KÖZÉLET

Állásbörzén keresi új tagjait a Budapest-család


A Fővárosi Önkormányzat cégei és intézményei 27 ezer munkavállalót foglalkoztatnak, de így is rengeteg az üres álláshely. Több száz lehetőségre lehet lecsapni április 12-én és 13-án, a Biodómban. 

Az elmúlt években a koronavírus-járvány és az energiaválság ellenére is stabil, a munkaerőpiac jelentős részéhez képest kiszámítható foglalkoztatást biztosított dolgozóinak a Budapest-család. Ráadásul az itt dolgozók minden nap azzal a jó érzéssel mehetnek dolgozni, hogy Budapest közszolgáltatásaiért, szociális és kulturális intézményeiért tesznek nap mint nap. 

A fővárosi szakszervezetekkel kötött bérpolitikai megállapodás magasabb jövedelmet és nagyobb kiszámíthatóságot biztosít, a fővárosi szociális ellátásban dolgozók kollektív szerződésben végzik munkájukat, és háromoldalú megállapodás védi a fővárosi kulturális dolgozók közalkalmazottként járó jogait. 20 ezer munkavállalónak jelentett fizetésemelést a bérkiegészítő Budapest-pótlék. 

Ki ne akarna ezek után a Budapest-családban dolgozni? 

Nincs más dolog, mint a Biodómba elmenni, ahol április 12-én és 13-án, az érdeklődők megismerhetik  a fővárosi fenntartású és üzemeltetésű cégek, intézmények tevékenységét és személyesen találkozhatnak a személyzeti-toborzási feladatokat ellátó kollégákkal. Az első állásbörzét 2023 novemberében rendezték meg, akkor 1800-nál is többen látogattak ki. Pályakezdőket és karrierváltókat egyaránt várnak, több standnál ingyenes karrier és CV tanácsadás is lesz, erre legutóbb óriási volt az érdeklődés. Profi fotós is dolgozik a helyszínen, aki segít abban, hogy a jelentkezéshez megfelelő képet tudjon mellékelni az álláskereső. Legutóbb több mint 500 portré készült a két nap alatt. Pénteken 10-től este 7-ig, szombaton 10 és 16 óra között várják az érdeklődőket. A rendezvény és minden tanácsadás ingyenes, helyszíni regisztrációhoz kötött. 

Budapest
Kép: Főváros

 

Emellett life coach is segíti majd az álláskeresőket: az állásbörze résztvevőinek 30 perces, térítésmentes mini coaching ülést biztosítanak. Coaching eszközök alkalmazásával feltárják az érdeklődő saját belső erőforrásait, erősségeit, amivel megoldást találhat aktuális karrier-elakadására. Realizálhatja azon célokat, amelyeket szakmai életútja során el kíván érni és rövid szituációs gyakorlatokkal áttekintik az interjúkra való felkészülést, beleértve a gyakori kérdések megválaszolását és az interjútechnikák gyakorlását. A szakszervezetek munkajogi tanácsadással várják az érdeklődőket, civil szervezetek fogadják a kiérkező megváltozott munkaképességű jelentkezőket, tavaly ők is szép számban képviseltették magukat mint álláskeresők. 

A novemberben tartott állásbörze tapasztalata volt, hogy a gyermekvállalás után a munkaerőpiacra visszatérni vágyók sokszor kisgyermekükkel együtt tudnak csak ellátogatni: ez most áprilisban sem lesz akadálya a munkakeresésnek, a rendezvény ideje alatt a Fővárosi Állat- és Növénykert, illetve a Fővárosi Cseppkő Óvoda gyermeksarkot üzemeltet.

2023.11.10.
Kép: Ruzsa Rania/Főváros

 

A kiállító standok mellett előadásokon mutatkoznak be a főváros cégek, a Csatornázási Művek „az őskortől az űrtechnológiáig" ismerteti a csatornahálózatot, a buszvezetés és a járműjavítás mellett megismerhetjük az idősotthoni ellátás titkait és azt is megtudhatjuk, miért jó a Budapest Vásárcsarnokainál dolgozni, hogyan működik a fürdők világa, és hogy mit kell tenni ahhoz, hogy valaki állatkerti gondozó legyen. 

A novemberi állásbörze után a leggyorsabb látogató már a következő héten munkába állt a Vasúti Járműjavítónál, most tavasszal ezt a rekordot is meg lehet dönteni, az álláshelyek nagy része azonnali kezdést biztosít.  

A megelőző napon, április 11-én pedig foglalkoztatáspolitikai konferencián járják körbe a minőségi munkahelyek kérdését a Merlinben, Bombera Krisztina moderátor vezetésével.  A munkakeresésnél ugyanis legtöbbször a fizetésen, a juttatásokon van a fókusz, de mára legalább ugyanilyen fontos, hogy a munkahelyi körülmények megfelelő színvonalúak legyenek. A konferencia keretében azt nézik meg, hogy milyen módon lehet mérhetővé tenni a minőségi munkahely feltételeit, mit tud ebből a főváros tanulni, valamint mit tud továbbadni jó gyakorlatként más foglalkoztatóknak? A sajtónyilvános konferencia szintén ingyenes, regisztrálni szükséges a foglalkoztatasikonferencia@budapest.hu e-mail címen.