STÍLUS

Húsvétkor is szabad a rakpart


Nagypéntek reggeltől húsvéthétfő estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt – ez a második ilyen alkalom 2024-ben, de október 23-ig az összes hétvégén szabad lesz a járás.

Múlt héten az ÉnBudapestem is beszámolt egy galéria keretein belül az első szabad hétvégéről a Pesti alsó rakparton.

Az ünnepi hosszúhétvégén, március 29. péntek reggeltől április 1. hétfő estig ismét megnyílik a rakpart. A gyalog, kerékpárral vagy rollerrel közlekedők a már jól bevált gyakorlatnak megfelelően autómentes környezetben használhatják a Margit híd és – az Erzsébet híd közelében – az Irányi utcai lehajtó közötti rakpartszakaszt.

2024.03.23.
Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség
 

Ráadásul ismét kihelyezik a területre a tavalyról jól ismert, népszerű, lazacszínű székeket, amelyeket a kilátogatók kedvükre használhatnak. A FŐKERT és a Valyo 2023 nyarán helyezte ki először a 100 darab ülőalkalmatosságot a RAKPARTra – nem meglepő módon azért, hogy üljünk rajta. Mondhatni, nagyszabású szék- és viselkedéstudományi kísérlet zajlott, a székek fő tulajdonsága ugyanis, hogy mozgathatók, oda visszük, úgy csoportosítjuk őket, ahogy akarjuk.

Duna
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Az érintett rakpartszakaszra a csütörtökről péntekre virradó éjszakától kedd hajnalig nem hajthatnak be a gépjárművel és taxival közlekedők. A déli irányú közúti forgalom az Irányi utcai lehajtón térhet vissza a rakpartra; a Közraktár utcától északi irányba közlekedők a Havas utcánál hagyhatják el azt.

A mozogni és kikapcsolódni vágyóknak érdemes tudniuk, hogy

  • az Erzsébet híd (Irányi utca) és a Közraktár utca között nem szabad az útpályán gyalogolni, a megnyitott rakpartszakaszt déli irányból az alsó rakpart járdáján vagy a felső rakparton közlekedő villamosokkal lehet megközelíteni;
  • az Erzsébet híd pesti hídfőjétől érkezők a Március 15. tér villamosmegállóból déli irányba sétálva érik el a megnyitott rakpartot.

A BKK közleményében azt kéri a kerékpárral, rollerrel vagy gördeszkával közlekedőktől, hogy fokozottan figyeljenek a gyalogos felnőttekre és gyermekekre.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)