KÖZÉLET

Ismét megnyitották a bezárt dunai szabadstrandokat


Dunakeszin és Zebegényben a szabadstrandokat bezárták, mert a vízminőség nem felelt meg a mintavételek alapján. Szerencsére nem hosszú időre.

A helyi önkormányzat számolt be honlapján arról, hogy július 17-én, szerdán lezárták a zebegényi strandot a Duna vizének külső okokból történő szennyeződése miatt. Mint írták: a következő mintavétel időpontja csütörtökön esedékes, a strand újranyitása – az eredményt követően –  szombaton vagy hétfőn lehetséges.

Az Infostart július 21-én, vasárnap számolt be róla, hogy a dunakeszi strand vizében az egyik biológiai paraméterből a megengedett határérték feletti értéket mutatott a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vízminőség-vizsgáló laboratóriuma által végzett mérés, amiért itt péntektől tilos volt fürdeni. Mindez azonban szerencsére nem jelentett túl nagy veszélyt.

Az ÉnBudapestem megkeresésére Budapest Főváros Kormányhivatala azt írta július 22-én, délután, hogy ismét megfelelő a vízminőség a két Pest vármegyei dunai strandon, így a kormányhivatal még aznap feloldotta a fürdési tilalmat.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ fürdővízminőségi térképén megnéztük, érintettek-e további dunai szabadstrandok a szennyezettségben és az látszik, hogy 

  • a Kopaszi-gáton található FLAVA Beach (korábban SHO Beach) idén május közepi mintavétele alapján a vízminta értékelése megfelelő, a fürdővíz éves minősítése pedig jó;
  • Óbudán a Római-parti Plázs állapotáról nem érhető el idei adat, a korábbi éves fürdővíz minősítése már akkor tűrhető volt, egyelőre nem tudni, hogy 2024-re hogyan változott ez a minősítés.
    Fürdővízminőség
    Kép: Fürdővízminőség/NNK

Kerestük a korábbi méréseket végző Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-t, a Római Plázs, valamint a Flava Beach üzemeltetőit is, hogy az említett budapesti szabadstrandokat fenyegeti-e a szennyezettség, és ezáltal a lezárás veszélye.

A Kopaszi-gáton található Flava Beach válaszában azt írta, nincs tudomásuk esetleges lezárás kilátásba helyezéséről, a területet nem veszélyezteti szennyezettség.

Kiemelték: a hatályos jogszabályoknak és az ÁNTSZ engedélyüknek megfelelően meghatározott időközönként vesz mintát a feladattal megbízott labor. A Flava az ÁNTSZ által kiadott éves jelentésben a terület vízminősége „jó” besorolást ért el, legutóbb július hónap első felében történt mérés, amely eredménye megfelelt az előírásoknak.

A BGYH válaszából kiderül, a Duna-víz mikrobiológiai állapotát számos környezeti, valamint antropogén (emberi tevékenységből eredő) hatás befolyásolja. A leggyakoribb tényezők lehetnek:

  • időszakos, lökésszerű szennyvíz-, illetve tisztított szennyvíz bevezetések;
  • vízállás-változás (bemosódások, hirtelen leeső, özönvíz-szerű csapadék kialakulása);
  • a Duna-vízre, de általában minden nagy vízhozamú folyóra igaz, hogy a víztest nem homogénen, azaz egyenetlenül keveredik;
  • fürdőzők számának változása a fürdési szezonban (napszakosan, hétről hétre, időjárástól függően).

A vizsgálati eredmény értelmezésekor figyelembe kell továbbá venni azt is, hogy a pontminta önmagában nem alkalmas állapotfelmérésre, folyamatában, sorozatminták levételével ideális kirajzolni a Duna-víz mikrobiológiai állapotát.

A Római Plázs egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre, de információink szerint ott is zavartalan a fürdőzés.

(Kiemelt kép: Képszerkesztőség)