VÁLASZTÁS 2024

Egymásnak feszült Karácsony Gergely és Vitézy Dávid


Közlekedés, lakhatás, zöldítés: ezek voltak a főpolgármester-jelölti vita fő témái. Kire szavazott Vitézy Dávid 2019-ben, és mit mondott Karácsonynak, amikor főpolgármesterként felkérte a BKK élére? Mit gondol Karácsony a Déli körvasútról és melyik metró meghosszabbításáról beszélt? Összefoglalónkból ez is kiderül.

Gulyás Márton műsorvezetésével főpolgármester-jelölti vitát rendezett a Partizán. A csatorna meghívta Szentkirályi Alexandrát is, a fideszes jelölt azonban nem vett részt a vitán, ezért Karácsony Gergely és Vitézy Dávid ütköztette álláspontjait. Karácsony azt mondta: sajnálja, hogy nincs itt a jelölt, akiről azt sem tudjuk, egyáltalán létezik-e. „Biztos vagyok abban, hogy a Karmelitában éppen nézegetik a közvélemény-kutatásokat, végigcsinálják-e a kampányt, vagy visszalépnek-e Vitézy Dávid javára” – mondta a főpolgármester.

Nem akart golyót a hátába

Az első vitatéma az akadálymentesítés volt: Vitézy felrótta Karácsonynak, hogy ígérete ellenére továbbra sem akadálymentesek az önkormányzat épületei, illetve az általuk felújított Merlin Színház sem. Elmondta, hogy ő Karácsonyra szavazott 2019-ben, de csalódott, hiszen az akadálymentesítést éppen egy öt évvel ezelőtti Partizán-adásban ígérte meg. A főpolgármester erre azt mondta: „senki sem tökéletes, Gulyás Mártonnak is lehetnek rossz kérdései, nekem is lehetnek rossz válaszaim”.

A közlekedésről szóló szakaszban Karácsony emlékeztette Vitézyt, hogy egy olyan párt jelölte őt, aki a legalapvetőbb várospolitikai kérdésekben sem ért egyet vele. Ilyen például a Déli Körvasút, vagy a Galvani híd megépítése, amivel kapcsolatban Karácsony egyetért az LMP-vel. „A magyar kormány képtelen környezetvédelmi engedélyt kapni a Déli Körvasútra, mert szarik a helyben lakók fejére” – mondta a főpolgármester. Szóba hozta azt is, amikor 2019-ben felkérte Vitézyt, hogy ismét álljon a BKK élére, de ő azt válaszolta: „nem szeretnék az az ember lenni, aki Észak-Koreából átszökik Dél-Koreába, és hátulról lövik le”. Vitézy szerint ez a beszélgetés kitalált, és valójában a Fővárosi Önkormányzat olyan pályázatot írt ki, amiben a BKK vezérigazgatói posztjához nyolc év cégvezetői tapasztalatot vártak el. Ő akkor ennek nem felelt meg.

Főpolgármester
Kép: Partizán/Youtube

 

Az LMP jelöltje elmondta: nem ért egyet azzal, hogy a BKK 53 járat menetrendjét ritkította januárban, miközben egyet sem sűrített. Felidézte a szervezet vezérigazgatójának szavait, amikor azt mondta ennek kapcsán, a pulykákat sem kérdezik meg hálaadás előtt, hogy mi legyen velük. A „maxi-Dubaj” tervével sem ért egyet, és azzal a kínai magasvasúttal sem, amit a repülőtér és a belváros közé építene a kormány. Ismét kiállt a BKK-rendészet javaslata mellett, és megígérte, hogy a következő öt évben nem emelné a bérletek árát.

A járatritkítás Karácsonynak sem tetszik, és a budapesti úthálózat, valamint az alatta futó vízvezeték-hálózat állapotán is javítana a következő ciklusban a főpolgármester. Emlékeztetett, hogy az elmúlt öt év 20 útfelújítási projektjének a 90 százaléka külvárosi utakat érintett. Ígéretet nem, de egyértelmű utalást tett arra, hogy a 4-es metró meghosszabbítása előbb-utóbb be kell, hogy következzen Újpalota felé, és a másik irányba is.

