VÁLASZTÁS 2024

Eredményváró: tudnivalók a választás napjára


Ez a bejegyzés egy közvetítés része.

Tovább a közvetítéshez

Egyidőben választunk európai parlamenti-, és önkormányzati képviselőket, polgármestereket, valamint a nemzetiségi önkormányzatok képviselőit. Összeszedtünk minden információt, amit tudni lehet a választás napjáról, az urnazárást követő menetrendről és az első várható eredmények időpontjáról.

A Nemzeti Választási Iroda korábban már közölte, hogy június 9-én reggel 6 órakor nyitják és 19 órakor zárják a szavazóköröket. Fontos! Függetlenül attól, hogy milyen hosszú sor alakult ki a szavazókörök előtt, aki este 7 óráig megérkezik, az még leadhatja a voksát.

A választáson voksolni kizárólag a június 9-én érvényes okmányokkal lehetséges, lejárt igazolvánnyal nem. A választópolgároknak érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel, vagy vezetői engedéllyel kell igazolniuk személyazonosságukat, a lakcímüket pedig lakcímkártyával.

Nem érvényes az a szavazólap, ami nincs hivatalos bélyegzővel lepecsételve. Ha elrontotta a szavazólapot, kérhet egy másikat a szavazatszámláló bizottságtól. De csak egyszer hibázhat!  Budapesten öt szavazólapot fog kapni:  főpolgármesterit, fővárosi listást, kerületi polgármesterit, kerületi egyéni képviselőit és EP-listás lapot. 

Az NVI közleményében azt írta, leghamarabb a polgármester-választások eredményei lesznek nyilvánosak, ezt a képviselő-testületi tagokra leadott szavazatok követik, majd Budapesten a főpolgármester-választás szavazólapjai következnek. Ezután számlálják össze a vármegyei és a fővárosi közgyűlésekre leadott szavazatokat, végül az EP-választás szavazólapjai következnek.

Az MTI beszámolója szerint a szavazatszámláló bizottságoknak este 7 óra után- a szavazókörök bezárása után-, de még az urnák felbontása előtt több adminisztratív feladatot is el kell végezniük: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát (külön a nemzetiségenként megjelentek számát is), és csak ezek után bonthatják fel az urnákat.

Választás
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Uniós választás

Az EP-szavazásnál kicsit más a helyzet, mivel egész Európa választ. Míg Magyarországon június 9-én este hét órakor zárnak a szavazókörök, Olaszországban csak éjjel 11-kor. Addig egyetlen tagállamban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a hivatalos eredményt, ha valamelyik tagállamban ugyanis korábban ismertetnék az eredményeket, az befolyásolhatná más országok szavazóit a döntésükben.

A szavazatszámlálás ugyan már megkezdődhet korábban is, de az eredmények hivatalos publikálásával meg kell várni azt az időpontot, amikor az Európai Unió összes tagállamában megtörténik az urnazárás.

Az Európai Parlament június 9-én 20 órakor, illetve 23 óra után – az exit pollok és a részeredmények alapján – publikál majd egy-egy előrejelzést az uniós törvényhozás várható összetételéről.

Végezetül a pártoknak július 9-én 16 óráig el kell távolítani a plakátot.