STÍLUS

Így havazódtatok be ti – szemezgettünk az 1987-es olvasói történetekből


A sok hidegben gyaloglás valahogy mindenkinek megmaradt, mégsem panaszkodtak akkoriban annyit az emberek, mint ma, amikor az ülésfűtést állítgatják a dugóban.

Röviden megemlékeztünk az 1987-es nagy hóról, és ez az olvasókban is elindított valamit. Volt, akiben magánéleti sebeket tépett fel, mások nosztalgiával gondoltak vissza az azóta sem látott hómennyiségre, de olyan is akadt, akinek erről is csak aktuálpolitikai kérdések jutottak eszébe. Mégis, a legtöbbeknek közlekedéssel, bevásárlással, új családtag születésével kapcsolatos élményei voltak, de mi is kiemeltünk párat a visszaemlékezők történeteiből.

  • Volt, aki a gyerekét vitte kórházba, aztán elment dolgozni, ahonnan hazamenni sem tudott, de aki biciklire váltott, annak meg vigyázni kellett a hó alatt megbújó sínekkel.
  • Valaki azt mesélte, hogy a munkahelyére érkezett késve, és nem tették szóvá neki, örültek, hogy bement egyáltalán. Más nem volt ilyen szerencsés, le kellett dolgozni a késést, amit nyilván önhibáján kívül követett el.
    1987
    Kép: Szalay Zoltán/Fortepan
  • Volt, aki még arra is emlékezett, hogy milyen színű volt a kabátja, amikor viaskodott az elemekkel az utcán, másoknak meg az maradt meg, hogy a bajszos férfiakra hogyan fagyott rá, ami az orrukból kifolyt.
  • Többen is említették, hogy a boltok üres polcai kényszerítették őket arra, hogy megtanuljanak kenyeret sütni – vagyis nem kell hozzá mindig világjárvány.
  • Volt, aki történelem vizsgára igyekezett befelé HÉV-vel, és mivel be is ért, ötöst kapott és egy jutalompálinkát (Glatz Ferenctől). Más azt mesélte, hogy 16-kilométert gyalogolt az iskolába tömegközlekedés híján, aztán hazaküldték, mert tanítás sem volt. (Ma már nehéz elképzelnünk azokat az időket, amikor egy csetcsoportban nem lehetett azonnal értesíteni az érintetteket, hiszen még vezetékes telefonja sem volt mindenkinek.) Olyan is akadt, akit bent tartottak havat lapátolni, ha már beért az iskolába.
    1987
    Kép: Szalay Zoltán/Fortepan
  • Természetesen olyanok is kommenteltek, akik szerint unalmas és talán értelmetlen is kiemelni egyet a sok havazás közül, hiszen a tél az tél és kész. Az, hogy az 1987-es nagy hóra emlékeznek a legtöbben talán mégis kiemeli ezt az egyet a sok közül.

Ez egy budapesti médium, budapesti témákkal, de miután a probléma országos volt, természetesen sokan reagáltak rá vidékről is a Facebook-poszt alatti kommentekben, és hasonlóan extrém élményekről számoltak be.

(Kiemelt kép: Szalay Zoltán/Fortepan)