Nehezen indul a Lakásügynökség

A lakhatás forró téma a kampányban, különösen a Budapesti Lakásügynökség bemutatása óta. Karácsony elmondta, a következő ciklusban 20 milliárd forintot fordítanak lakhatási célokra, ehhez hasonló léptékű lakhatási program nem volt az elmúlt 30 évben. Az elmúlt időszakban 350 hajléktalanságban élő embernek tudott lakást biztosítani a Fővárosi Önkormányzat – bár Karácsony elismerte, lehet, hogy ezt nem kommunikálták elég jól.

Vitézy bírálta azt, hogy az önkormányzat tulajdonában továbbra is 1300 lakás van, ahogy öt éve is, sőt: a KSH szerint az önkormányzati lakásszektor még csökkent is ebben az öt évben. A Fővárosi Lakásügynökség indulási problémáiról is beszélt, a szervezet az első két hónapban nyolc tulajdonossal állapodott meg. Az önkormányzat viszont több lakást újított fel az elmúlt öt évben, mint az azt megelőző kilenc évben – reagált a főpolgármester.

Főpolgármester
Kép: Partizán/Youtube

 

A rozsdaövezetek hasznosításával kapcsolatban egyetértett a két jelölt, például, a Diákvárost mindketten szeretnék arra a területre, amit egykor a kormány a Fudan Egyetemnek szánt. Abban is egyetértenek, hogy a közterület egy olyan „bulihelyszín” legyen, ahonnan nincs kedve az embereknek hazamenni. Karácsony szerint az Egészséges utcák program éppen ezt valósítja meg. Vitézy a bécsi Nordwestbahnhofot hozta szóba példaként, ahol megfizethető lakások épülnek. „Bérlakások építéséhez nem pénzt kell kérni, hanem területet. Például a Józsefvárosi pályaudvart, amit nem használnak semmire, ott rohad. Amilyen aszfaltterületet csak lehet, fel kell törni és zöldíteni kell. Ahova csak lehet, érdemes fákat ültetni, hogy árnyékossá tegye a köztereinket” – mondta az LMP jelöltje.

Panelprogram kell, olimpia nem

Karácsony elmondta: hosszú ideje az első, többhektáros nagyságrendű parkot nyitották meg Budapesten a Pünkösdfürdő területén, 7 hektáron. Az elmúlt öt évben összesen 200 hektár természetvédelmi területet alakítottak ki és ezt szeretnék folytatni. Vitézy emlékeztetett: Karácsony öt éve ezer focipályányi zöldterületet ígért Budapestre.

A jelöltek egyetértettek abban, hogy a főváros klímastratégiájának fontos része a társasházak, különösen a panelházak felújítása, hiszen a károsanyag-kibocsátás több mint egyharmada a fűtéssel van összefüggésben. Nem volt vita abban sem, hogy a Közlekedési Múzeum helye Kőbányán van és nem Debrecenben, illetve azt a véleményt is osztották, hogy Budapestnek nem az olimpia megrendezése a fő prioritás. „Képzeljük el a 2040-es Usain Boltot, ahogy elesik futás közben, aztán beviszik a János kórház traumatológiájára. Budapest nem áll készen egy olimpiára” – mondta Vitézy.

Karácsony azzal zárta a vitát, hogy a kormány az elmúlt öt évben 225 milliárd forintot vett el a Fővárosi Önkormányzattól, és ennek keretében értelmezhető az elmúlt ciklus teljesítménye.

 

Jövő vasárnap, június 9-én 1 millió 330 ezer választópolgár választja meg Budapest főpolgármesterét.

(Kiemelt kép: Főpolgármester-jelölti vita a Partizán műsorán 2024. 05. 31én / Forrás: Partizán/YouTube. Címlapkép: Karácsony Gergely/Vitézy Dávid)