VÁLASZTÁS 2024

Karácsony Gergelyt támogatják a diákmozgalmak


Szentkirályi Alexandra nem reagált a diákok megkeresésére, Vitézy Dávid ajánlatait az ADOM, az EDF és a Fridays For Future tagjai is korrektnek tartják, de nagy többséggel úgy döntöttek, hogy a jelenlegi főpolgármester mellett kampányolnak.

Egyértelműen Karácsony Gergely mellett áll ki az ADOM Diákmozgalom, az Egységes Diákfront (EDF) és a Fridays for Future (FFF) – jelentették be egy közös sajtótájékoztatón csütörtökön. A három szervezet egy közös budapesti programot állított össze, ezt vetették fel korábban a főpolgármester-jelölteknek. A mozgalmak fő célkitűzése egy Fővárosi Diákönkormányzat létrehozása volt, Karácsony Gergely pedig szintén itt jelentette be, hogy a Fővárosi Diákönkormányzat létrehozásához szükséges jogi kereteket a közgyűlés elfogadta. A diákok programjának további része a város zöldítése, a hulladékkezelés reformja és az energetikai korszerűsítés. 

width=3200
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A diákok addig támogatják Karácsony Gergelyt, amíg betartja az ígéreteit – mondta Takács Lara, az ADOM Diákmozgalom aktivistája. Az elmúlt két hétben Karácsony Gergellyel és Vitézy Dáviddal is hatékony tárgyalást folytattak. A diákszervezeteken belül

  • 73 százalék támogatta Karácsony Gergelyt,
  • 22 százalék támogatta azt az ötletet, hogy mindkét jelölt mögé álljanak be,
  • és 5 százalék támogatta Vitézy Dávidot.

Karácsony annak köszönhette elsöprő sikerét a diákok körében, hogy az ő hivatali ideje alatt vált ingyenessé a tömegközlekedés a 14 éven aluliaknak, valamint a többi diák is 1000 forint alatt használhatja a tömegközlekedést, és ennyiért a Bubival is közlekedhet. Érv volt, hogy a jelenlegi főpolgármester rendszeresen vesz részt a klíma- és oktatásügyi tüntetéseken, és fontosnak tartja a lakhatás, az egészségügy, az oktatás ügyét, valamint az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban is határozott álláspontot képvisel – összegezték a diákok. Azt is elmondták, hogy a Fővárosi Önkormányzat 6 ezer színházjegyet osztott szét külkerületi iskolák diákjai között.

width=3200
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

„Vitézy Dávid ajánlata teljesen korrekt volt, ellene nem folytatunk negatív kampányt. Karácsony Gergely kampányában viszont aktívan részt veszünk, segítünk a pultozásban, a kopogtatásban, önkéntes szemétszedést, fórumokat, illetve eseményeket szervezünk” – mondta Perlaki-Borsos Noel, az Egységes Diákfront egyik vezetője. Szentkirályi Alexandra nem reagált a diákok megkeresésére. Perlaki-Borsos hozzátette: kiemelten fontosnak tartják az első választók figyelmének felhívását a szavazásra. 

width=3200
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Karácsony megalapozottnak, színvonalasnak, végrehajthatónak, de ambíciózusnak nevezte a diákok Budapest-programját, és elmondta: szinte teljesen megegyezik az ő elképzeléseivel. A szervezetek nem csak a főpolgármester-jelöltekkel ültek egy asztalhoz, tárgyaltak többek között Pikó Andrással, V. Naszályi Mártával, Niedermüller Péterrel és Csizmazia Ferenc XVI. kerületi polgármester-jelölttel is.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)