VÁLASZTÁS 2024

Gyurcsány és Vitézy is reagált Szentkirályi visszalépésére


Ez a bejegyzés egy közvetítés része.

Tovább a közvetítéshez

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt azután tartott sajtótájékoztatót, hogy pénteken reggel visszalépett a Fidesz-KDNP jelöltje, Szentkirályi Alexandra, aki arra kérte támogatóit, Vitézyre szavazzanak. A Párbeszéd aktivistái transzparensekkel jelentek meg a sajtótájékoztató végén. Gyurcsány Ferenc a DK elnöke szintén sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta: a Fidesz budapesti előválasztását Vitézy Dávid nyerte.

„Nem az volt a terv, hogy ma ebben a témában tartunk sajtótájékoztatót, de a megváltozott politikai helyzet miatt a főpolgármester-választás tétjéről és a kialakult helyzetről kell beszélnem” – kezdte sajtótájékoztatóját az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület közös főpolgármester-jelöltje.

Vitézy úgy látja: évek óta, de különösen az utóbbi két évben Budapest fejlesztése megrekedt. Szerinte ennek csak úgy lehet véget vetni és változást elérni, ha egy új főpolgármestere lesz Budapestnek.

„Én úgy tekintek a mai napra, mint egy kétfordulós választásra, ahol két jelölt maradt állva, Karácsony Gergely és én. Az első fordulót megnyertük és vasárnap jön a második” – fogalmazott Vitézy aki kifejtette: „Az én értelmezésemben gyakorlatilag az történt, hogy a főpolgármester-jelölti vita után – amit többen néztek meg, mint ahányan bármelyik győztes főpolgármesterre szavaztak bármikor a rendszerváltás óta – azt mutatta meg, hogy Szentkirályi Alexandra nem mert kiállni, másrészről azt, hogy Karácsony Gergely felsült.

Vitézy szerint a választás tétje innentől az, hogy fejlődjön-e a város vagy maradjon meg az a politikai csatározás, ami eddig volt.

Vitézy
Kép: Vitézy Dávid Facebook-oldala

Vitézy Dávid ezután öt vállalást tett:

  • Főpolgármesterként nem fogok koalíciót kötni sem a Fidesszel, sem a Gyurcsány Ferenc vezette DK-val. Ügyek és a programom mentén teremtünk többséget a Fővárosi Közgyűlésben.
  • Nem lesz se DK-s, se fideszes főpolgármester-helyettesem.
  • Bukott pártkáderek helyett szakemberekkel fogjuk vezetni Budapestet és a fővárosi cégeket. Gyurcsány emberei mennek, de Orbán emberei sem jönnek a helyükre. A Városháza nem lesz sem a Fidesz, sem a DK zsákmánya.
  • A város fejlesztésére kidolgozott víziót és programom állításait egytől-egyig érvényesek továbbra is. Kérjék rajtam számon.
  • Ötödik pontként azt kérem, az általam vezetett fővárosi listának is adjanak bizalmat.

A sajtótájékoztatót végén a Párbeszéd-Zöldek két társelnöke Szabó Rebeka és Barabás Richárd molinókkal vonultak a pulpitus mellé, ahol elsőként fogtak kezet a jelölttel és "gratuláltak" Vitézy Dávidnak, hogy hivatalosan is a Fidesz jelöltje lett.

Gyurcsány Ferenc szintén sajtótájékoztatót tartott, ahol többek között arról beszélt, ma véget ért a színjáték, a Fidesz budapesti előválasztását Vitézy Dávid nyerte.

Gyurcsány
Kép: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala

Gyurcsány szerint a következő főpolgármester Karácsony Gergely lesz, Vitézy pedig „csúnya vereséget fog szenvedni, és meg fogja érdemelni”. Személy szerint azt javasolja a szavazóknak, hogy a saját szemüknek higgyenek, és ha nem akarják visszaadni a kormánypártnak Budapestet, Karácsonyra szavazzanak.

Gyurcsány úgy látja, az EP-választáson a Fidesz sokat fog veszíteni, a DK lesz majd a legerősebb ellenzéki párt.

Kiemelt kép: Vitézy Dávid Facebook-oldala