KULTÚRA

Drum & bass-zel díszített népi líra volt a karácsonyfa alatt


A pion x krizso új zenei formáció: első közös albumuk a népi líra címet kapta, amelynek fele, vagyis hét szám karácsonykor a semmiből jelent meg, de szilveszterre is tartogatnak valamit.

A pion x krizso páros zenei együttműködése nem annyira új, a 2021-es őszi Margó Fesztiválon álltak együtt színpadon először: krizso az akkori szólóprodukciójához kérte fel közreműködőnek piont, és úgy tűnik, hogy a dolog nagyon úgy maradt: ugyanis

a pion x krizso 2023 karácsonyára közös kislemezt jelentetett meg népi líra címmel.

A kéttagú formációban pion (Pion István költő, lapunk munkatársa) hozza a szöveget, krizso (Vranik Krisztián zeneszerző, zenei producer) a zenét, a kettő pedig közös ízlésük mentén találkozik. Első megjelenésük rögtön egy kislemez formájába öntött fél nagylemez, ha bakelitről lenne szó, azt mondanánk, hogy ez az A oldal, amely karácsony napján, december 24-én vált nyilvánossá hét számmal.

width=2000
A népi líra című album borítója Kép: pion x krizso

 

A mindössze negyedórás anyag erős utazásra indít, a lüktető szövegvilágban és a köré felépülő zenei konstrukcióban keveredik az absztrakt hip-hop, a jazz, a népzene, a trip-hop, a drum-and-bass, a hip-hop, a slam, a spoken word és a költészet, valamint az ének.

A népi líra tehát konceptlemez, a koncepció pedig hamarosan folytatódik tovább: az album B oldaláról azonban már egyesével jelennek meg a trackek, az első még éppen az év utolsó napján:

Addig is az alkotók felhívták rá a figyelmet, hogy aki teheti, adjon magának egy nyugodt negyedórát, és először egyben hallgassa meg először a kislemezt:

 

Itt pedig számonként tudtok rámenni az album dalaira.

A népi líra című lemez hamarosan minden fontosabb zenei platformon elérhető lesz.

***

Vranik Krisztián „krizso” – zeneszerző, zenei producer. 20 évesen alapította a Realistic Crew-t, amely először alkotói csoportként működött, aztán egy kisebb live act, majd egy 8 tagú zenekar lett. Kalotás Csaba szerzőtársával a projekt szinte csak nemzetközi kiadóknál jegyzett lemezeket, számszerint 4 LP-nyit. A Realistic Crew-n kívül 3 nagyjátékfilm soundtrackjét és sok-sok rövidfilm zenéjét szerezte, későbbi alkalmazott munkái pedig leginkább színházi zeneszerrzésben jelentek meg, Schilling Árpád, Kristian Smeds, Ascher Tamás, Bánki Gergely, Vajdai Vilmos, Dömötör András, Ördög Tamás rendezéseiben. 2017-2019-ig a Jónás Vera Experiment producereként dolgozott. 5 év hallgatás után Krizso megjelentette visszatérő albumát egy saját, szóló EP formájában, ami a Klinik kiadó gondozásában jelent meg 2017 decemberében – ezen közreműködik többek között Jónás Vera, Judie Jay és Odett is. 2019-ben jelen meg a “Boys from the city, Girls from the woods” c. lemeze, amely a következő évben Fonogram-díjat kapott, mint legjobb elektronikus zenei lemez. 2022-ben szívügyein dolgozott, azaz 3 remixe jelent meg egy mini EP-n, egy Kispál, egy Barkóczy Noémi és egy múltban vájkálós Realistic Crew. 


Pion István „pion” – költő, slammer, előadó. Versei 2006 óta jelennek meg folyóiratokban, újságokban, antológiákban. Első verseskötetének anyaga tíz év munkáját foglalja össze, 2013. április 11-én jelent meg Atlasz bírja címmel a Helikon Kiadó gondozásában. Szerkesztőként számos könyvet jegyez. A magyar slam poetry kiemelkedő alakja, az első Országos Slam Poetry Bajnokság 3. helyezettje, számos slamverseny győztese. Amatőr színészként játszott az Oscar-díjas Saul fiában, Nemes Jeles László második, Napszállta című és Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjében is, és számos rövidfilmben szerepelt. Újságíróként sokáig országos print és online napilapoknál dolgozott, egy ideje Budapest a fő területe, lapunk munkatársa. A zenével sem most találkozik először, a Gourmand zenekar mellett és után a magyar underground legjobb zenészeivel állt és áll színpadon.

(Kiemelt kép: Fejér Johanna)