VÁLASZTÁS 2024

Döntött a Nemzeti Választási Bizottság: újraszámolják az érvénytelen szavazatokat


Ez a bejegyzés egy közvetítés része.

Tovább a közvetítéshez

Az összes fővárosi szavazóköri urnát felbontják és újraszámolják az érvénytelennek nyilvánított vasárnapi szavazatokat. Így döntött Vitézy Dávid fellebbezése nyomán a Nemzeti Választási Bizottság. Karácsony Gergely a főpolgármester-választáson alig több mint háromszáz vokssal győzte le Vitézyt.

Elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolását a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén. 12 igen szavazattal, 4 ellenében meghozott jegyzőkönyvi döntése szerint az összes fővárosi szavazóköri urnát felbontják és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait átvizsgálják, újraszámolják. 

A bizottság döntésében arra hivatkozott, a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagyszámban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni.

Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás.

 A szavazatokat a Nemzeti Választási Irodába (NVI) szállítják, azokat az NVB számolja újra, de ehhez igénybe veszi az NVI közreműködését. Az NVB-nél Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezett a Fővárosi Választási Bizottság főpolgármester-választás eredményét megállapító határozata ellen, arra hivatkozva, hogy annak tartalma jogszabálysértő, mert 202 szavazókörben a bizonyítékok alapján olyan szavazatokat is érvénytelennek nyilvánítottak, amelyek érvényesek voltak.

Jelezte, több mint 24 500 érvénytelen szavazat között lehetnek olyanok is, amelyeken a a visszalépett jelölt, Szentkirályi Alexandra mellett Vitézy Dávid neve mellé is behúzták az X-et. Az Énbudapestemnek korábban nyilatkozó választási szakértő szerint ez a voks érvényesnek számít.

Mint ismert: a hivatalos, de nem jogerős végeredmény szerint a főpolgármester-választáson: Karácsony Gergely 324 szavazattal nyert. 

Karácsony Gergely Facebook oldalán azt írta, Vitézy Dávid az egész kampányát arra építette, hogy ő nem a Fidesz jelöltje, most mégis azoknak a szavazatában bízik, akik a szavazólapon áthúzott Szentkirályi Alexandrára és rá is szavaztak.

Karácsony
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Talán nem kellett volna félrevezetni a szavazókat a szentkirályis színjátékkal, nem visszaléptetni a Fidesz hivatalos jelöltjét az utolsó pillanatban, és akkor nem lett volna ekkora kavarodás. Ez volt a választók igazi félrevezetése: ahogy ezt a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO) missziója is megállapította

- tette hozzá. 

Szerinte most olyan fideszes választási delegáltak nyilatkozata alapján akarja újraszámoltatni az érvénytelen szavazatokat, akik vasárnap még az aláírásukkal tanúsították, hogy azok valóban érvénytelenek. Mint fogalmazott: "ezek a 'bizonyítékok', amelyekről az egy óra alatt összehívott fideszes többségű választási bizottság dönt. Ugye, hogy tisztul a kép?"

Vitézy pedig úgy reagált, hogy "nem tudhatjuk, hány tévesen érvénytelennek elkönyvelt, de valójában érvényes szavazat van, az újraszámlálás ezt tisztázhatja."

Vitézy
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Hozzátette azt is, hogy

amint a főpolgármester-választás jogerős eredménnyel zárul, azt el fogom fogadni, de ehhez először tisztán kell látni.