VÁLASZTÁS 2024

Vitézy: 20 kerületből van bizonyítékunk


Az Énbudapestem hiába kérdezte Vitézyt, nem árulta el, mennyi visszajelzést kapott az állítólagos érvénytelen szavazatokkal kapcsolatban, de szerdán bejelentette: 202 szavazókörből jelezték, hogy problémát találtak.

Cikkünk frissült.

Hivatalos, de nem jogerős végeredmény született a főpolgármester-választáson: Karácsony Gergely 324 szavazattal nyert. A hivatalban lévő főpolgármester hétfő hajnalban győzelmet hirdetett, már Tarlós István is gratulált neki, de a meccsen még csak most jön a hosszabbítás.

Vitézy Dávid szerdán 15:30-kor adja le a Fővárosi Választási Bizottságnak a fellebbezését, amely még aznap eljuttatja azt a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB).

Ahhoz, hogy valaki kérhesse a szavazatok újraszámlálását, legalább valamilyen jogsértés gyanújával kell előállnia, kapcsolódó bizonyítékokkal együtt – ilyet egyelőre Vitézy nem mutatott be a nyilvánosságnak.

A TASZ szerint kötelező a szavazatok újraszámlálása, ha a fellebbezés elbírálása anélkül nem lehetséges. A több mint 24 500 érvénytelen szavazat között lehetnek olyanok is, amelyeken a a visszalépett jelölt, Szentkirályi Alexandra mellett Vitézy Dávid neve mellé is behúzták az X-et. Erre utaltak Vitézy eredményváróján a választás éjszakáján. és később ezt a véleményüket az Indexnek is megerősítették, hozzátéve, hogy VII., VIII. és IV. kerületben adták le a legtöbb, kirívóan magas arányú érvénytelen szavazatot a fővárosi listás voksokhoz képest.

– Szentkirályi Alexandra visszalépése után már nem számít jelöltnek, tehát, ha egy választó mellé és Vitézyhez is behúzta az X-et, akkor az érvényes szavazatnak számít – mondta lapunknak László Róbert, a Political Capital választási szakértője. Vitézy szerdai sajtótájékoztatóján a 2013. évi XXXVI. törvény 193. paragrafusára hivatkozik, miszerint a szavazat érvényességét nem érinti, ha a szavazólapon érvénytelen szavazat is szerepel. A Nemzeti Választási Iroda kézikönyve viszont félreérthetően fogalmaz ezzel kapcsolatban, ezért a Fővárosi Választási Iroda a választás napján 19:02-kor minden szavazókörbe küldött egy körlevelet, amiben erre a paragrafusra felhívják a szavazatszámlálók figyelmét.

Vitézy az Énbudapestemnek annyit mondott, hogy a Nemzeti Választási Bizottságnak el fogja mondani, pontosan mennyi visszajelzést kaptak, de többet nem árult el. Szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: 20 kerületből, azon belül 202 szavazókörből kapott olyan bizonyító erejű dokumentumot, ami szerint érvényes szavazatokat érvénytelennek nyilvánítottak (a kivétel a II., az V. és a XVI. kerület volt). Az egész fővárost tekintve a szavazatok 3,04 százaléka lett érvénytelen, de például Erzsébetvárosban több mint 6 százalék, Újpesten több mint 5 százalék ez az arány. Vitézy érvét azzal támasztja alá, hogy ebben a két kerületben kevés érvénytelen szavazat érkezett a listákra, a főpolgármesteri érvénytelen szavazatokból mégis az átlagosnál több volt. Ezt szavazókörönként is megvizsgálták. Ráadásul Erzsébetvárosban és Újpesten golyóstollal, alig láthatóan húzták ki Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapon, és a Tisza Párt is gyengébben szerepelt, tehát a különbség azzal sem magyarázható, hogy Magyar Péter követői szavaztak érvénytelenül.

Az LMP főpolgármester-jelöltje elmondta: azzal lenne elégedett, ha az összes érvénytelen szavazatot újraszámolnák a fővárosban, ha pedig az NVB nem ad helyt a fellebbezési kérelmüknek, a Kúriára viszik az ügyet. A fellebbezés elbírálására hat napja van az NVB-nek.

Kiemelt kép: Merész Márton/ÉnBudapestem