedben vezette az Egyesült Királyság slágerlistáját. Szülővárosában, Melbourne-ben bronzszobrot is állítottak a tiszteletére. 2023 szeptemberében jelentette meg eddigi utolsó, egyébként 16. albumát, amit a kritikusok is egyhangúlag dicsértek, úgyhogy Minogue több mint 30 év után is abszolút releváns vendéglátóként invitálhat meg mindenkit egy fergeteges házibuliba. Az énekesnő nem mellesleg az utóbbi hónapokban a Las Vegas-i szórakoztatás egyik látványossága volt, Minogue ugyanis egy exkluzív mini fellépéssorozaton van túl, amit a város Voltaire nevű rendezvényhelyszínén tartottak. Most Budapesten is meggyőződhetünk róla, milyen bulit tud összehozni.

Kylie
Kép: Kylie Minogue/facebook

 

Augusztus 8. Azahriah

Ha már egyszer közel 10 év után megint kiemelt helyet kap a Nagyszínpadon egy magyar előadó, akkor azért illik foglalkozni vele, még akkor is, ha az utóbbi időben rendszeresen szerepelt a hírekben, és 2024 májusában tripla, telt házas koncertet adott a Puskás Arénában. Ahogy Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője is fogalmazott: „Azahriah tehetsége, eddigi sikerszériája és elképesztő rajongótábora azonban most az élbolyba tolt egy olyan magyar sztárt, aki méltán foglal helyet a Nagyszínpad kiemelt sávjában”. Mint azt a Hvg360 megírta, a Puskás-koncertekre Angliából érkezett a pirotechnika, a lánggépek és a szikragépek Belgiumból, a fénytechnikai pótlás Németországból és Lengyelországból jött, a teljes kiadás 1,4 milliárd forint körül volt, a szervezők tehát nem spóroltak, és valószínűleg nem a szigetes fellépést fogják félvállról venni, úgyhogy talán joggal reménykedik mindenki, akinek az arénás koncertek kimaradtak, egy újabb emlékezetes show-ban.

Azahriah
Kép: Azahriah/facebook

 

Augusztus 9.  Yves Tumor

A pénteki a fesztivál egyik legerősebb napja, fellép többek között, Liam Gallagher, az Oasis egykori frontembere, aki az együttes Definitely Maybe című albumának 30. évfordulója kapcsán turnén először adja elő teljes egészében a lemezt, amit néhány válogatott B-oldalas dallal egészít ki. Mint Gallagher a tőle megszokott szerénységgel megfogalmazta: „a [Definitely Maybe a] ‘90-es évek legfontosabb albuma, barom. Én sem lennék sehol nélküle, és te sem, szóval ünnepeljünk együtt”. A nap legizgalmasabb előadója viszont szerintünk a floridai születésű, extravagáns zenész és producer, Sean Lee Bowie, azaz a rockot, elektronikát és a pszichedelikus zenét ötvöző, kísérleti avantgárd zenei stílusáról ismert Yves Tumor. A legutóbbi, 2023-as Praise a Lord Who Chews but Which Does Not Consume; (Or Simply, Hot Between Worlds) című lemeze minden jelentősebb zenemagazin évvégi listáján előkelő helyen szerepelt, az egykori mértékadó, brit NME például arról írt, az albummal Tumor, ha lehet, a korábbiaknál is kísérletezőbb volt, és csak még mélyebbre merült az elektronika, az alt-pop és a punk világba, amiből aztán egy olyan dalcsokor állt össze, ami egyaránt bizarr és elragadó.

Yves
Kép: Yves Tumor/facebook

 

Augusztus 10. Neil Frances

A szombat kétségtelenül a holland származású DJ és producer, Martin Garrix napja, aki - mint arról a fesztivál honlapja is megemlékezik - a legfiatalabb és legsikeresebb művészek közé tartozik a pop és elektronikus zene terén. A karrierje során számos fesztivált vezetett, és olyan nagy nevekkel együttműködött, mint Dua Lipa, Bono és The Edge (U2), Khalid és Macklemore. A DJ Mag Top 100 rangsorában három évig egymást követően első helyen végzett. Garrix után, a Revolut színpadon lép fel viszont a 2010-es évek végén, 2020-as évek elején felbukkant Los Angeles-i indie-tánc duó, az ausztrál származású Jordan Fellerből és dél-kaliforniai születésű Marc Gilfryből álló Neil Frances. Azóta már olyan legendás előadókkal turnéztak együtt, mint a Jungle, az Unknown Mortal Orchestra, az Odesza és a Poolside, és 2023-ban már olyan fesztiválokon zenéltek, mint a világ egyik legnagyobbjának számító, chicagói Lollapalooza. Ahogy a Beat magazin idézte őket, a céljuk, hogy szeretnének az emberek hétvégéinek aláfestőzenéje lenni, ami, számolt be a kritikus a fellépésükről, meglepően ütősen sikerül is nekik. 

Neil
Kép: Neil Frances/facebook

 

Augusztus 11. Fontaines D.C.

Az együttesnek alig két-három évre volt szüksége, hogy az IDLES mellett az egyik legnagyobb kortárs gitárzenekarrá nője ki magát. A jobb híján poszt-punknak mondott zenekart költészetért rajongó zenesulis fiatalok alapították öt éve, első lemezük (Dogrel) kiugró siker és Mercury-jelölt, a második (A Hero’s Death) még nagyobb siker és Grammy-jelölt lett, az április végén megjelent Skinty Fia pedig felhelyezte a koronát az eddigi életműre, foglalta össze az együttes karrierjét a Recorder magazin, aminél frappánsabban mi sem tudtuk volna megírni. Az együttes 2022-ben fellépett már a Szigeten, amivel kapcsolatban a HVG kritikusa azt írta, hogy a zenéjük koncerten „érzékien durva, durván érzéki”, és hogy a nap legjobb koncertjét adták, pedig előttük fellépett az Arctic Monkeys is. „Chatten [a frontember] susogós mackónadrágban és atlétatrikóban, hol énekelve, hol beszélve darálja szuggesztív szövegeit, közben zakatol a dob és a gitárok függönye adja ki a zene szövetét.”

Fontaines
Kép: Fontaines D.C./facebook

 

Augusztus 12. Big Thief

Ahogy a szombat Martin Garrixnak, úgy áll a hétfő Skrillexnek és Fred againnek, utóbbi ugyanis a legfelkapottabb név az elektronikus zenében, és akivel kapcsolatban érdekes bulváradalék, hogy édesapja, Charles Anthony Warneford Gibson királyi jogtanácsos, azaz a brit királyi család jogásza, és Fred abban a Marlborough College-ben érettségizett, ahol Katalin hercegné és húga, Pippa Middleton, vagy Eugenie york-i hercegnő. A Sziget sajtótájékoztatóján elmondták, hogy Skrillex, Fred Again és Four Tet, akit szintén erősen ajánlunk, azt kérték, hogy egy napon léphessenek fel a Szigeten, amiből valami izgalmas közös produkció is kinézhet. A nap nem is annyira titkos favoritja viszont a brooklyni Big Thief, ami az utóbbi években abszolút kritikuskedvenc zenekarrá vált, az olyan dalokat hallgatva, mint a szívfacsaró Not, nem is véletlenül. A dalt két Grammy-díjra is jelölték. Az együttes új basszusgitárossal és egy második dobossal kiegészülve érkezik Budapestre.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)