KULTÚRA

Az első karácsonyfa Budapesten — hogyan lett státusz- helyett a nagylelkűség szimbóluma?


Ma már természetesnek vesszük, hogy ott áll és fényeskedik a nappaliban, de nem volt ez mindig így. Ilyen volt a karácsonyfa kacskaringós útja a német fenyvesekből a budapesti otthonokba.

Bevezetés a faállításba

Az ókorban már bizonyítottan igény volt arra, hogy az emberek örökzöld növényekkel, ágakkal díszítsék otthonukat, az első karácsonyfa azonban csak a XVI. században (pár forrás szerint Luther Márton ötlete nyomán) került a házba,

Budapesten pedig a XIX. század elején tűntek fel az első feldíszített fenyők.

A legeslegelső karácsonyfát Brunszvik Teréz állíttatta kisdedóvójában az 1820-as években. Arról is vannak feljegyzések, hogy

Podmanicky báró német rokonai első pesti látogatásukkor elképedtek, amikor látták, hogy a család itt élő ága nem halad a korral, és nincs feldíszített karácsonyfa a nappaliban.

Így lett előbb városi státuszszimbólum, később a különböző nőegyletek jótékonykodásának fokmérője, és csak sokkal később kötelező karácsonyi ünnepkellék.

Vasárnapi
Kép: Vasárnapi Újság 1900. december 23. /Arcanum

 

Ilyenek voltak a budapesti kezdetek

A XIX. század elején Pesten híre ment, hogy Bécsben a nőegyletek egy fürdő dísztermében jótékonyságból fát állítottak, és a legrosszabb sorból származó kisdedeknek ruhácskákat és képeskönyveket osztogattak.

Bécsben egyébként az első karácsonyfát egy Németországból áttelepült bankárcsalád házában állították fel 1814-ben, ami ott és akkor olyan furcsa volt, hogy még a titkosrendőrség is jelentést készített róla.

Az új „bécsi divatot” látva az előkelőbb pesti dámák sem maradhattak ki a jótékonyságot övező jótékony népszerűségből, és ők is karácsonyfákat állíttattak bölcsődékben, gyerekkórházakban, és gondoskodtak a gyermekek meglepetéséről. Sőt, az intézményekben dolgozó ápolónőket is megajándékozták. Az ilyen alkalmakra volt, aki pénzt adott, mások játékokat, süteményt, kis nyakkendőket, a lapok pedig név szerint közölték a nagyvonalú adományozókat, aminél jobb reklám nem is kellett az ügynek.

Mire az 1850-es évekre fordult a történelem, addigra már a legtöbb háznál állt karácsonyfa a magyar városokban is,

ott legalábbis biztosan, ahol egy nagyobb család is várta miatta az ünnepeket. A szegényebb iparos is szerzett valahonnan egy kis ágacskát, hogy otthon legyen minek örülni, de ahova ágacska sem jutott, ott egy fürt szőlőnek, almának és diónak tapsoltak a gyerekek. A szülők Jézus születéséről olvastak fel nekik, miközben felfalták a ritka csemegéket. A legszegényebbek viszont csak a piacokon bámulhatták meg a feldíszített fákat, esetleg ablakokon bebámulva láthatták, hogy miről maradnak le társadalmi státuszuk miatt.

Katholikus
Kép: Katholikus Néplap 1852/Arcanum

 

Nem a fa alá, hanem a fára tették az ajándékot

A faállítás szokása először a városokban terjedt el, de vidéken egészen a XX. század elejéig – a halottak napjához hasonlóan – nem volt jellemző. Kezdettől fogva családi ünnep volt, de a XIX. század közepén a Jézuska még nem a fa alá tette az ajándékokat, hanem a fára akasztotta. Kis bábuk, cipőcskék, fakardok, falovak, cukorangyalkák voltak a legnépszerűbbek, egyesével, tarka szalagocskákkal odakötözve az ágakhoz.

És aztán a karácsonyfák ágaira kerültek a viaszgyertyák is, hogy fényükkel bevilágítsák minden család otthonát.