VÁLASZTÁS 2024

Karácsony: A fővárosi közgyűlés az ellenzéki kiútkeresés egyik laborja lesz


Először szólalt meg Karácsony Gergely a választások óta, és a Telexnek adott interjújában többek között elárulta, korábban hogyan becsülte meg az eredményt, szerinte lesz-e újraszámlálás, és van-e már elképzelése, hogyan viszi a szétaprózódott közgyűlést.

A főpolgármester a választás napján ezúttal is felírta egy papírszalvétára, milyen eredményre számít a választáson. „Pár óra, és kiderül, ismét eltaláltam-e” – írta akkor egy Facebook-posztban.

A telexes interjúból kiderült, hogy

nem találta el, sokkal simább győzelemre számított, 44-50 százalékos eredményekre a javára. A szoros eredménnyel kapcsolatban azt mondta, ez részben annak is köszönhető, hogy trükkök százaival próbálkoztak ellene, és ennek ellenére sem sikerült legyőzniük.

Az új közgyűléssel kapcsolatban optimista, mint magyarázta, ha valaki meg tud oldani egy ilyen helyzetet, akkor az ő. Ahogy az Énbudapestem is megírta, a Fidesz-KDNP 11 mandátumot, a Tisza Párt 7 mandátumot, a DK–MSZP–Zöldek– Párbeszéd 2 mandátumot, a Mi Hazánk egy mandátumot szerzett. Azt, hogy a tiszások mit gondolnak a városvezetésről, egyelőre nem tudja.

Ő mindenesetre kellő szerénységgel fogja folytatni munkát, ami akkor is igaz lett volna, tette hozzá, ha nagyon megnyerték volna a választást. Hogy lesz-e újraszámolás, azzal kapcsolatban azt mondta, ez nem politikai, hanem jogi kérdés. Azt ő is elmondta, hogy önmagában az, hogy szoros lett a végeredmény, nem jelent semmit.

Arra a kérdésre, hogy ő találkozott-e visszaéléssel, azt felelte, igazságtalanságban élünk 14 éve. Karácsony is felidézte viszont, hogy

a nemzetközi választási megfigyelők szerint is a választási adminisztráció hatékonyan, szakszerűen működött. Ami a fővárosi választással kapcsolatban viszont kiemelte, a megfigyelők is megtévesztési stratégiának nevezték Szentkirályi utolsó pillanatos visszaléptetését.

Az érvénytelen szavazatokkal kapcsolatban pedig, mint említettük, 24 ezer érvénytelen szavazatot találtak, azt mondta, azok részben éppen a fideszes trükközésnek köszönhetőek. Mint mondta, Vitézy-ék nyilván meg fogják támadni az eredményt, de szerinte nem fogja befolyásolni a végeredményt.

Budapest,
Kép: Balogh Zoltán/MTI

Karácsony arra is felhívta a figyelmet, hogy Orbán Viktor az indexes interjúja szerint elfogadta az eredményt, és reméli, hogy ennek megfelelően mások is beletörődnek, és hogy a bírósági hierarchia csúcsán álló alkotmánybíróság, ami szerinte „full fideszes szervezet”, ha egyszer eléjük kerülne az ügy, sem fog politikai döntést hozni.

Vitézy Dávid arra panaszkodott, hogy kereste már Karácsonyt telefonon, de a főpolgármester nem vette fel. Karácsony erre azt mondta, jelenleg is 250 nem fogadott hívása van, erre még nem jutott ideje. Tarlós István viszont sms-ben gratulált neki.

A szavazatszámlálás körülbelül 85-90 százalékos feldolgozottságáig Vitézy Dávid vezetett a választáson. Ezzel kapcsolatban Karácsony azt mondta, ő biztos volt benne, hogy meg fog fordulni az eredmény, mert látta, honnan jöttek be a szavazatok.

Mint mondta, a fővárosi közgyűlés az ellenzéki kiútkeresés egyik laborja lesz. Vannak elképzelései, hogyan fogja működtetni a testületet, de ezt egyelőre nem akarja elárulni. Amint kétséget kizáróan megkapja a posztot, le fog ülni a listavezetőkkel, hogy átbeszéljék a közös munkát.

Karácsony kiemelte azt is, hogy az előző közgyűlésben is az előterjesztések 58 százalékát a Fidesszel együtt szavazták meg, szóval nem számít arra, hogy megbénul a város.

Ha csak egy helyettese lehet majd, az Kiss Ambrus lesz. Vitézy-vel kapcsolatban elmondta, hogy ez idáig jó viszonyban voltak, de most olyan alacsonyfokú a bizalom, annyira más pályáról érkeznek a közgyűlésbe, hogy egyelőre elképzelhetetlen, hogy ő is alpolgármesterként dolgozzon.

Karácsony
Kép: Merész Márton /ÉnBudapestem

A kihívója kampányával kapcsolatban elmondta, hogy azért is gondolta, hogy Vitézy a Fidesz embere, mert ahelyett, hogy a korábban rá jellemző progresszív várospolitikát folytatta, a külvárosi fideszes szavazókhoz beszélt.

Június 10-én nyilvánosságra hoztak egy felvételt, amin egy Karácsonynak tulajdonított hang többek között arról beszél, hogy Vitézy-t lapáttal fogják agyonverni, ha elindul a választáson.

Ezzel kapcsolatban pedig Karácsony azt mondta,

azért elnézést kér, ha a barátaival indulatosan beszél, de mindez csak szaftos pletyka, a valódi bűncselekmény az, hogy őt lehallgattják, az ugyanis fel sem merülhet, hogy belsős kiszivárogtatás lenne. 

Feljelentést viszont nem fog tenni, mert semmi értelmét nem látja, hogy Polt Péterrel levelezzenek.

Arra is kitért Karácsony, hogy a Tisza Párt felbukkanásával, és látványos eredményeivel új korszak kezdődik az ellenzékben, a korábbi struktúra mellett elment az élet, most valami potensebb dolognak kell megszületnie.

 Azt is elmondta, hogy valószínűleg jobban szerepelt volna a DK és MSZP, de egyrészt hálás azoknak, akikkel az elmúlt öt évben együtt dolgozott, másrészt, ha nincs ez az összefogás, még inkább darabjaira hullott volna az ellenzék, harmadrészt pedig anyagi forrása se lett volna nélkülük.

A beszélgetésben Karácsony hangsúlyozta, hogy ő várospolitikus, az új ellenzéki struktúrában fontos szerepet nem szeretne vállalni, 2026-ban nem lesz sem pártvezető, sem miniszterelnök-jelölt. Elmondta azt is, hogy bár szoros volt a verseny, az elmúlt harminc évben soha ennyien nem szavaztak rá, erős felhatalmazást kapott a választókról.

Kiemelt kép: Merész Márton/ÉnBudapestem