VÁLASZTÁS 2024

Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást, Vitézy Dávid újraszámolást akar


Ez a bejegyzés egy közvetítés része.

Tovább a közvetítéshez

Hétfőn hajnali fél négykor ért véget az utolsó választási esemény, bár a Nemzeti Választási Iroda számlálója ekkor még mindig nem érte el a 100 százalékos feldolgozottságot. Aztán a végeredmény is meglett. Ilyen szoros még sohasem volt budapesti főpolgármester-választás, önmagában azonban a kis különbség még nem elégséges az újraszámoláshoz.

Hajnali fél háromra a Vitézy Dávidra és Karácsony Gergelyre leadott voksok közötti különbség mindössze 97 szavazat volt a jelenlegi főpolgármester javára. Sokáig Vitézy vezetett, ám az utolsó pillanatban megváltozott az erősorrend. Vitézy Dávid, ahogy Karácsony megfordította az eredményt, megérkezett az eredményváróra, hogy sajtótájékoztatót tartson. A százfős bázis vastapssal fogadta.

– Ma este nem fog kiderülni, ki lesz Budapest következő főpolgármestere, de ez óriási győzelem volt – mondta Vitézy. Szerinte egészen biztosan újraszámlálásra kerül sor. Úgy vélte, sokszínű, új közgyűlés lesz, Budapesten főpolgármester-váltó hangulat van, a fővárosiak nem elégedettek azzal a politikával, amit az elmúlt években látni lehetett.. 

Budapest,
Kép: Balogh Zoltán/MTI

 

Vitézy Dávid szerint az érvénytelen szavazatok kirívóan magas száma (24 561 darab – a szerk.) miatt nem lehet eredményt hirdetni.

Ungár Péter, a Vitézy mögött álló LMP társelnöke az érvénytelen szavazatok magas számát Szentkirályi lemondásának tudja be, az EP-választási eredményüket pedig sikertelennek értékelte. 

Magyar Péter, a Tisza Párt EP-listavezetője éjfél után nem sokkal tartott sajtótájékoztatót. „Nem tudjuk még, ki lesz a főpolgármester, ez nem a mi problémánk. De azt tudjuk, hogy azon célunkon felül, hogy egy igazi kihívóként jelenjen meg a Tisza Párt, azt a másik célunkat is elértük: Budapesten a Tisza Párt nélkül nem történik semmi” – mondta Magyar.

Döme Zsuzsanna Suzi, az MKKP társelnöke szintén hajnali egy óra körül nyilatkozott, mint mondta, az önkormányzati választáson „lenyomták a második rendszerváltást”. „Az MKKP-re leadott szavazatok nem elvesztegetett szavazatok” – zárta Döme.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a fentiekkel ellentétben az elsők között, még a szavazás napján, vasárnap megtartotta sajtótájékoztatóját. Köszönetét fejezte ki Magyarország összes választópolgárának, aki úgy döntött, hogy részt vesz a kettős választáson. „Budapesten és Magyarországon két választást tartottak, és mind a kettőt megnyertük” – mondta Orbán.

Karácsony
Kép: Merész Márton /Énbudapestem

 

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere viszont utolsóként állt ki a választók elé, ekkor már hétfő hajnali negyed négy volt, sokan le is tettek róla, hogy napfelkelte előtt még látják a politikust.

„Budapest nem adta meg magát az ostromlóinak, megmarad köztársaságnak, és nem lesz részvénytársaság, továbbra is sokszínű, szabad és szolidáris városként működik majd”

– mondta, majd a Vitézy Dávid által felvetett újraszámolással kapcsolatban megjegyezte, hogy számít azért még némi „huzavonára” a következő napokban.

„Bonyolultabb feladat lesz a város vezetése, mint eddig, de vállalásaim teljesítése érdekében bárkivel kész vagyok együttműködni”

– zárta a főpolgármester.

Karácsony
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

És mire mindenki hazaért, hétfőn hajnali négy órakor a Nemzeti Választási Iroda oldalán megjelent a végeredmény is:

Az adatok 100 százalékos feldolgozottsága mellett a szavazatok 47,53 százalékával ismét Budapest főpolgármesterének választották Karácsony Gergelyt.

 Mindössze 324 szavazattal előzte meg a második helyezett Vitézy Dávidot.

Dr. Grundtner András, a Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje a várakozásoknak megfelelően a harmadik helyen végzett – a szavazatok 4,98 százalékát kapta. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz visszalépett főpolgármester-jelöltének neve mellett a megszerzett szavazatok 0, azaz nulla százaléka áll.

Hogyan érhető el az újraszámlálás?

Röviden: nem könnyen. Jelenlegi információink szerint a választási törvény önmagában azért, mert kicsi a jelöltek szavazatszámának különbsége, nem biztosítja a szavazatok újraszámolásának lehetőségét. Ahhoz ugyanis, hogy valaki kérhesse a szavazatok újraszámlálását, legalább valamilyen jogsértés gyanújával kell előállnia, kapcsolódó bizonyítékokkal együtt. Az nem elégséges indok, hogy az első és a második helyezett között kicsi a szavazatkülönbség, vagy hogy sok az érvénytelen szavazat.

A szavazólapok számlálását ráadásul addig kell folytatni, amíg két számlálás eredménye meg nem egyezik. Tehát a szavazatokat már alapból minimum kétszer megszámolják. 

„A választási bizottság eredményt megállapító döntése ellen

  • az SZSZB szavazóköri eredményt megállapító döntésének törvénysértő voltára,
  • a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozással lehet fellebbezést benyújtani.

Ha az SZSZB szavazóköri eredményt megállapító döntésének törvénysértő voltára hivatkozással adták be a fellebbezést, és a fellebbezés elbírálása csak a szavazatok újraszámolása esetén lehetséges, a fellebbezést elbíráló bizottság, illetve a felülvizsgálati kérelmet elbíráló bíróság köteles a szavazatokat újraszámolni. Ha az SZSZB a szavazóköri eredményt megállapította, a szavazatok újraszámolásának nincs más módja, csak az itt leírt” – írja a Nemzeti Választási Iroda honlapjáról letölthető, a helyi választási irodák részére, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek időközi választásának lebonyolításához készült segédlet.

A hatályos választási törvényben pedig nem találkoztunk az újraszámolás fogalmával.

De a következő napokban párszor még szóba kerül majd ez a szó.

Addig is, itt vannak a további végeredmények, mi elmegyünk egy kicsit aludni:

Az EP-választáson 99,53 százalékos feldolgozottságnál az EP-választás eredménye:

  • Fidesz-KDNP: 44,58 százalék – 11 mandátum
  • Tisza Párt: 29,72 százalék – 7 mandátum
  • DK–MSZP–Zöldek– Párbeszéd: 8,11 százalék  – 2 mandátum
  • Mi Hazánk: 6,75 százalék – 1 mandátum

A Fővárosi Közgyűlésbe 99,93 százalékos feldolgozottság után

  • a Tisza 10 képviselőt,
  • a Fidesz 10 képviselőt,
  • a Párbeszéd–Zöldek–MSZP–DK 7 képviselőt,
  • az MKKP 3 képviselőt,
  • Vitézy Dáviddal Budapestért és az LMP 3 képviselőt

küldhet.

 

(Címlapi és kiemelt grafika: Énbudapestem/Pion István)