VÁLASZTÁS 2024

Tízezren nézhették a vitát a Várkert Bazárnál


Nagygyűlést tartott a Tisza Párt és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is a Várkert Bazárnál csütörtökön, az európai parlamenti listavezetők vitájának idején. A Tisza eseményére négyezer érdeklődő jelentkezett a Facebookon, a résztvevők valós száma azonban a tízezret közelíthette. Magyar Pétert nem, a hírnevét viszont védenie kellett a rendőröknek: a Tisza Párt vezetője velük tüntette el a DK-s zászlókat a tömegből.

Magyar Péter állításaival lehet vitatkozni, de abban igazat mondhatott, hogy még életében nem látott annyi készenléti rendőrt egy helyen, mint ezen az eseményen – én sem. Az 5-ös busz megállóját a Várkert Bazárral összekötő Apród utca egy részét a gyalogosok elől is lezárták, illetve elkordonozták a kormányzati körökben népszerű luxuséttermet, a Felixet is. Egy ideig a villamossínekről is próbálták letessékelni az embereket, de késő este győzött a tömeg. Szokatlan és ijesztő látvány volt az egyenruhások mellett a kormányközeli Valton biztonsági embereinek felvonulása is.

Uniós
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Fagyi, sör, perec

 A rendőrségre szükség is volt. Magyar Péter pontban hét órakor váratlanul a színpadra lépett, és háromszor megkérte a DK támogatóit, hogy engedjék le a zászlóikat, vagy hagyják el a rendezvényt.

A tömeg sűrűjébe lépve egy nem túl feltűnő, egyszerű fekete pavilont láttam meg először. Alatta fagylaltospult: két fiatal lány pakolta a gombócokat szüntelenül, de valami nem stimmelt. Sem az ízeket felsoroló táblán, sem a pulton nem láttam kiírva, mennyibe kerül, ezért megkérdeztem egy sorban állót. Ő világosított fel, hogy a fagyi ingyen van.

A furcsa látványt az jelentette, hogy az összes sorban álló fizetés nélkül hagyta ott a berendezést. A színpad felé sétálva 25 embert számoltam össze a sorban, ennyit még ki lehet várni. Egy „Mr. CleaNER”-pólós férfi is így gondolta, a fiktív tisztítószer reklámarca természetesen Magyar Péter volt.

Piknik a parton

A sor lassan haladt, a DK-s zászlók pedig továbbra is makacsul álltak ki a tömegből, sőt, mintha újabbak bukkantak volna fel. Magyar felszólította a rendőrséget, hogy vezessék ki őket a tömegből, de ez csak addigra sikerült, mire sorra kerültem a pultnál. Arra számítottam, hogy a fagyiért cserébe megpróbálnak rávenni a párttagságra, vagy legalább alá kell írnom valamit, de ilyen nem történt. Mint azt Magyar később elmondta, 1000 adag fagylaltot osztogattak szét, illetve a sör, a víz és a perec is 200 forintba került.

A vitát 20 órától több kivetítőn is lehetett követni. A színpadtól a Clark Ádám tér felé a hátsó kivetítőnél piknikhangulatot árasztott a képernyőt körbeülő több száz ember. A közvetítést már idejekorán bekapcsolták, ami okozott némi mulatságot a helyszíni nézőknek. A köztévé híradójában éppen Szijjártó Péter külügyminiszter vonult be egy díszes palotába, villódzó vakuk kísérték. Ezzel szinkronban Magyar Péter is belépett a Várkert Bazár épületébe, a rendezvény műsorvezetője, Péter Petra pedig a közönséghez fordult: „Péter éppen most megy be az épületbe. Biztassuk együtt, hajrá, Peti!”

Közvetlenül ezután a közvetítést kikapcsolták, és 20 óráig sötét maradt a képernyő.

Deutschnak nem adtak hangot

A vita során száz perc alatt összesen 11 listavezetőnek volt lehetősége beszélni. A résztvevők fejenként 7 percet beszélhettek, illetve 1 percben reagálhattak a másik tíz listavezető által elmondottakra.

Dobrev Klára bemutatkozását füttykoncert kísérte, de az semmi nem volt ahhoz képest, amit Deutsch Tamás kapott. A fideszes listavezető bemutatkozó egypercesét annyira elnyomta a tömeg, hogy csak a „háború”, a „béke”, a „Gyurcsány” és a „Magyar Péter” szavakat lehetett érteni, illetve a végső megállapítást: „ilyet normális ember nem tesz”. A Tisza Párt emlegetett elnöke a Várkert Bazárnál összegyűlt közönségéhez szólt, amit ő tízezresre becsült.

Uniós
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A tömeg meglepően nyitott volt a többi listavezető beszédére. Többször hangos nevetéssel és tapssal jutalmazták a Magyar Kétfarkú Kutya Párt humoristáját, Tóth Imre „Brutit”, de megtapsolták a jobbikos Róna Pétert, Márki-Zay-Pétert, illetve a Második Reformkor alelnökét, Pekárné Farkas Emesét is. A hagyományos, nagy pártok listavezetőiből viszont érezhetően elege volt a demonstrálóknak.

A tévévita és a tüntetés egyaránt békésen zárult este 10 órakor, de a következő kilenc nap fordulatos eseményeket hozhat. A választás előtti napra Magyar Péter a Hősök terére hívta a követőit, a kormány pedig a Margitszigetre szervez Békemenetet június 1-jén.

A csontvázak egyelőre a szekrényben vannak, a Tisza egyelőre a medrében maradt.