VÁLASZTÁS 2024

Listavezetők vitáztak Budapestről


A közlekedés fejlesztéséről, a csomópontok rendbetételéről, az életminőség javításáról, a lakhatásról is vitáztak a fővárosi listavezetők az ATV-n. A Fidesz és a Tisza jelöltjei nem vettek részt a vitában.

–  A magyar politika savanyú és gyomorbajos, mindenki unja – így kezdte Baranyi Krisztina, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listavezetője az ATV-n a vasárnap esti választási műsort. A fővárosi listavezetők vitáján nem jelent meg Szentkirályi Alexandra, a Fidesz, illetve Magyar Péter, a Tisza Párt jelöltje.

Baranyi a politika legfőbb baját abban látja, hogy Gyurcsány Ferencről és Orbán Viktorról szól csupán és elmondása szerint ők ezen szeretnének változtatni. Elmondta azt is, hogy a választások után Budapest továbbra is pénzszűkében lesz, a közgyűlésbe jutott pártoknak együtt kell működniük egymással.

Grundtner András, a Mi Hazánk listavezetője pedig arról beszélt, hogy a főváros „városállamként kezd kiszakadni a nemzet testéből”, folyamatossá vált az idegenek bevándorlása.

Vitézy Dávid, az LMP és Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület listavezetője is a politikai szembenállást kárhoztatta. Arról beszélt, ha találnak egy kátyut Budapesten, akkor Szentkirályi Alexandra Fidesz főpolgármester-jelöltje azonnal lefotózná, és azt posztolná, hogy Karácsony Gergely alkalmatlan. Ugyanakkor a jelenlegi főpolgármester pedig azt írná a kép alá, hogy a kormány kivéreztette Budapestet. Végül szerinte a kátyu a helyén maradna.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd, a DK és az MSZP listavezetője pedig azt mondta, az elmúlt öt év volt a legnehezebb Budapest évszázados történelmében. A kerületi polgármesterek egy részével egy csapatot alkottak, a közgyűlésben volt egy jól működő rendszer. De ezt a Fidesz törvénymódosítása megváltoztatta. Ő budapesti életminőséget akarja javítani és ehhez kér támogatást.

Időjárásjelentés után közlekedés

A fővárosi közlekedés blokkban Grundtner a szerinte járhatatlan utakat, a dugókat, a parkolási rendszer elégtelenségét hozta fel és azt mondta, vállalja, hogy a teljes úthálózatot tíz éven belül felújíttatja. A Mi Hazánk megszüntetné a forgalmi akadályokat jelentő kerékpáros utakat Budapesten.

–  Az időjárásjelentés után a közlekedésről beszéljünk újra – szúrt vissza Vitézy Dávid, rímelve a köztévés uniós vitára, ahol hasonló poénnal élt a Kétfarkús Bruti, alias Tóth Imre, amikor a Mi Hazánk jelöltje, Toroczkai László került sorra.

Vitézy javítaná a kötöttpályás közlekedést, rendbe tenné a külső kerületek csomópontjait, fejlesztené a villamoshálózatot, központosítaná a parkolás üzemeltetését.

Karácsony Gergely az eredményeiről beszélt: a 3-as metró felújításáról, a 26 alacsonypadlós villamos, kilencven elektromos busz beszerzéséről és arról, hogy olcsóbbá tették a budapesti közlekedést.

Listavezetők
Kép: ATV/Youtube

 

 

–  A propagandasajtó, Szentkirályi Alexandra és Grundtner András benzingőzt inhalál reggelire – ironizált Soproni Tamás, aki elmondása szerint ő ezzel szemben csökkentené az autósforgalmat Budapesten, időstaxit vezettek be a kerületében és 70 ezer forint kerékpárvásárlási támogatást adtak a fiataloknak. Ő azt javasolja, hogy éjszaka is közlekedjen a metró.

Baranyi Krisztina is az autóforgalom visszaszorítását szorgalmazta. Ennek szükségességét azzal támasztotta alá, hogy a Greenpeace mérése szerint az iskolák közelében a rákot okozó anyagok jelenléte a levegőben két-háromszorosa a megengedettnek.

Soproni visszautalva Grundtner idegenekről szóló megjegyzésére azt mondta, hogy Terézváros mindenkit befogad, aki oda akar költözni. Integrálni szeretnék a külföldi betelepülőket.

Tisztázd a viszonyodat!

Ugyanakkor Soproni és Baranyi is azt hangoztatta, hogy fellépnek a befektetési célú lakásvásárlás ellen, a második, harmadik lakás megszerzését már nem engedélyezik a külhoniaknak. Karácsony ehhez annyit tett hozzá, hogy a belvárosból költözött ki a legtöbb ember, szerinte ezért kell fejleszteni a várost úgy, hogy trendi hely legyen.

Vitézy és Soproni csörte következett, melyben az LMP jelöltje azt mondta, hogy ő írta alá azokat a szerződéseket, mely révén a városba új villamosok érkeznek és örül annak, hogy a Momentum támogatja a javaslatát az éjszakai metróforgalomról.

– Értem én, hogy az éjszakai metróközlekedést, a robbanómotort és a dinamót is te találtad ki, de ez a politikai arrogancia nem áll neked jól – reagált Soproni.

A lakhatás és közbiztonság témakörben Vitézy a BKK rendészet felállítását sürgette és arról beszélt, hogy vissza kell helyezni a leszerelt kukákat, tisztává kell tenni az aluljárókat. Karácsony szerint a kukákat már részben visszaszerelték. Ismét az eredményekről beszélt: 35 ezer fát ültettek, 200 hektár természetvédelmi területet hoztak létre, megújul a 7 hektáros Pünkösfürdő-park. Karácsony uniós forrásból 56 milliárd forintot tervez fordítani a város zöldítésére. Emellett 350 embernek adtak segítséget ahhoz, hogy kitörjenek a hajléktalanságbólés több tízezer embernek adtak rezsitámogatást.

–  Tisztázd a viszonyodat ahhoz az elmúlt 14 évhez, ami ezt az országot rosszabb hellyé tette – mondta Karácsony Vitézynek, aki erre úgy reagált, hogy ő szakmai munkát végzett a kormányban.