KULTÚRA

Újpesten még az idén véget vetnek a madárkukázásnak


A főváros 2022 óta kezdte el letakarni a sokezer hulladékgyűjtőt szerte a városban, Újpest idénre teljes lefedettséget ígér – közel ezer darab szemetes kap fedőt 2024-ben.

A kihívás

A városban élő madarak – jellemzően a dolmányos varjak, csókák és szarkák – télen nehezebben találnak élelmet, és gyakran a fedetlen hulladékgyűjtőkből csillapítják éhségüket (hogy ez egyébként miért nem jó nekik, arról itt írtunk). Ez azzal jár, hogy nem csak ételmaradékokat, hanem egyéb hulladékokat is kikotornak a régebbi fajta szemetes kosarakból, nem kis bosszúságot okozva ezzel a parkok látogatóinak és a parkok üzemeltetőinek.

A probléma kiküszöbölése érdekében az FKF munkatársai már 2022 tavaszán elkezdtek fedeleket felszerelni a rácsos hulladékgyűjtőkre. Mivel a tesztüzem sikeresnek bizonyult, és az érintett helyszíneken jelentősen csökkent a szétdobált hulladék mennyisége, tovább bővítették a madárbiztos kukák számát. Az alapötlet az, hogy a hozzáadott fedél meggátolja a madarakat a kukák kifosztásában, de az embereket nem akadályozza benne, hogy könnyen megszabaduljanak a szemetüktől.

Újpesten a probléma feldolgozása úgy kezdődött, hogy tavaly ősszel lakossági kérésre számos helyen új kukákat telepített az önkormányzat, többek között a Király sétányra, a Lóverseny térre és a Blaha Lujza utcába. Ez nyilván nem tüntette el mindenhonnan a hulladékot, ezért a kerület most komolyabb ambíciókkal állt elő: 2024 végéig az összes kerületi kukára madárbiztos fedelet szerelnek. Az Újpesti Városgondnokság munkatársai minden köztéri hulladékgyűjtőre egységesen zöld fedelet tesznek – közel ezer darab szemetesről van szó, de már május közepére négyszáz darab befedését ígérik. A munka szakaszosan halad, de az első 74 kukafedelet már felszerelték Újpest-Városkapunál. 

Mit tehet a lakosság?

Például figyelhetünk arra, hogy a szendvics-, vagy más ételmaradékot a már fedéllel ellátott hulladékgyűjtőkbe dobjuk, vagy – japán mintára – vigyük haza a szemetet, és dobjuk ki otthon, ha erre van lehetőségünk.

Kiemelt kép: BKM