KULTÚRA

Így zenélnek a magyar, az iszlám és a japán népi motívumok


A külföldi ismertebb, designnal foglalkozó oldalak által évek óta magasztalt ötlet most újra megnézhető, meghallgatható Budapesten.

A Soundweaving elnevezésű projekt Szirmay Zsanett textilművész interdiszciplináris, integratív projektje, amelynek lényege

a lyukkártyás-zengőfésűs zenelejátszóra átírt tradicionális textilminta – és annak hangi leképzése.

A transzformáció során a magyar népi keresztszemes minták, az iszlám szőnyegminták és a japán motívumok lézervágott textilekké, a textilmotívumok pedig dallammá alakulnak. A Soundweaving egyszerre hat több érzékszervre és interakcióra invitál. A műfaji határokat feszegető textil- és hanginstalláció négy kontinens dallam- és motívumvilágát jeleníti meg.

SOUNDWEAVING
Kép: Egressy Orsolya/Cziffra György Fesztivál/Hegyvidék Galéria

 

A népművészet, a design és a zene határterületeit ötvöző projekt többféle médiumot használ, több síkon kommunikál. Egyként tartozik az analóg és a digitális világhoz, amennyiben a kézzel készült hímzések, szőnyegminták lézervágott minták formájában értelmeződnek át. Ugyanakkor a vizuális világ auditív módon jelenik meg benne, illetve a zene grafikai karaktere jut szerephez a dallamsorok felépítésénél.

A kortárs képzőművészet határterületeit feszegető alkotás egyazon időben jeleníti meg a hagyomány és a technika, valamint a vizualitás és az auditív találkozását. A bináris kódrendszerre megfeleltethető pixelgrafikus átírás Szirmay Zsanett textilművész unikális ötlete. A minták zenei átírását Tárkány-Kovács Bálint és Vikukel Dániel zeneszerzők alakították egyperces etűdökké.

Esemény részletei itt.

A tárlat megtekinthető: 2024. február 13-tól március 13-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között.

Helyszín:  Hegyvidék Galéria | Kiállítóterem

(Kiemelt kép: Egressy Orsolya/Cziffra György Fesztivál/Hegyvidék Galéria)