VÁLASZTÁS 2024

Így képzelik el Budapest jövőjét a főpolgármester-jelöltek


Április 20-án hivatalosan is megkezdődött az önkormányzati választási kampány. Magyarország legmagasabb, közvetlenül választott pozíciójáért, Budapest főpolgármesteri székéért 4+2 jelölt versenyez. Összegyűjtöttük, hogy ők mit ajánlanak a fővárosnak. A jelöltek nevének ábécésorrendjében mutatjuk be a programjaikat.

Grundtner András

Grundtner András jogász, a Nemzeti Választási Bizottság tagja, a Mi Hazánk budapesti alelnöke. Nemzetközi magán- és kereskedelmi jogi cégeknél töltött be vezető tisztséget. Budapest XII. kerületében született, a 2010-es években közbiztonsággal, egészségüggyel és szociális ügyekkel foglalkozott a kerületi önkormányzatban.

A Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje lakbér-adót vezetne be, amit a Budapesten székhellyel, telephellyel rendelkező nagyvállalatoknak kellene fizetni. Ebből új lakbér-támogatásokat vezetne be, illetve lakásépítési programot indítana. 

Dr.
Kép: Dr. Grundtner András /facebook

Befejezné és díjmentessé tenné a teljes M0-s autóutat, őrzött P+R parkolókat és fedett tömegközlekedési megállókat építene, a kerékbilincs használatát pedig betiltaná. Gyorsvasutat építene a repülőtér és a belváros között. Kitiltaná a dízelüzemű buszokat a tömegközlekedésből. A budapestiek és az agglomerációban élők számára ingyenessé tenné a metró- és HÉV-közlekedést.

Grundtner gyalogos járőrszolgálatot képzel Budapestre. Az iskolák, játszóterek, lakótelepek környékére térfigyelő kamerarendszert telepítene, a zöldterületeken pedig parkőr- és erdőőr-szolgálat figyelne a rendre. Betiltaná a Budapest Pride-ot, és arra kötelezné a hirdetőket, hogy a reklámszövegeket magyarul is megjelenítsék. Programjában azt ígéri, a járóbeteg-ellátásban 30 nap alá szorítják a várakozási időt.

 

Karácsony Gergely

Karácsony Gergely szociológus, politológus, kutatási területe a választási rendszerek és a választói magatartás. Korábban a Medián kutatási igazgatója, az LMP kampányfőnöke, országgyűlési képviselő, illetve Zugló polgármestere volt. 2019-ben a szavazatok több mint 50 százalékával megválasztották Budapest főpolgármesterének.

A regnáló főpolgármester fő ígérete, hogy tíz év alatt öt évvel meghosszabbítja a budapestiek várható élettartamát. A következő ciklusban kiterjedt szűrőprogramot indítana a kerületi járóbeteg-ellátásokra támaszkodva, és kiváltaná a szilárdtüzelésű fűtést egy EU-s finanszírozású, egymilliárd eurós programmal. Utóbbit a Budapesti Klímaügynökség vezényelné le. A levegőminőséget egy város szélére telepített véderdő hálózattal is javítaná. A jelenlegi városvezetés folytatná a CT-MR-szűrőprogramot és az Egészséges Budapest programot is.

Karácsony
Kép: Karácsony Gergely/facebook

Az autóforgalom további csökkentése mellett Karácsony célja, hogy a BKK és az állami közlekedési szolgáltatók összehangolt menetrenddel működjenek. Ezt egy regionális BKK alapításán keresztül képzeli el.

Karácsony nem mondott le a Rákosrendezőre megálmodott Parkváros ötletéről sem, illetve a Budapesti Lakásügynökség érdemi működése is a második lehetséges ciklusban indulhat be. Lakbértámogatásra és az önkormányzati lakások felújítására több milliárd forintot költene. Újraindítaná a panelprogramot, és a többi lakóház korszerűsítését is széleskörű energetikai felújítási programmal segítené. 

