VÁLASZTÁS 2024

Döntöttek a szavazatokról: a főpolgármester-választás győztese továbbra is Karácsony Gergely


Ez a bejegyzés egy közvetítés része.

Tovább a közvetítéshez

Az érvénytelen szavazatok újraszámolása után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntött párszáz voks átminősítésének jogosságáról. A bizottság munkájában a rendes tagok mellett pártdelegáltak is részt vettek, a végeredmény alapján a Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást. A nap eseményeinek összefoglalója.

Kora délután a Nemzeti Választási Iroda munkatársai befejezték az érvénytelen szavazatok újraszámlálását.(Hírfolyamunkat itt olvashatja)  Információnk szerint párszáz érvénytelen voksot minősítettek mégis érvényesnek. Most a Nemzeti Választási Bizottság dönt arról, hogy egyetért-e az átminősítéssel, vagy sem. Ahogy a pénteken reggel kezdődött szavazatátvizsgálás, úgy a délután 5 órára bejelentett NVB-ülés is késéssel kezdődik. A tájékoztatás szerint minimum negyedórás csúszás várható.

A testületnek 7 választott, 14 megbízott, és 3 póttagja van. A választott tagok között ott van a DK, a Megoldás Mozgalom, a Fidesz, a Párbeszéd, a Momentum, a Mi Hazánk, az MSZP, a Jobbik, a Kutyapárt, a Mindenki Magyarországa Néppárt, a Tisza, az LMP, a KDNP, a Második Reformkor pártdelegáltja. 

Karácsony Gergely Facebook oldalán bejelentette, a tényadatok alapján - mint fogalmazott - "a szavazatok botrányos körülmények között történt újraszámolása után" is megnyerte ezt a választást. Azt írta, most arról kap híreket, hogy a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége olyan jogászkodásba kezdett, amivel megpróbálják átfordítani az eredményt.

"Most akarják elcsalni a választást. Gyertek 6-ra az Alkotmány utcába!" - írta a főpolgármester. Beszámoltunk róla, ezt a tüntetést már korábban is bejelentette, a helyszínen már ott áll a színpad. 

Egyelőre további késésről kaptunk információt, ugyanis az NVB zárt ajtók mögött előszűri a szavazólapokat. A Nemzeti Választási Iroda elnökének tájékoztatása szerint a bizottsági tagok között kulturált mederben folyik a vita.

Újságírói kérdésre az elnök azt is elárulta, hogy a mai átvizsgálás után összesen 500-600 érvénytelen szavazat került az NVB tagjai elé, a második körre.

Ha jól értjük, akkor az eddig ismert és vélelmezett eljárásrend menetébe ezzel bekerült még egy ellenőrző-szűrő állomás: ugyanis Nagy Attila tájékoztatása szerint a nyilvános ülésen már csak a bizottság tagjai által vitatott szavazatokról döntenek.

Karácsony
Kép: Merész Márton/ÉnBudapestem

Hat órakor kezdődött Karácsony Gergely tüntetése a Nemzeti Választási Iroda előtt, ahol a főpolgármester kijelentette: „Azt a kérdést, hogy az emberek hatalma érvényesül, vagy pedig a hatalom embereit küldik ide, egyféleképpen lehet megválaszolni. Tisztességes, újonnan kiírt szavazással". 

Amíg a tüntetés zajlott, bent továbbra is zárt üvegajtók mögött szűrték az NVB tagjai a szavazólapokat. A tüntetést követően az emberek elindultak haza, de közben a színpadról visszahívták őket, hogy várják meg az eredményt.

Nemzeti
Kép: Merész Márton/ÉnBudapestem

Negyed nyolckor Nagy Attila, az NVI elnöke azt mondta az újságíróknak, hogy hamarosan érkeznek a Nemzeti Választási Bizottság tagjai. Ez fél nyolc előtt meg is történt. Az NVB tagjai beszámolójukat az újraszámolt szavazatok kérdésével kezdik, majd a Nemzeti Választási Bizottság szavazásra bocsátotta a megváltozott szavazatszámok tudomásul vételét, mely szerint Grundtner András 53, Karácsony Gergely 112, Vitézy Dávid pedig 363 érvényes szavazatot kapott. A bizottság Vitézy újraválasztási kérelmét elutasította. Nem sokkal később kiderült, hogy a bizottsági ülés vezetője rossz számot közölt Vitézy Dáviddal kapcsolatban: nem 363, hanem 395 az érvényes szavazatainak száma.

Ez azonban nem befolyásolja azt a tényt, hogy a főpolgármester-választás győztese továbbra is Karácsony Gergely. 

Helyszíni tudósítónk szerint a bizottsági tagok hozzászólásaikban a újraszámlálással kapcsolatos erőfeszítéseket értékelték, néha politikai felhangokkal, de tisztelettel beszéltek egymással. Több tag végkimeneteltől függetlenül hasznosnak nevezte az újraválasztási folymatot, az eredmény értékelese azonban eltérő volt: volt, aki sokallta az 5-600 megváltozott szavazatot, más szerint ez hibahatáron belül van. Végül a bizottság 16 igen és 0 ellenszavazat mellett hagyta helyben az újraszámlálás eredményét.

Újraszámlálás
Kép: Merész Márton/ÉnBudapestem

Az NVB beszámolója idején Karácsony Gergely ismét beszédet tartott, ahol elmondta, hogy a Fővárosi Közgyűlés minden tagjára lehetséges partnerként tekint annak érdekében, hogy Budapest még jobb hely legyen. „Köszönöm azoknak, akik rám szavaztak, és azoknak, akik nem rám szavaztak, és ezzel bátorítottak, hogy még jobbak legyünk" – mondta Karácsony Gergely.

 

 

A mai újraszámlálás előzményei

 

A vasárnapi választáson a szavazatok 47,53 százalékával ismét Budapest főpolgármesterének választották Karácsony Gergelyt. A jelenlegi főpolgármester mindössze 324 szavazattal előzte meg a második helyezett Vitézy Dávidot. Az ismételt számolást Vitézy kezdeményezte és közben bejelentette, hogy ő is új szavazást akar, de Karácsonnyal ellentétben csak két kerületben. Karácsony pedig Budapest egész területén megismételtetné a voksolást.

A számolás során kiderült, hogy volt, aki Szentkirályi Alexandrára, a Fidesz jelöltjére szavazott, pedig már nem lehetett. Más Karácsonyra és Vitézyre is leadta a voksát, és volt, aki Szentkirályira és Vitézyre is ikszelt. Sokan obszcén, vagy tiltakozó, minősítő szöveget firkáltak/írtak a szavazólapokra. 

Az biztos: sok szavazó számára nem vált világossá, hogy a Fidesz-KDNP jelöltje visszalépett. A vártnál sokkal több az olyan érvénytelen szavazatok száma, amelyeken a szavazólapon már áthúzott Szentkirályi Alexandrára adták le szavazópolgárok így végérvényesen érvénytelen voksukat. Az, hogy alacsony számú az átminősített szavazatok aránya, azt a teóriát erősíti, hogy az érvénytelenül szavazó polgárok eredetileg is érvénytelenül akartak szavazni. Vagyis sokan követhették Magyar Péter főpolgármester-választásra belengetett szavazói magatartását, amely szerint ő érvénytelenül szavazott volna. Magyar végül csak nem vette fel a szavazólapot, amiről a választói már csak utólag értesültek.

(Kiemelt kép: NVI munkatársa mutat egy érvényesnek tűnő szavazólapot. Merész Márton/Énbudapestem)