STÍLUS

CAF-villamosok: csak kocsiszekrényt küldtek a spanyolok


Megérkezett az első olyan villamos karosszéria, amelyből Budapesten lesz kész villamos.

A BKK 2022 novemberében 20 rövid, 2023 márciusában 26 rövid és 5 hosszú CAF-villamost rendelt meg Spanyolországból – ezek közt nemcsak komplett villamosok vannak, de olyanok is, amelyeket Budapesten fognak összeszerelni. A tervek szerint 2024 őszén, az új járművekkel először a dél-pesti vonalakon növekedhet az alacsony padlós villamosok aránya, míg a flotta utolsó járműve előreláthatólag 2026. nyár végén érkezik Spanyolországból. A villamosokat a BKK az Európai Unió társfinanszírozásával szerzi be.

A budapesti villamosbeszerzésekkel 2021-ig 73 vadonatúj CAF állt forgalomba. A BKK úgy tervezi, hogy az újabb, összesen 51 jármű forgalomba helyezésével 2025 végétől olyan vonalakon is közlekedhetnek alacsony padlós, légkondicionált, energiatakarékos villamosok, ahol jelenleg egyáltalán nem közlekednek.

Az új CAF-villamosokkal kapcsolatos fejlemény, hogy

a napokban érkezett meg az a villamos kocsiszekrény, amelynek összeszerelését a spanyol gyártó felügyeletével – jelentős magyar hozzáadott értékkel – a BKV Vasúti Járműjavító munkatársai végzik.

Többek között magyar szakemberek hajtják végre a járművek elektronikai szerelését; az ajtók, az ablakok és az ülések beszerelését; az utastéri berendezések (például a monitorok és a kapaszkodók) felszerelését, valamint a vezetőfülke kialakítását.

width=3000
Kép: Bartha Dorka/Főpolgármesteri Hivatal

 

A BKK közleményében arra is kitér, hogy 2030-ig további járművek beszerzése is esedékessé válik: a társaság már dolgozik annak a tendernek a kiírásán, amelynek köszönhetően akár további 110 új, korszerű villamos érkezhet a fővárosba. A 2022-ben elkezdett műszaki előkészítés, az egyeztetések, majd az eredményes hatósági eljárás eredménye, hogy idén januárban elvi előzetes típusengedélyt szerzett a BKK.

(Kiemelt kép: Legát Tibor/ÉnBudapestem)