VÁLASZTÁS 2024

Fővárosi esélyek: Karácsony nyerhet, de nem biztos, hogy többsége lesz a közgyűlésben


Három hét múlva ismét választ az ország. Elemzők szerint Karácsony Gergely maradhat a főpolgármester, de akár hat-hétpárti közgyűlés is lehetséges. Megkerestük a Momentum, a DK-MSZP-Párbeszéd összefogás és a TISZA azon politikusait, akik mind a fővárosi, mind az EP-listán szerepelnek, hogy megválasztásuk esetén melyik helyet választanák.

Történelmi választások lesznek idén nyáron: 2024. június 9-én egyidőben választunk európai parlamenti, és önkormányzati képviselőket, polgármestereket, valamint a nemzetiségi önkormányzatok képviselőit. Most összeszedtünk mindent, amit a fővárosi listákról tudni lehet.

Fővárosi listát 10 párt állított:

  • a Fidesz-KDNP 96 jelöltet,
  • a Párbeszéd- ZÖLDEK-DK-MSZP 69 jelöltet,
  • a Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP 32 jelöltet,
  • a Mi Hazánk Mozgalom 32 jelöltet,
  • a Momentum 31 jelöltet,
  • a Munkáspárt 17 jelöltet,
  • a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 15 jelöltet,
  • a TISZA 14 jelöltet,
  • a Szolidaritás-Lokálpatrióták7-Helló Pesterzsébetiek 10 jelöltet,
  • míg a Nép Pártján 3 jelöltet indít.
szavazás
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Összegyűjtöttük a fővárosi listák első öt jelöltjét pártok szerint:

A Fidesz-KDNP első öt helyén Szentkirályi Alexandra, Sára Botond, Böröcz László, Janó-Veilandics Franciska és Varga Zsoltné Szalai Piroska állnak.

A Párbeszéd- ZÖLDEK-DK-MSZP első öt jelöltje Karácsony Gergely, Szaniszló Sándor, Tüttő Kata, Barabás Richárd és Déri Tibor. Tüttő Kata a Párbeszéd - a Zöldek Pártja EP-listáján is szerepel, ott az ötödik helyen.

A Vitézy Dáviddal Budapestért és LMP jelöltje sorrendben Vitézy Dávid, Gál József, Szilágyi Anna Margit, Merker Dávid és Süveg Anna.

A Mi Hazánk Mozgalom első öt fővárosi helyén Grundtner András, Vékony Csongor, Balog Csaba, Pajor Tibor és Kvacskay Károly kapott helyet.

A Momentum Donáth Annát, Soproni Tamást, Havasi Gábort, Kerpel-Fronius Gábort és Szkaliczki Tündét rakta a fővárosi lista első öt helyére. Érdekesség, hogy Donáth Anna a Momentum EP-listájának vezetője is.

A Munkáspárt 17 jelöltjéből az első öt helyen Thürmer Gyula, Kerezsi László, Fléger Tamás, Barabás György és Gál Péter állnak.

Az MKKP Baranyi Krisztát, Kovács Gergelyt, Döme Zsuzsát, Nagy Dávidot és Bürger Zoltánt jelölte az első öt fővárosi helyre.

A TISZA első öt helyét Magyar Péter, Ordas Eszter, Porcher Áron Somerville, Böröck-Gémes Szilvia és Barna Judit Annamária alkotják. Érdekesség, hogy a TISZA EP-listáján Magyar Péter az első helyen szerepel.

A Szolidaritás-Lokálpatrióták7-Helló Pesterzsébetiek első öt fővárosi helyén Székely Sándor, Hunwald György, Dankóné Hegedűs Jolán, Cséplő Dániel és Nemes László szerepel.

A Nép Pártján három jelöltet indít összesen, Ruttensdorfer Bélát, Kerékgyártó Nórát és Oravecz Attilát.

