KULTÚRA

A Múzeumok Éjszakája idén is fantasztikus kalandokat ígér


Szombaton rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját: országszerte 460 helyszín 2800 programját (koncertjét, tárlatvezetését, családi rendezvényét) néztük át, hogy a budapestiek legjavát kiválogassuk. A rendezvény idei kiemelt témája a gólpassz, ezért meccset lehet nézni még a Szépművészeti Múzeumban is, de megismerhetjük a pénzügyőrök futball-életét, és a rendőrség is bemutatja egy focimeccs biztosításának nehézségeit.

A Múzeumok Éjszakája 22 éve biztos pont június végén. Tavaly, a különleges hangulatú eseményeken  rekordszámú, 380 ezer látogató vett részt. De a történet ennél becsapósabb: valójában 380 ezer látogató fedezte fel magának a közgyűjtemények sokrétű és izgalmas világát, amelyekbe egy-egy állandó vagy időszaki kiállítás csak egy-egy villanásnyi elmélyülést adhat. A Múzeumok Éjszakáján azonban egy múzeumi jegy árába kerülő karszalaggal (3000/1500 forint) sok különleges helyre is elvetődhetünk, hogy másnap ráébredjünk: múzeumba járni nagyon jó. Nyáron főleg, mert hűvös van és nincs tömeg. Leszámítva persze a Múzeumok Éjszakáját, mert akkor biztosan sokan lesznek mindenhol. A számtalan helyszín közötti közlekedést a BKK kizárólag ezen az estén üzemeltetett, ingyenes buszjáratai is megkönnyítik, ezeken csak karszalaggal lehet majd utazni. Karszalagot a jegymester.hu oldalán, vagy bármelyik programban résztvevő budapesti múzeumban lehet váltani.

Befalazott toronyszoba és ókori wellnes

Az egyik leghangulatosabb helyszín idén is az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park lesz, ahol nemcsak az aktuális kiállításokban lehet majd körbenézni, de a viselet- és gladiátorbemutató mellett az ókori wellnesss történetét is megismerhetjük. Az estét sötétedés után tűzzsonglőr-bemutató zárja, majd az éjszakai romkertben tartanak fáklyás vezetést. Éjszakai hangulatra utazik a zuglói Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum is, amelynek udvara ad otthont egy különleges japánkertnek. A Kagami-ryú Harcművészeti Egyesület bemutatója után a japánkerti tó vizét a közelgő japán OBON-fesztivált megidéző mécsesek lepik majd el. 

gladiátorok
Kép: muzej.hu/muzej.hu

A Kiscelli Múzeumban a futó kiállítások (Határtalan design, PRO FORMA, Vettük, kaptuk megmutatjuk) tárlatvezetésein túl tematikus épületsétákon is részt vehetünk. A Kiscelli Múzeum épületének története bővelkedik az izgalmakban: a Holttest az utazókosárban sétán az épület egykori tulajdonosa, Schmidt Miksa 1914-ben meggyilkolt szeretőjének, Mágnás Elzának a történetét ismerjük meg. A Schmidt Miksa-korszak után, a 2. világháború végén szinte rommá vált az épület, csak az 1980-as évek végén nyílt meg a templomszárny, és csak az 2010-es évek során lett látogatható az altemplom, a sziklapince, illetve a templom korábban befalazott toronyszobája. Ezekbe a ritkán látható terekbe is eljuthatunk a Múzeumok Éjszakáján. A múlt mellett az épület jelene is izgalmas: a Kastély és Hollywood sétán azt mutatják be, hogy milyen forgatásokon szerepelt a múzeum: volt már 19. századi korcsolyapálya, velencei kápolna és fantasy filmek misztikus díszlete is. Az óbudai körből ne hagyjuk ki a Varga Imre Gyűjteményt sem: Budapest számos köztéri szobrát készítő művész 2023 novemberében lett volna 100 éves, két leghíresebb műve az óbudai Esernyősök és a Károlyi Mihály-szobor a Kossuth térnél. A Múzeumok Éjszakáján Varga Imre humorára fognak fókuszálni, amely állításuk szerint a műalkotásaiban nyíltan vagy rejtetten is tetten érhető. 

