FRISS

A legrégebbi budai kocsiszín is uniós védjegyet kapott


A Budafok Villamos Járműtelep és az M4 Metró Járműtelep után a BKV Szépilona Villamos Járműtelepe is teljesítette azokat az uniós feltételeket, amelyek a környezettudatos működést segítik elő.

Környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszernek (Eco-Management and Audit Scheme – EMAS) nevezik azt az uniós programot, amit az Európai Bizottság hívott életre, hogy ezzel is segítse a vállalati szektor környezetvédelmi teljesítményének növelését, valamint az energiatakarékosságot és az erőforrások jobb kihasználását. E nemzetközi környezetvédelmi programban a cégek önkéntes vállalásokat tesznek, illetve átláthatóvá teszik működésüket is.

-
Kép: BKV

 

Cseréltek, átépítettek

A BKV két járműtelepe, a budafoki kocsiszín (Budafok Villamos Járműtelep) és az M4 Metró Járműtelep 2020-ban szerezte meg az EMAS védjegyet. Hozzájuk csatlakozott most a Szépilona Villamos Járműtelep is, ami azért különösen örvendetes, mert

ez az üzem a legrégebbi működő budapesti kocsiszín; 1881-ben épült a lóvasutak számára.

Az EMAS-védjegy megszerzéséhez vezető út:

  • 2016‐ban a járműfenntartó üzemcsarnok bevilágító üveg tetőablakait polikarbonát lapokra cserélték,
  • 2017‐ben teljes fűtéskorszerűsítés történt modern, energiatakarékos kazánok és napkollektoros melegvíztermelő berendezés beépítésével,
  • 2018‐ban folyadékfelfogó padlóval szerelték fel az olajtároló helyiségeket,
  • 2020‐ban pedig a csarnok nyílászáróit hőszigetelt, az üzem stílusához igazodóan esztétikus típusokra építették át.

Teljesítették a vállalásokat

Amint az a BKV közleményében olvasható:

A társaság teljesítette korábbi környezetvédelmi vállalásait, egyebek között energetikai megtakarítási intézkedéseket vezetett be, kiterjesztette a szelektív hulladékgyűjtést, és az elektronikus aláírás bevezetésével csökkentette a papírfelhasználást is. 

A BKV honlapján elérhető a cég Környezetvédelmi nyilatkozata is, amely az EMAS-programban részt vevő három járműtelep 2022. évi környezeti teljesítményét és megvalósult környezetvédelmi intézkedéseit mutatja be.

„Energiatudatos, felelős nagyvállalatként a BKV hosszú ideje törekszik arra, hogy üzemeltetői tevékenységét ne csak a gazdasági szempontokat szem előtt tartva végezze, hanem mindezt munkatársaira, környezetére és a társadalomra figyelemmel, fenntartható módon tegye. Ezért 2024-re további környezetvédelmi fejlesztéseket határozott meg, amelyek hozzájárulnak a budapesti közösségi közlekedés fenntartható működéséhez” – olvasható a társaság közleményében.

(Kiemelt kép: Legát Tibor)