 

Választás a választás után

Megkerestük a Momentum, a DK-MSZP-Párbeszéd összefogás és a TISZA azon politikusait, akik mind a fővárosi, mind az EP-listán szerepelnek, hogy megválasztásuk esetén melyik helyet választanák. Donáth Anna válaszában azt írta, hogy az Európai Parlamentben fogja folytatni a munkáját. Magyar Pétert nem sikerült elérnünk, de korábban nyilatkozta már azt is, hogy felvenné EP-mandátumát, de azt is, hogy ez a TISZA párt döntésétől függne. Tüttő Kata szintén úgy válaszolt, hogy ő az EP képviselőséget választaná.

 

Számítanak az előrejelzések?

– Prognosztizálni nagyon nagy hiba – véli László Róbert, a Political Capital választási szakértője, akit a Fővárosi Közgyűlés választások utáni lehetséges összetételéről kérdeztük. – Természetesen érdemes és fontos tájékozódni a közvéleménykutatásokból, de ezek lényegében semmit nem mondanak el a június 9-i választási eredményről – tette hozzá. 

 László Róbert szerint ennek két oka van. Az egyik az, hogy jelenleg napi szinten változik a politikai közhangulat, így az utolsó pillanatig változhatnak az egyéni szavazási stratégiák is. László Róbert úgy véli, hogy

elsősorban jelenleg a kormányellenes szavazók nem tudják még, hogy hogyan fognak szavazni.

A másik ok pedig az, hogy a választópolgárokban nem tudatosult, hogy most először két, listás szavazólapot fognak látni a szavazófülkében: „Erre nincsenek felkészülve és az utolsó pillanatban fognak rájönni, hogy akár meg is oszthatják a szavazataikat az európai parlamenti lista és Budapest esetében a fővárosi lista között."

A választási szakértő hozzátette:

a választópolgárok százezrei a szavazófülkékben fognak szembesülni ezzel a helyzettel és az utolsó pillanatban megváltoztathatják a preferenciáikat.

Erre azonban László Róbert szerint még a lehető legjobb kutatások sem lehetnek felkészülve, így hiba lenne prognosztizálni. A szakértő emlékeztetett arra, hogy a 2019-es EP választás előtt sem volt olyan közlemény kutató, aki a DK előretörését vagy a Momentum 10 százalékát megjósolta volna, a mostani helyzet pedig eleve sokkal bonyolultabb és összetettebb.

Szélsőséges esetben hat-hétpárti közgyűlés is lehet.

Ezt Závecz Tibor mondta az ÉnBudapestemnek, aki azt is elárulta, hogy jelenleg úgy látja, Karácsonynak előnye van a főpolgármester-jelölti versenyben, de a Közgyűlésben nem biztos, hogy többsége lesz.

 
Közgyűlés
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A Závecz Reasearch legfrissebb kutatásában a teljes népességre vetítve, a Karácsony vezette lista 23 százalékon áll, a Szentkirályi Alexandra vezette Fidesz-KDNP lista 19, a Vitézy-LMP közös listája 16, Magyar Péter fővárosi listája 16, a Gruntner András vezette lista 3, Donáth Anna momentumos listája, és a Baranyi Krisztina által vezetett Kétfarkú Kutya lista 4 százalékon áll, míg 15 százalék nem válaszolt.

Závecz Tibor kiemelte, hogy ez azért is érdekes mert a főpolgármester-jelölti mérésben Karácsony Gergelynek 36 százaléka van, Vitézy Dávidnak 25, Szentkirályi Alexandrának 20, Grundtner Andrásnak pedig 2 százaléka. Závecz szerint Karácsony Gergelynek nagyon kicsi az esélye arra, hogy egy olyan közgyűlést vezessen, amelyben többsége van, az is elképzelhető, hogy három erővel – a TISZÁVAL, a Fidesszel és az LMP-vel – is egyeztetnie kell majd. Az ügyvezető szerint három pártnál beszélhetünk arról, hogy esetleg kimaradnak – a Momentum, a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk.