STÍLUS

Kivirágzott a Lövőház utca korábban parkoló autókkal terhelt része


A Lövőház utca eddig két dologról volt híres: a plázák melletti „tahóparkolásról" és a valamivel nyugodtabb, élettel teli sétálóutcás részről. Ez most megváltozott.

Már 2022 szeptemberében indult közösségi egyeztetés a Lövőház utca (és a Fény utca) megújulásáról, másfél évvel később arról tudunk tudósítani, hogy a korábban parkolóhelyekért küzdő autósok helyett most sétány-hangulat fogadja azt, aki erre jár.

Lövőház
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A Lövőház utcának a két Mammut közötti szakaszán a parkolósáv helyett 300 négyzetméter új zöldfelület jött létre várostűrő évelőkkel és cserjékkel, gyalogátkelővel. Jelenleg a szélesebb járda mellett tulipánok pompáznak ott, ahol korábban autók parkoltak; rövid idejű és rakodást segítő várakozóhelyek jöttek létre, a 30-as sebességhatárt egy fekvőrendőr is segít betartatni. A két pláza közé helyezett lassító korábban is a legrövidebb utcai összeköttetés volt az épületek között, itt továbbra is nagy a gyalogosforgalom.

Lövőház
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Örömmel számolnánk be arról, hogy az utcát korábban érintő tahóparkolás az átalakítással azonnal meg is szűnt, de a cikkben szereplő képek készítése közben többször is láttunk vészvillogóval vagy anélkül hosszú percekig ácsorgó autókat, amelyek miatt a forgalom azonnal le is állt. Persze nem várható azonnali változás, hiszen olyan ez mint a dohányzás: másokra is káros, de ettől nem könnyebb róla leszokni. Az átalakítás igazi és hosszútávú vívmánya, hogy a hosszabb shoppingolásra készülő és parkolóhelyet kereső autósoknak ezentúl nem éri meg ide behajtani, mert nem lesz miért – így a forgalom csökkenése is borítékolható.

Lövőház
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Cikkünknek az volt célja, hogy megünnepeljünk egy újabb apró győzelmet, melynek során sikerült egy korábban zsúfolt utcában aszfaltot feltörni, ezt modernebb járdaburkolattal és mulcs közé rejtett virághagymákkal helyettesíteni. Elmondható, hogy a kerületnek utcáról-utcára kell visszafoglalnia a területet és zölddel megtölteni. A '70-es évek autóőrületében például fel sem merült, hogy egy fa jó ötlet lenne a környéken.

Lövőház
Lövőház utca 1978  Kép: Domonkos Endre/Fortepan/FŐMTERV