VÁLASZTÁS 2024

A diákok után az idősek is Karácsony Gergelyt támogatják


Karácsony Gergely főpolgármester és az idősügyi szervezetek vezetői együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá.

„Óriási megtiszteltetés, hogy Budapest legfontosabb idősügyi szervezeteivel tudtunk megállapodni a folytatásról” – kezdte beszédét Karácsony Gergely, aki emlékeztetett, hogy 2019 óta már aktív, sikeres együttműködés volt Fővárosi Önkormányzat és az idősügyi szervezetek között.

A főpolgármester szerint nagyon fontos a generációk közötti szolidaritás, így a diákok és a fővárosi cégek szakszervezetei után most az idősekkel is sikerült megállapodásra jutni. "A generációk mindegyikével van valamilyen partnerségünk” - fogalmazott.

A konkrét vállalásokról Karácsony elárulta,

  • folytatják és minden kerületre kiterjesztik az Fővárosi Idősügyi Pontot, ahol az idős budapesti polgárok tájékozódni tudnak,
  • tovább viszik a lakás rezsitámogatási programot,
  • vállalják, hogy a mindenkori nyugdíjemelés mértékével módosítják az előbbi szabályt, hogy senki ne lehessen vesztese a nyugdíj átalakulásának,
  • a demencia megelőzésére közös stratégiát alakítanak ki,
  • fellépnek az idős embereket fenyegető erőszak ellen.
2024.
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

„Magunk is meglepődtünk, hogy mennyi minden történt az elmúlt öt évben” – kezdte beszédét Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozatának elnöke, aki elárulta, hogy hálásak a jelenlegi városvezetésnek, mert felvetéseiket minden esetben meghallgatták, és azok meg is valósultak.

Juhász szerint az elmúlt év megalapozta azt, hogy támogatásukról biztosítsák Karácsony Gergelyt, a következő ciklusra azonban 12 pontos javaslattal készültek, melyből a legfontosabbat ismertette az elnök: „Az elmúlt években kidolgozásra került egy olyan program, amely az idősek szociális és egészségügyi ellátás területét érinti. A javaslatunk alapján ez a két terület összefonódna, ezzel megkönnyítve az idősek szociális és egészségügyi ellátását."

A diákmozgalmak is Karácsony Gergelyt támogatják

Egyértelműen Karácsony Gergely mellett áll ki az ADOM Diákmozgalom, az Egységes Diákfront (EDF) és a Fridays for Future (FFF) – jelentették be egy közös sajtótájékoztatón a diák szakszervezetek április végén.

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz jelöltje nem reagált a diákok megkeresésére, Vitézy Dávid ajánlatait az ADOM, az EDF és a Fridays For Future tagjai is korrektnek tartják, de nagy többséggel úgy döntöttek, hogy a jelenlegi főpolgármester mellett kampányolnak.

A diákok addig támogatják Karácsony Gergelyt, amíg betartja az ígéreteit – mondta Takács Lara, az ADOM Diákmozgalom aktivistája. Az elmúlt két hétben Karácsony Gergellyel és Vitézy Dáviddal is hatékony tárgyalást folytattak. A diákszervezeteken belül

  • 73 százalék támogatta Karácsony Gergelyt,
  • 22 százalék támogatta azt az ötletet, hogy mindkét jelölt mögé álljanak be,
  • és 5 százalék támogatta Vitézy Dávidot.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)