VÁLASZTÁS 2024

Budapestnél tetőzött a kampányhumor


A Magyar Kétfarkú Kutya Párt ugyan nem indított főpolgármester-jelöltet, a három éljelölt is gondoskodott a választók szórakoztatásáról. Szentkirályi benzines fűkaszája, Karácsony benzines családi autója, ropi, színező és távirányítós autó is előkerült a kampányban. Kakaós csigát és cirkuszt a népnek!

Minden a Szomszédokkal kezdődött. Pontosabban Nemcsák Károllyal, aki Szentkirályi Alexandrával együtt panaszkodott az újbudai kátyúkról és közlekedési dugókról a gazdagréti panelek között. Ezzel rúgta be a kampánymotort a kormánypárti főpolgármester-jelölt, és innen már nem volt megállás.

Az ébredő erő

A lakótelepek és környékük kulcsszerepet töltenek be a budapesti választási kampányban. Nem véletlen, hogy Szentkirályi következő állomása a XV. kerületi hatméteres bicikliút volt, amellyel Karácsony Gergely bicikliút-építési ambícióit igyekezett szemléltetni. Ez után ment a Kerepesi útra, ahol a kőbányai polgármesterrel, D. Kovács Róberttel, vegyvédelmi ruhában kaszált méhlegelőt az autók közötti osztósávban. Mint utóbb kiderült, a forgalom miatt gyalogos közlekedésre használhatatlan területen az egérárpa nevű gyomnövényt próbálták irtani, amely terjedésének kifejezetten jót tesz a kaszálás.

Star
Kép: Karácsony Gergely/facebook

 

Eközben Karácsony Gergely a Rottenbiller utcában emelte a tétet. Életében először légkalapácsot ragadott, és láthatósági mellényben, saját kezével törte az erzsébetvárosi betont. Munka után édes a pihenés: a regnáló főpolgármester ezután felült a 2-es villamosra, elrejtett egyet a saját könyvéből, és bejelentette, hogy további kilenc dedikált példányt találhatnak Budapesten a járókelők.

Szentkirályi erre a Városház utcába sietett: egy járműves színezőt vitt Karácsonynak a városháza elé, és felszólította a főpolgármestert, hogy menjen vissza az oviba dömperezni. Videójában mindezt metró mozgólépcsőjén csúszdázó Karácsony Gergellyel illusztrálta. Viszont úgy tűnik, a főpolgármester Star Wars-napi fénykardos pózolása nem érte el az ingerküszöböt.

Méhlegelő
Kép: Szentkirályi Alexandra/facebook

 

Hahó, választók!

Nyílt sisakkal párbajba a Pop-Up park megnyitásakor szállt be Vitézy Dávid, aki pop-up-főpolgármesternek nevezte Karácsonyt. Szentkirályi egy kihajthatós székkel, kisasztallal és virággal szemléltette a Városháza Park jelenlegi állapotát, a videó alatt pedig Karácsony Gergely hangján hallhatjuk, hogy megnyílik a Pop-Up park. A kormánypárti jelölt parkolós búcsúnak nevezte az ideiglenes megoldást.

A Pop-Up parkban nem, de a Blaha Lujza téri nyilvános vécében megpróbálta személyesen is megkeresni a főpolgármestert Szentkirályi. Útközben megállt a Károly körúton, ahol távirányítós kisautóval szemléltette, hogy az Astoria felé lassabban araszol a kocsisor, mint ahogy a biciklisávban haladni lehet. Karácsony eközben a követői kérdéseire válaszolgatott a városházán: például megtudhattuk, hogy a fiatal követői apunak szólítják, és azt is, hogy milyen magas ropikban számolva. Szentkirályinak sem kellett több, azonnal a pesti fonódó villamoshálózat Haller utcai kanyarjához sietett, és feltette a szavazók százezreit furdaló kérdést: az új sínszakasz vajon hány ropi hosszúságú lehet?

Végül majdnem megtalálták egymást. Szentkirályi a Városháza ablakán is bekiabált – Hahó, főpolgármester úr, itt van? – Karácsony pedig visszhangozta a köszöntést. A végén Mucsi Zoltán is mikrofont ragad, és elmondja, hogy a vietnámi háborút Karácsony Gergely nagyapja robbantotta ki, illetve a koreai háborúban is benne volt a Karácsony-család keze. A főpolgármester először 18 éves családi autója mellett pózolva bizonyította, hogy nem tiltaná ki Budapestről a 10 évnél idősebb autókat, majd szerdai videójában szintén feltűnt az autó.

Vitézy
Kép: Vitézy Dávid/facebook

 

Mondanám, hogy már csak egy kakaós csigát kérek, de a kampányhajrában erről lemaradtam: Vitézy Dávid szerdán az összeset elosztogatta az FKF dolgozóinak egy videóban.

(Kiemelt kép: Facebook/Merész Márton)