VÁLASZTÁS 2024

Miért vannak 840-en vannak bejelentve a Máltai Szeretetszolgálat 77 férőhelyes idősotthonába?


Ez a bejegyzés egy közvetítés része.

Tovább a közvetítéshez

Feljelentést tett Váradiné Naszályi Márta a Központi Nyomozó Főügyészségen ismeretlen tettesek ellen, miután kiderült, hogy 840 ember van bejelentkeztetve a Máltai Szeretetszolgálat 77 fős Fő utcai idősotthonába – írta az I. kerületi polgármester június 7-i közleményében –, ráadásul a 840 ember közül több mint 250-et az utóbbi hónapokban jelentkeztettek be az idősotthonba. A polgármester szerint tömeges betelepítésről van szó, melynek alanyai olyan venezuelai és ukrajnai menekültek, akiknek nagy része magyar állampolgár, és szavazásra jogosult. V. Naszályi Márta szerint felmerül a gyanú, hogy a Fidesz ezeket az embereket használhatja fel, hogy a kerületben többségbe kerüljön, ami annak fényében egyáltalán nem túlzó, hogy 2019-ben mindössze 121 szavazat volt a különbség.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A polgármester közleményét a Mérce ismertette, és egyúttal meg is erősítette V. Naszályi gyanúját. Ugyanis a szerkesztőség birtokába került egy olyan hangfelvétel, amely forrásuk szerint egy „oktató videó” része. A felvételen az hallható, hogy spanyol nyelven köszönetet mondanak az I. kerületi vezetésnek a „nagylelkűségért”, és a vasárnapi szavazáson való részvételre buzdítanak. Majd azt is elmondják, hogy kire kell szavazni: a Fideszre és Böröcz Lászlóra – egy képen pedig meg is mutatják, hogy hova kell húzni az X-et.

A Mérce megkereste Döbrentey Dánielt, a Társaság a Szabadságjogokért jogi szakértőjét is, aki elmondta, hogy 2021 őszén elfogadtak egy jogszabály-módosítást, amivel megszüntették a fiktív lakcím létesítésének büntethetőségét, éppen ezért nehéz jogi eszközökkel megfogni az ilyen eseteket.