KÖZÉLET

A Lánchíd szándékos rongálásának gyanúja miatt indul nyomozás


A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. (BDK) feljelentést tett a Lánchíd megrongált kábelei miatt – közölte a fővárosi cég pénteken, miután előző nap bejárást tartottak a felújított átkelőn.

Nem áll fenn élet- vagy sérülésveszély a feltételezhetően szándékosan megrongált Lánchídon

– ezt állapították meg a BKK és a BDK munkatársai, valamint a Lánchíd hídmestere a csütörtöki szemle során, derült ki a BDK közleményéből. A szakemberek a sajtóhírekben megjelentek miatt tartottak műszaki bejárást a felújított átkelőn, és alaposan megvizsgálták a kifogásolt kábeleket, illetve szigeteléseket.

A közlemény beszámol a vizsgálat eredményéről is

elvágott, illetve szétcsavarozott rögzítéseket, megtépett kábeleket találtak a helyszínen: több jel is arra utal, hogy szándékos rongálás történhetett.

A szakértők a rendőrség bevonásával részletes feljegyzést készítettek az okozott károkról, és csatolták a BDK ismeretlen tettes elleni feljelentéséhez.

A közlemény külön felhívja rá a figyelmet, hogy csütörtökön több médiumban téves állítások jelentek meg,

„szándékos rongálásból faragtak politikai támadást a Lánchíd felújításával kapcsolatban”

– írták. Hozzátették: a cikkekben valóban a híd megrongált, kilógó kábeleiről készült képeket használtak illusztrációként, azonban azokról a valóságtól eltérő állításokat tettek.

A megújult Lánchíd fél évvel ezelőtt nyílt meg teljesen a gyalogosok előtt – a híd közvilágítása az útpálya 2022 decemberi megnyitása óta, díszvilágítása 2023 nyara óta üzemel. Az újjáépített híd műszaki átadás-átvételi eljárása 2023 augusztusában eredményesen zárult: a BKK szakemberei, a műszaki ellenőrök és a leendő kezelő, illetve üzemeltető cégek a teljes átadás előtt a próbaüzemek során, valamint a helyszíni bejárásokon is alaposan átnézték a területet, és nem tapasztaltak hiányosságokat. A felújítást végző A-Híd Zrt. a kivitelezés során a terveknek és a szakmai előírásoknak megfelelő munkát végzett – állapították meg.

Nem ez lenne az első eset, hogy rongálás történik a felújított Lánchídon. Tavaly szeptemberben négy lámpát tettek tönkre, ezért ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el a BRFK. Az akkori kár meghaladta a 2 millió forintot. A most felfedezett károk mértékét jelenleg is vizsgálják a szakértők.

(Kiemelt kép: Neményi Márton/Képszerkesztőség)