VÁLASZTÁS 2024

Választási útmutató: Amit tudni szeretnél a közelgő választásokról


Történelmi választások lesznek idén nyáron: 2024. június 9-én egyidőben választunk európai parlamenti-, és önkormányzati képviselőket, polgármestereket, valamint a nemzetiségi önkormányzatok képviselőit. Összeszedtünk mindent, amit tudni lehet a közelgő választásokról.

Március 12-én Sulyok Tamás köztársasági elnök - alaptörvényi kötelességének eleget téve - június 9-ére kitűzte az Európai Parlament magyarországi képviselőinek választását, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását, valamint a nemzetiségi önkormányzatok képviselőinek választását.

A valasztas.hu alapján összeszedtünk mindent, amit a másfél hónap múlva esedékes választásokról tudnod kell.

Miért van egy napon több választás?

Az Alaptörvény 11. módosítását még 2022 nyarán szavazta meg a parlament fideszes többsége, ami azt jelentette, hogy 2024-től egy napon lesznek az EP- és az önkormányzati választások.

Milyen képviselőket választok idén?

Idén egy napon kerülnek megválasztásra az európai parlamenti képviselők, az önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzatok képviselői.

Az európai parlamenti választáson ötévente az Európai Unió polgárai választanak európai parlamenti képviselőket, akik európai szinten képviselik az uniós polgárok érdekeit. Általános szabály, hogy az EP-képviselők számát mindig a választás előtt határozzák meg, idén júniusban összesen 720 európai parlamenti képviselőt választunk, 15-tel többet, mint az előző választásokon. Számuk nem haladhatja meg a 750-et, plusz az elnök. Magyarország idén 21 képviselőt delegálhat.

Az önkormányzati választáson a vármegyei (fővárosi) és helyi (kerületi) önkormányzati képviselőket, a polgármestereket és a főpolgármestert, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselőket választják meg.

A vármegyei és helyi önkormányzati választáson azok választhatnak, akiknek az adott településen/vármegyében van a lakóhelyük vagy bejelentett tartózkodási helyük, azaz életvitelszerűen ott élnek, vagy legalábbis három hónapnál hosszabb ideig tartózkodnak. A magyar állampolgárság nem feltétel, de hiányában regisztrálni kell. Nincs választójoga annak, akit a bíróság bűncselekmény elkövetése vagy belátási képesség korlátozottsága miatt kizárt ebből a jogból. Szintén feltétel a nagykorúság.

A nemzetiségi önkormányzati választáson az szavazhat, aki megadott határidőig az adott nemzetiséghez tartozónak vallja magát. Magyarországon jelenleg nemzetiségnek minősül a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán kisebbség, vagyis azok a magyar állampolgárok, akik e kisebbségek valamelyikéhez tartoznak. Attól tartozik valaki az egyik nemzetiségbe, hogy ő maga az adott nemzetiségűnek vallja magát.

Kinek van választójoga?

Minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy az országgyűlési képviselők választásán választó (aktív választójog) és választható legyen (passzív választójog).

Mikor szavazhatok?

2024. június 9-én.

Hol szavazhatok?

A választásokon való részvételének helye és módja elsősorban attól függ, hogy rendelkezel-e magyarországi lakcímmel. A választásokon elsődlegesen a lakcíme szerinti szavazókörben szavazhat. Az egyes választástípusokhoz kapcsolódóan azonban különböző lehetőségei vannak, ha másik szavazókörben kíván szavazni, illetve amennyiben fogyatékossággal él vagy mozgásában korlátozott.

Szavazóhelységet település alapján ide kattintva kereshetsz.

Hány szavazólapot fogok kapni?

Egy fővárosi lakos várhatóan öt szavazólapot biztosan kap majd, ha mindkét választáson részt kíván venni, hiszen egyszerre kell döntenie

  • a kerületi önkormányzati képviselőjéről / nemzetiségi önkormányzati képviselőjéről 
  • a kerületi polgármesteréről, 
  • a főpolgármesteréről, 
  • a fővárosi közgyűlés képviselőinek listájáról 
  • valamint az európai parlamenti listán szereplő pártlistákról is.

Fontos dátumok

Az április 3-i névjegyzéki állapotnak megfelelően 7,81 millió választópolgárnak kell április 19-ig kézhez kapnia az értesítőt arról, hogy felvették a névjegyzékbe.

Az EP-választáson szavazhat 7,86 millió, magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár, továbbá voksolhatnak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok, amennyiben sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nincs lakcímük, de regisztráltak.

A levélben szavazásra jogosultak május 15-én 16 óráig kérhetik regisztrációjukat, amennyiben ezt eddig nem tették meg. Jelenleg mintegy 127 ezren szerepelnek már ebben a névjegyzékben.

Hazájuk helyett a magyar pártok listájára szavazhatnak az EU más tagállamának Magyarországon lakóhellyel rendelkező állampolgárai is, ha május 24-én 16 óráig kérik felvételüket az itteni névjegyzékbe. Az uniós országok választási szervei a szavazást megelőzően tájékoztatják egymást arról, hogy állampolgáraik melyik országban kérték névjegyzékbe vételüket; ilyenkor az anyaországban törlik a választót a névjegyzékből, így akadályozzák meg, hogy valaki több helyen szavazhasson.

A választási eljárási törvény szerint a hivatalos kampány a választást megelőző ötvenedik napon – április 20-án – kezdődik.

Ki igényelhet mozgóurnát? (önkormányzati, nemzetiségi)

Aki egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, hogy ott adja le a szavazatát, mozgóurnát kérhet.

Ehhez kérelmet kell benyújtani.  A kérelem elektronikus úton, illetve személyesen, vagy kézbesítési meghatalmazott útján és postai úton is benyújtható. A mozgóurna iránti kérelem a szavazást megelőző 66. naptól kezdve nyújtható be. A kérelem levélben történő benyújtása esetén a kérelem benyújtására meghatározott határidőben be kell érkeznie a választási irodába.

Mozgó urnát ide kattintva tudsz igényelni, a kérelemről a Nemzeti Választási Iroda automatikus döntéshozatali eljárásban dönt.

Kik adhatják le levélben a szavazatukat? (EP)

Azok a választópolgárok, akik nem rendelkeznek lakcímmel sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában, levélben adhatják le szavazatukat a június 9-i európai parlamenti választásokon, amennyiben 2024. május 15-ig regisztráltak a névjegyzékbe.

Külföldiek, vidékiek szavazhatnak?

Igen, de csak azok szavazhatnak, akik a választás kitűzését megelőző 30 napban tartózkodási helyet létesítettek, vagyis a lakcímkártyára átvezették a budapesti lakcímet.