KÖZÉLET

Három hétre újra megnyílik a pesti alsó rakpart


Július 26-tól augusztus 15-ig a pesti alsó rakpartra csak gyalogosan, biciklivel, rollerrel, görkorcsolyával vagy gördeszkával lehet menni.

A korábbi évek nagy sikerei után a jó idő beköszöntével 2024-ben is lezárták a pesti alsó rakpartot az autósforgalom elől hétvégente, de hamarosan hétköznap is teljesen megnyílik a rakpart a kikapcsolódni vágyók előtt – közölte a BKK.

Július 26-án  – a már megszokottnak mondató hétvégi megnyitáson túl, amely a Margit híd és az Erzsébet híd közötti szakaszt érinti – három héten át, augusztus 15-ig a gyalog és „mikromobilitási eszközzel", például kerékpárral vagy rollerrel közlekedők vehetik birtokba az Eötvös tér és az Erzsébet híd (Irányi utca) közötti pesti alsó rakpartot, Budapest egyik legszebb panorámájú közterét.

Az útszakaszra július 26-tól a lezárás végéig nem hajthatnak be a gépjárművel közlekedők. A BKK felhívja az autósok figyelmét, hogy az alsó rakpartot legegyszerűbben a Hungária-körgyűrűn lehet elkerülni, a belvárosban gépjárművel közlekedőknek pedig a Kiskörút, illetve a budai alsó rakpart használatát javasolják. Hétvégente továbbra is a Margit híd-Erzsébet híd (Irányi utca) között lehet autómentes környezetben élvezni a Duna közvetlen közelségét.

2024.06.22.
Kép: Barta Bálint/Képszerkesztőség

 

A BKK szerint az alsó rakpart idei megnyitását a Nagykörúton zajló vágányfelújítás ütemei, a befejezését pedig az augusztus 20-i állami szervezésű ünnepségsorozat helyszínigénye jelöli ki. 

Tovább zöldül a rakpart

A megnyitással egy időben, térben elválasztva a következő hetekben is folytatódik a Jane Haining rakpart zöldítése is a BKM Zrt. beruházásában, jelentős részben a budapestiek Közösségi Költségvetésén megszavazott forrásoknak köszönhetően.

A lezárás ideje alatt a megnyitott rakpartszakaszon számos kulturális program várja az érdeklődőket.

(Kiemelt kép: Barta Bálint)