KÖZÉLET

Már a héten megnyílik a rakpart


Tavaly októberben volt utoljára lehetősége kimenni a pesti alsó rakpartra biciklizni, sütögetni vagy éppen csak a lemenő nap sugaraiban gyönyörködni a budapestieknek, erre idén azonban már nem kell sokat várni, a mostani, március 15-17-i hosszú hétvégén ismét szabad a rakpart.

Idén is folytatódik a népszerű rakpartnyitás-sorozat: a pesti alsó rakpartot március 15. és október 23. között minden hétvégén és ünnepnapon teljes szélességben megnyitják a gyalog, biciklivel, rollerrel, görkorcsolyával vagy gördeszkával érkezők előtt - írja a budapest.hu.

A rakpartnyitás idén is a Margit hídtól egészen az Irányi utcáig tart, hogy a fővárosiak és az idelátogatók csendes, nyugodt, a gépjárműforgalomtól mentes környezetben élvezhessék Budapest egyik legszebb, világhírű panorámával büszkélkedő területét. Ráadásul a BKK bejelentette, hogy a Város és Folyó Egyesületnek (Valyo) köszönhetően

március 15-én 14 órától a piknikszezon is elkezdődik, ezért a szervezet egy kis közösségi munkára, piknikasztalok kihelyezésére, majd közös grillezésre invitálja az érdeklődőket a Jane Haining rakparton.

 
2023.10.23.
Kép: Ancsin Gábor/Ancsin Gábor / Képszerk

A nyitott rakpart 2020 óta, eddig összesen 102 hétvége alatt lett több tízezer ember kedvelt helyszíne. Tavaly, a Rakpart’23 eseménysorozat keretében összesen 250 programot szervezett a Főváros támogatásával a Valyo és más civil szervezetek. Utolsó alkalommal, az október 21-i hétvégén koncerttel és gyertyafényes vacsorával búcsúztatták a 2023-as szezont.

A rakpartnyitás tavalyi szezonnyitó márciusi hétvégéjén két nap alatt több mint 26 ezren haladtak el az Erzsébet híd és a 2-es villamos vágányai alatt lévő viadukt között kijelölt mérőponton. A BKK adatgyűjtéssel és -elemzéssel foglalkozó munkatársai idén is monitorozzák a megnyitás hétvégéjén az áthaladókat. A hagyománnyá vált hétvégi nyitás növekvő népszerűségét mutatja, hogy a BKK adatai szerint tavaly egy júniusi hétvégén már több mint 33 ezer mozogni vagy kikapcsolódni vágyó haladt át a mérőponton – derült ki a BKK friss közleményéből.

Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem