VÁLASZTÁS 2024

Urnazárás: az utolsó szavazó


Ez a bejegyzés egy közvetítés része.

Tovább a közvetítéshez

A magas választási részvétel azt mutatja, hogy a magyar emberek világosan és pontosan megértették, mi a választás tétje: háborút vagy békét akarunk. Ezt Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója mondta. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint országosan fél hétig a választók 56,09 százaléka szavazott, Budapesten pedig 57,56 százalék voksolt. Ez 773 ezer 293 embert jelent.

Magyar Péter, a Tisza alelnöke újságíróknak azt nyilatkozta, örül neki, hogy magas a részvétel. De az nem jó, ha a Fidesz buszoztatja az embereket a szavazás napján. Ez ügyben feljelentéseket fog tenni. Szerinte milliárdokat „égetett el a Fidesz kampánycélokra”. Ne lepődjenek meg a választók, mondta, ha hétfőtől béke lesz és a Fidesz nem beszél majd háborúról.

Merész Márton képei egy hatodik kerületi szavazókörben készültek az utolsó szavazóról:

Utolsó
Kép: Merész Márton/Énbudapestem
Utolsó
Kép: Merész Márton/Énbudapestem
Utolsó
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Az urnazárás pillanatában posztolt Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője arról, hogy kilépett a pártjából; a továbbiakban a munkáját Buda zöld, független ellenzéki országgyűlési képviselőjeként és a Budai Zöld közösség tagjaként fogja folytatni.

„Az EP-kampányban azonban nem tudtam együtt menni a Párbeszéddel: meggyőződésem, hogy a DK-val és MSZP-vel kötött megegyezés nem összefogás, hanem önfeladás volt.”

– írta Tordai Facebook oldalán.