Karácsony szerint Budapest születése előtti csőhálózat van a föld alatt. Ezeket cserélné, a fejlesztéshez a forrást az üzleti felhasználók vízdíjának emeléséből teremtené elő. 

 

Szentkirályi Alexandra

Szentkirályi Alexandra jogász, korábban öt évig Budapest humán ügyekért felelős főpolgármester-helyettese, majd négy évig kormányszóvivő volt. A Magyar Labdarúgó Szövetség budapesti igazgatósági tagja. Férje Szalay-Bobrovniczky Kristóf korábbi honvédelmi miniszter, londoni nagykövet, a Századvég tulajdonosa.

A Fidesz jelöltje napokkal ezelőtt mutatta be programját. Szentkirályi sűrítené a BKK-járatokat, ingyenes, őrzött P+R parkolókat építene a városhatáron és újraindítaná a BKK hajójáratait. Megduplázná a köztisztaságra fordított forrásokat és Városgondnokságot hozna létre. Több fizikai dolgozóval és takarítógéppel tüntetné el a szemetet az utcáról.

Szentkirályi
Kép: Szentkirályi Alexandra/facebook

Szentkirályi homlokzat-felújítási programot hirdetett, és a lepusztult külkerületi kultúrházakat is felújítaná. Emellett ingyenes köztéri wifi-hálózatot hozna létre, és új óvodai férőhelyeket, valamint nyugdíjasotthoni férőhelyeket is ígért.

 

Vitézy Dávid

Vitézy Dávid közlekedési és város-mobilitási szakértő, közgazdász. Korábban közlekedésért felelős államtitkár volt. 24 évesen lett a BKK alapító-vezérigazgatója, a nevéhez köthető a Bubi létrehozása is. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója, a Magyar Urbanisztikai Társaság Közlekedési Tagozatának elnöke.

Az LMP jelöltje több pénzt csoportosítana át a körúton kívüli területek fejlesztésére. A külső kerületek csomópontjait akadály-mentesítené és felújítaná. Megalapítaná a BKK-rendészetet. Vitézy szükségesnek látja a Déli Körvasút megépítését, felújítaná a HÉV-vonalakat és öt új villamosvonalat ígér. Az utak felújítása mellett több zöldfelületet és sétálóutcát képzel a fővárosba: új közparkokat hozna létre, a Népliget felújítását pedig a Bardóczi Sándor-féle terv alapján vezényelné le.

Vitézy
Kép: Vitézy Dávid/facebook

Szűrővizsgálatokat telepítene a népszerű, hétvégi közterületi programokhoz, például az autómentes rakpartra. Több futókört, szabadtéri kondiparkot, uszodát képzel a fővárosba, és visszahozná a dunai fürdőket is. Kereshető adatbázist hozna létre a köztulajdonú sportlétesítményekről. A Honvédkórházat bővítené, a Dél-Pesti Centrumkórházat, illetve a budai kórházat fejlesztené. 

A lakhatási problémákat tízezer szolgálati és bérlakás építésével oldaná meg. Új budapesti állatvédelmi központot és menhelyet hozna létre. 2025-től minden budapestinek tízezer forintos kultúrkupont ígér, amit a főváros kulturális intézményeiben lehetne beváltani.

A jelölteknek három kérdést tettünk fel írásban:

  1. Megválasztása esetén, főpolgármesterként mi lesz az első intézkedése?
  2. Mit tart a budapestiek legégetőbb problémájának és azt hogyan orvosolná?
  3. Milyen hosszútávú, egy ciklus alatt megoldható fejlesztéseket tervez Budapesten

Ha válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

További jelöltek:

A főpolgármester-választáson indul továbbá Ferenczik József, az Új Magyar Birodalomépítő Mozgalom jelöltje, és Kajtor Gábor, a Szabad Ország Mozgalom jelöltje is, de ők egyelőre nem hirdették meg részletes programjukat.