A nemzeti tizenegytől a legszebb naplementéig

A Várban az egyik legnépszerűbb helyszín a Nemzeti Galéria lesz, itt is az aktuális tárlatok (Anna Margit, Sean Scully) mellett az állandó gyűjtemény rendhagyó vezetésein ismerkedhetünk a nemzet nagy festőivel. A Galéria ugyanis a focis tematikához kapcsolódva Nemzeti Tizenegyest állított össze, amelynek tagjai: Munkácsy Mihály, az első világsztár, Szinyei Merse Pál, a színek nagymestere, A legfranciásabb magyar festő, Rippl-Rónai József, Benczúr Gyula, az utolsó festőfejedelem, Gulácsy Lajos, az álmodozó „herceg”, A Nyolcak vezéralakja, Berény Róbert, Csontváry Kosztka Tivadar, a világ legnagyobb Napút-festője, Az „ismeretlen ismerős”, Vaszary János, id. Markó Károly, a magyar tájképfestészet atyja. Az akadémizmus forradalmi mestere, Madarász Viktor, Székely Bertalan, a nemzeti romantika vezéralakja. Délután 5-től este 10-ig folyamatosan tartanak tárlatvezetéseket a Nemzeti Tizenegyes tagjaihoz kapcsolódva.

Délután 4-től a Nemzeti Galéria kupolája is látogatható: a város egyik legszebb naplementéjét itt nézhetjük meg. A Várban járva felfedezésre vár a Vármúzeum is: A főváros képtára - Művek és történetek című kiállításhoz kapcsolódóan lesznek programok, este 6-kor Pelsőczy Réka színésznő és Aczél Eszter kurátor tartanak szubjektív tárlatvezetést.

Álmomban óriások között jártam

Álmomban
Kép: Bíró Dávid/Deák17

Pestről indulva, a Deák17-ben, a Deák Ferenc utca 17-ben érdemes kezdeni a Múzeumok Éjszakáját: az Álmomban óriások közt jártam című kiállításban Garami Gréta, a kiállítás kurátora és Kacsuk Péter gyűjtő emlékeznek a szürrealizmus születésének 100. évfordulójára. Innen egyenesen becsatlakozhatunk a Deák téri metróban található BKV Múzeum (hivatalosan: Földalatti Vasúti Múzeum) tárlatára: 1874. június 24-én adták át a korszak úttörő technikai megoldását alkalmazó budapesti fogaskerekűt, Európa harmadik hasonló elven működő hegyi vasútját. A Meredek úton a csillagok felé című kiállítás a 150. születésnapját ünneplő fogaskerekű vasút történetét tekinti át tárgyi emlékek, fotók, dokumentumok segítségével. Innen ismét sétatávra van a Szabadság híd pesti hídfője, ahol

Összekötve – Pest-Buda hídtörténete címmel nyitott új, nagyon pici kiállítást a Közlekedési Múzeum, amely a Szabadság híd és a vámszedés történetét mutatja be. A kiállítóhely a Múzeumok Éjszakáján délután 5 órától éjfélig látogatható.

Különleges múzeum a Fővárosban a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum a Városligettől 5 percre, a különleges, késő szecessziós stílusú egykori Schiffer-villában. Itt szintén a foci tematikához kapcsolódó, nagy múltúnak mondott pénzügyőr-futball történetét mutatják be. A Rendőrmúzeumban a kriminalisztikai állandó kiállítás egyes részeinek megtekintése csak 18 éven felülieknek ajánlott, (a szakértői tevékenységet bemutató szekció egyes elemei, valamint az életellenes bűncselekményeket ismertető kiállítási rész). Délután 5-kor pedig Szervezz velem focimeccset! – Betekintés a futballmérkőzések rendőri biztosításába címmel szerveznek programot, ahol megtudhatjuk, hogy tűzszerészek, lovas rendőrök, közlekedési járőrök és drónkezelők is részt vehetnek egy-egy kiemelt kockázatú focimeccs rendőri biztosításban.

Az örök fiatalság balladája

A Nagymező utcai Mai Manó Ház is különleges programokkal készül: egyrészt készíthetünk magunkról képet Róth Miksa festett ólomüveg-ablaka előtt egy fényképező automata segítségével. Az örök fiatalság balladájában kiállításban pedig megpróbálhatjuk kitalálni, hogy kortárs angol vagy a Kádár-korszak békéscsabai fiataljai láthatók bulizás közben a képeken: Martin Wanda napjaink Kelet-Londonjában, apja, Martin Gábor pedig az 1960–70-es évek Békéscsabáján fényképezte a bulizó fiatalokat.

Látogatóban
Kép: Timár Gergely/Mai Manó Ház

Meghökkentő helyszíneken bulizó fiatalokból ezen az estén sem lesz hiány: Kollár-Klemencz László a Fiumei úti sírkertben a Kossuth mauzóleum előtt lép fel, Prieger Zsolt a Kassák Múzeumban adja elő Kassák-estjét, Dj Palotaira a Magyar Zene Házában emlékeznek.

Bővebb program a muzej.hu oldalon.