VÁLASZTÁS 2024

A kampány első napja: félmillió ajánlóív vár aláírásra


Csaknem félmillió ajánlóívet adott ki a jelölteknek és a jelölőszervezeteknek a Nemzeti Választási Iroda. Voltak, akik a kampány első napján összegyűjtötték a szükséges számú ajánlásokat.

A választási irodák a kampány első napján 466 ezer 624 ajánlóívet adtak ki az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti választáson indulni akaró jelölteknek és jelölőszervezeteknek - közölte a Nemzeti Választási Iroda az MTI-vel. A tájékoztatás szerint az NVI 14 pártnak, összesen 83 ezer 785 ajánlóívet adott ki az EP-választásra.

Közölték azt is, 20 ezer 703 ajánlóívet már vissza is vittek a választási irodákhoz szombaton. A jelöltek szombattól gyűjthetik az ajánlásokat. Az EP-listák bejelentésének határideje május 3-a 16 óra, az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelöltek május 6-án 16 óráig gyűjthetik az ajánlásokat, az önkormányzati és nemzetiségi választásra pedig május 7-e, 16 óra a listaállítás határideje.

Az ajánlásokat csak a választási irodák által kiadott íveken lehet gyűjteni, azok nem másolhatók. Az íveken fel kell tüntetni az ajánló nevét, személyi azonosítóját és lakcímét, valamint a gyűjtőnek fel kell tüntetni a személyi azonosítóját vagy a személyazonosságát igazoló hatósági igazolványának számát, továbbá neki is alá is kell írnia az ívet. Az összegyűjtött ajánlásokat három - helyi, területi és országos - szinten ellenőrzik, a választás típusától függően.

Közben összegyűjtötte a szükséges számú aláírást a főpolgármester-jelöltségéhez Szentkirályi Alexandra, de csapata folytatja a gyűjtést. Ezt Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője, Szentkirályi kampányfőnöke jelentette be a Facebookon. Magyar Péter dél körül jelentette be, hogy a Tisza Párt összegyűjtötte az uniós választáson való induláshoz szükséges 20 ezer aláírást.